Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Fotografiile lui Costică Acsinte ajung în București de Ziua Națională a României

37 Viewed Cris 0 respond
single-thumb.jpg

La începutul lunii decembrie, după ce au străbătut opt orașe din țară încă din 10 octombrie, ajung la București cele 100 de fotografii semnate de Costică Acsinte, voluntar și fotograf în Primul Război Mondial. Proiectul Acsinte. 100 (organizat de Asociația Culturală Control N) prezintă imagini ce includ scene de război, portrete ale sodaților români sau fragmente din viața cotidiană a Sloboziei, la început de secol XX.

De Ziua Națională a României, ACSINTE.100, expoziția de fotografie, se deschide la Casa Dacia

Născut în Ialomița, Acsinte deschidea în anii ’30 un studio foto în Slobozia, numit Foto Splendid Acsinte, unde avea să facă mii de fotografii pe plăci de sticlă, planfilm și film. La București, expoziția e găzduită de Casa Löwendal, în primele patru zile din decembrie.

Vernisajul expoziției ACSINTE.100 va avea loc sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18:00, la Casa Dacia (Bd. Dacia nr. 12). Expoziția de fotografie va putea fi vizitată și în următoarele trei zile, 2 – 4 decembrie, în intervalul orar 12:00 – 21:00. Intrarea este liberă. 
ACSINTE.100 cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. Expoziția include și o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.
Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.
Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al Armatei Române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio – Foto Splendid Acsinte, lăsându-ne moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului ACSINTE.100, revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Citeste mai departe articolul pe: Fotografiile lui Costică Acsinte ajung în București de Ziua Națională a României

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

From Berlin, with love: interviu cu actrița Anna Schumacher (Hackerville)

prev-next.jpg

Eva Longoria folosește un produs neașteptat pentru demachiere

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*