Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Noua insecte au primit nume din Star Wars

Personajele din Star Wars se regasesc de acum si in lumea necuvatatoarelor. Insecte si animale si-au primit nume conform personajelor Star Wars. Fie ca este vorba de insecte sau de animale avem de acum 9 dintre ele cu nume identice cu personaje din cunoscutul film Razboiul Stelelor. Asa se face ca acum in lumea animala exista exemplare precum gibonul Skywalker, furnica Jedi, capusa Darth Vader si viermele Yoda.

Universul „Star Wars” este unul adanc intiparit in imaginatia a generatii de cinefili. Fanii fideli isi arata devotamentul fata de cea mai celebra serie de filme science-fiction din istorie in multe feluri: unii se aliniaza la coada pentru a prinde primele difuzari ale filmelor, alti se imbraca in costume uimitor de detaliate si bine realizate, alti incorporeaza obiecte care amintesc de cele din film in garderoba lor zilnica si in decorarea casei.

Potrivit LiveScience.com, desi procesul de numire a unor noi specii trebuie sa urmeze anumite reguli, exista loc pentru adaugarea unei note personale sau chiar a uneia fanteziste. Iata noua specii noi numite de oamenii de stiinta dupa personaje din „Star Wars”.

Insecte cu nume din Star Wars

Gandacul Wookie: personajul impunator si foarte blanos al Wookiee-ului Chewbacca are un nou tiz. Este vorba despre Trigonopterus chewbacca, un gândac care nu zboara descoperit recent in Noua Guinee, care a fost descris intr-un studiu publicat in aprilie 2016 in revista ZooKeys. Solzii desi de pe picioarele gândacului le-a amintit oamenilor de stiinta de blana lui Chewbacca, ceea ce i-a determinat sa aleaga acest nume.

Girafa Amidala: apendicele craniului unei rude disparute a girafei le-a amintit paleontologilor de palaria impresionanta a reginei Padmé Amidala din „Amenintarea Fantomei”, ceea ce i-a facut sa numeasca exemplarul care a trait in urma cu 16 milioane de ani Xenokeryx amidalae. Descrisa in 2015 in jurnalul PLOS ONE, X. amidalae are doua formatiuni osoase — scurte coarne ca ale girafei — si o pereche de sprâncene care se ridica abrupt spre partea de dinapoi a capului. Zona prezinta o structura in forma de „T”, care cu siguranta ar arata regala intr-o coafura complicata impodobita cu o frunza de aur.

Molia Chewbacca: in 2009, oamenii de stiinta au numit o noua specie de molie dupa „personajul Wookiee foarte mare si paros din seria Star Wars”, au scris ei in articolul din revista Proceedings of the Entomological Society of Washington in care si-a descris descoperirea. Descoperita in padurile uscate din vestul Mexicului, molia cenusie Wockia chewbacca este semnificativ mai mica decât tizul ei hirsut. Este pe de alta, parte, destul de placuta la atingere, daca nu chiar un „covor umblator”, mai scrie Live Science.

Furnica Jedi si gibonul Skywalker

Furnica Jedi: forta este puternica in cadrul Tetramorium jedi, o specie de furnica ce locuieste in padurile tropicale de joasa altitudine din Madagascar. Specia a fost descrisa 2012 in revista Zootaxa. „Aceasta noua specie este numita dupa gardienii fictivi, nobili si intelepti ai pacii din universul ‘Star Wars’ creat de George Lucas”, au scris autorii studiului in articol.

Gibonul Skywalker: o specie de gibon care traieste in coronamentul copacilor din sud-vestul Asiei a fost numita dupa eroul din prima trilogie „Star Wars”, Luke Skywalker. Gibonul, descris in American Journal of Primatology in ianuarie 2017, se alatura altor doua specii de gibon Hoolock.

Insa desi gibonul Skywalker a fost descoperit recent, el ar putea fi deja in pericol. Potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), gibonul Skywalker este in pericol de disparitie.

Paianjenul Sarlacc: numit dupa creatura de temut cu o pofta insatiabila de cavaleri Jedi din desertul Tatooine, paianjenul californian Aptostichus sarlacc a fost descris pentru prima data in jurnalul ZooKeys in 2012, drept una dintre cele 33 de noi specii din genul Aptostichus.

Asarlacc a fost singurul paianjen din speciile nou descoperite care a primit un nume inspirat din Star Wars, in timp ce alte specii descrise in articol au fost numite dupa magicianul Penn Gillette, fotograful Dorothea Lange si presedintele Barack Obama.

Capusa Darth Vader: in 1996, muzeul australian din Sydney a publicat o lucrare prin care adauga un nou gen unei familii de trei capuse din estul Australiei, dându-le numele de Darthvaderum. O imagine mult marita obtinuta de un microscop electronic cu scanare a capului capusei i-a amintit autorului studiului, Glenn Hunt, de Lordul intunecat. „Când am vazut imaginea m-am gândit imediat la Darth Vader, antieroul din Star Wars”, a scris Hunt in studiu.

Viermele Yoda: oamenii de stiinta l-au descris pe Yoda purpurata in revista Invertebrate Biology in 2012, dupa ce au gasit viermele-ghinda inotând aproape de fundul oceanului in Atlanticul de Nord. Viermii cunoscuti sub numele stiintific de Enteropneusta le-au amintit cercetatorilor de Yoda datorita aripilor din fiecare parte a regiunii capului, care trimit la urechile ascutite ale simpaticului personaj.

Pestele Greedo: pestele cu capul turtit Peckoltia greedoi a fost descris intr-un studiu publicat in revista ZooKeys in 2015. in studiu, autorul Jonathan Armbruster a scris ca specia „a fost numita dupa Greedo din Rodia, un vânator de recompense ucis de Han Solo in spatioportul Chalmun, in ‘Star Wars: Episode IV — A New Hope'”. Ambruster a adaugat ca pestele si vânatorul de recompense cu acelasi nume prezinta o „asemanare remarcabila”.

Seria de filme Star Wars a reusit sa impresioneze astfel si oamenii de stiinta. Avem de acum insecte dar si animale cu nume preluate de la personajele din filmul Razboiul Stelelor.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*