Ketchup-ul provine din China

Nici nu v-ati gandit asa la Ketchup. Si da, ketchup-ul este inventat in China. Parobabil ca, la fel ca multe lucruri din jurul nostru, ketchup-ul este chinezesc. Da… Radem usor si ne gandim ca aproape totul este chinezesc. Inclusiv denumirea produsului este una chinezeasca: „ke-tsiap”. Se pare ca sosul a fost descoprit de britanicii care au calatorit in trecut in China.
Ketchup-ul, sosul atat de indragit astazi pe toate continentele, isi are originea in China medievala. in Evul Mediu era un amestec – fara rosii – pe baza de peste fermentat in saramura, cu diferite condimente pentru a-i atenua gustul, relateaza marti directmatin.fr.

Inventie KetchupSosul a fost descoperit de exploratori britanici, care au importat reteta intre sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea. Numele sau de origine, „ke-tsiap”, s-a transformat in „ketchup” prin simpla deformare lingvistica. Britanicii plecati spre Lumea Noua in jurul anului 1800 au adaugat apoi rosiile (legume de origine americana) pentru a-i indulci gustul.

Ca sa ajunga insa la un renume mondial, sosul a asteptat pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand o mare firma americana — Heinz — a popularizat „tomato ketchup” in lumea intreaga, in versiunea sa actuala.

Ketchup-ul a fost asadar inventat in China. La fel ca foarte multe lucruri pe care le utilizam astazi. China a adus in cultura mondiala inventii si produse la care nici nu ne gandi. Asadar: ketchup-ul provine din China.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*