Impozitare PFA in 2016

Noi reguli de impozitare pentru PFA in 2016. Noul cod fiscal impune PFA sa plateasca si CAS. Normele de venit pentru 2016 au fost stabilite dar reduceriele – in cazul PFA-urilor care sunt si salariati cu norma intreaga se aplica strict la norma de venit. Cu toate ca Persoanele Fizice Autorizate pot plati doar minimul de CAS, respectiv 10,5%, suma nu va reprezenta decat o contributie de 1/3 dintr-o contributie efectiva la pensii. Daca se va achita CAS integral, impreuna cu CASS si impozitul pe venit totalul impozitelor/taxelor percepute de stat in urma noilor norme de venit reprezinta aproximativ 32%. (CAS + CASS + impozit).
Singurul avantaj pentru salariati care au si PFA: impozitul platit la 50% fata de norma totala de venit. Si – asa cum se tot spune – noua taxa de CAS, care pentru PFA-urile salariati e de doar 10,6%, se va acumula la pensie si „nu sunt bani pierduti”.

In privinta normelor de venit pentru anul 2016, normele de venit pentru PFA-uri, aveti mai jos judetele: dati click pe fiecare judet si ajungeti la tabelul de norme de venit pentru anul 2016.

NORME DE VENIT 2016Sursa: ANAF

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

Practic si concret: PFA-urile s-au mai ales cu o taxa din acest an. CAS-ul… care va fi platit si de PFA fie ca este vorba de o PFA salariat sau de PFA cu activitate principala cea de PFA.
Foarte important: trebuie ca pana la 31 martie sa va reglati si problema impozitului pe apartament/casa etc. Daca aveti PFA-ul acolo inregistrat la adresa de domiciliu ca punct de lucru (sediu profesional PFA). Daca nu precizati ca nu aveti activitati economice la adresa o sa va treziti – de aceasta data la impozitul pe cladiri – cu un impozit mult mai mare pentru apartament in 2016.

Prevederi noul Cod Fiscal 2016

Impozit PFA 2016Potrivit noului Cod Fiscal intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoana fizica autorizata (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza un impozit de 16%. Mai mult, aceasta categorie de contribuabili are de achitat si anumite contributii. Din 2016, PFA vor plati obligatoriu si CAS (10,5% sau 26,3%, conform optiunii acestora) calculat la venitul net obtinut, pe langa CASS de 5,5%. PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupra careia va fi aplicata cota CAS, aceasta fiind calculata pe baza venitului net efectiv realizat.
*Cota individuala CAS de 10,5%, calculata la venitul net obtinut
Noul Cod fiscal prevede ca persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente sunt obligate sa se asigure in sistemul public de pensii daca indeplinesc urmatoarele conditii:
– venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
– venitul lunar estimat depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal, sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit, la impozitarea in sistem real;
– valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

De la 1 ianuarie 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuala CAS de 10,5% calculata la venitul net obtinut, indiferent daca sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege sa plateasca cota integrala de 26,3% a contributiei la pensii. Odata exercitata, optiunea de a plati cota integrala nu va mai putea fi anulata in cursul anului respectiv, ci numai in anul urmator.
Important! Prima cota, cea de 10,5%, nu asigura un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  in cazul in care PFA-urile vor dori sa beneficieze de o pensie intreaga, atunci vor putea opta sa achite cota de 26,3%, care contine si contributia angajatorului, de 15,8%.

*Contributie la sanatate de 5,5%

Norme venit PFA 2016PFA datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA – in sistem real sau pe baza normei de venit.

Astfel, pentru impunerea in sistem real, baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale).

in cazul impozitarii la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (care de la 1 iulie este de 1050 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Plata contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaratiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

Plata se efectueaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

*Impozit majorat pentru cladirile nerezidentiale

Norme venit 2016Pentru cladirile nerezidentiale, mai exact cele folosite in scop economic (sedii de firme, PFA, cabinete etc), impozitul se va aplica prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% si 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/ construite/ achizitionate in ultimii cinci ani.

In cazul in care constructia nu a fost reevaluata in ultimii cinci ani sau a fost dobandita anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistica a constructiei.

In noul Cod fiscal sunt prevazute si alte majorari ale bazei impozabile pentru constructii, cresteri care vor reprezenta, conform specialistilor, o sarcina fiscala mult mai dura in special pentru persoanele fizice ale caror locuinte sunt folosite si in scop comercial, nu doar pentru locuit, exact situatia in care se regasesc PFA-urile.

Consiliile locale au fost cele care au stabilit, prin intermediul unor hotarari, nivelurile impozitelor si taxelor locale. Asa se face ca in majoritatea oraselor din tara autoritatile locale au majorat impozitele locale pe cladiri si locuinte pana aproape de pragul maxim admis de lege, rezultand cresteri importante fata de 2015.

Mai mult, in unele cazuri, autoritatile locale s-au folosit de o prevedere din noul Cod fiscal, care le permite sa majoreze cotele aditionale prevazute in actul normativ cu pana la 50%, astfel incat, in orase precum Ramnicu Valcea sau Calarasi, PFA vor achita in 2016 impozite de aproape 20 de ori mai mari, comparativ cu anul care tocmai se incheie.
PFA care nu desfasoara activitate la sediu nu vor plati impozit majorat
Normele de aplicare ale Codului fiscal, publicate recent de Ministerul Finantelor Publice, stabilesc ca, in cazul cladirilor cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, la adresa carora este inregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457 din Codul fiscal, adica proprietatea se considera cladire cu utilizare rezidentiala, ceea ce va insemna ca impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii (detalii aici).

In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, cand se cunosc suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*