Ciorba de legume

Ciorba de legume se prepara usor. Este probabil ciorba cel mai usor de preparat. Fie ca vorbim de ciorba simpla de legume sau de ciorba de legume cu smantana sau mult zarzavat este o reteta rapida si cu un farmec aparte, fiind o reteta ce tine de bucataria traditionala romaneasca. Cu radacini in imperiul otoman, ciorba de legume a venit in bucataria taranului roman pentru a aduce prinos si acoperirea unui necesar alimentar si de proteine.
Ciorba de legume se prepara cel mai usor, tinand seama ca ingredientele principale se gasesc mai tot timpul in camara, asa ca nu ne ramane decat sa le combinam si ciorba e gata! Folosim de obicei legumele de baza,toate naturale si sanatoase. Incerc sa va prezint in cele ce urmeaza modul cum gatesc eu ciorba de legume. Dupa ce parcurgem toate etapele obtinem un preparat delicios si sanatos in acelasi timp.

Avem nevoie de:
– legume…~1 kg (morcovi, patrunjel, telina, conopida, varza, rosii, ardei, ceapa, cartofi)
– verdeata (marar,patrunjel,leustean)…dupa preferinta
– ulei…2-3 linguri
– sare,boia dulce de ardei…dupa gust
– apa…3 l
– timp de preparare aproximativ 30 minute

Etape de lucru:
1. Pregatim mai intai ingredientele enumerate mai sus.
2. Se curata si se spala toate legumele,se taie cubulete:morcovii,telina,ceapa,ardeii si patrunjelul
3. In alt vas se taie : varza,conopida,rosiile si cartofii.
4. Intr-un vas cu ulei fierbinte se calesc: ceapa,ardeii,morcovii,patrunjelul si telina,in acelasi timp se adauga sare si boia,dupa gust.
5. Dupa aproximativ 10 minute cand legumele sunt calite se adauga apa (aprox.3l) si se lasa la fiert.
6. Cand incepe sa fiarba se adauga: varza,conopida,rosiile si cartofii.
7. Se lasa la fiert aprox. 30 min,apoi oprim focul si adaugam verdeata taiata marunt.Se poate servi cu sau fara smantana.
Supele si ciorbele din legume si zarzavaturi proaspete, care tin cont de combinatiile alimentare permise, pot constitui mese hranitoare si racoritoare pe timpul verii.

Beneficiile supelor si ciorbelor
Ciorba cu legumeSupele si ciorbele din legume sunt mancaruri usor digerabile, hidratante, bogate in vitamine, minerale, fibre alimentare, microorganisme probiotice si antioxidanti – daca vorbim de ciorbe acrite cu bors sau zeama de varza acra. Sunt energizante, indicate suferinzilor de diabet zaharat, maladii cardiovasculare, sau digestive.
Sfaturi de preparare a supelor si ciorbelor pentru beneficii maxime
Puteti pune orez in supe si ciorbe de legume, doar sa fie brun, Basmati, prefiert, eventual amestecat cu orez salbatic.
Puteti pune verdeturi din belsug (patrunjel, leustean, frunze de telina etc).
Daca doriti sa caliti ceapa sau praz pentru prepararea ciorbelor, faceti-o rapid, la foc iute,  in ulei de masline sau de palmier nehidrogenat, acestea fiind rezistente la temperatura ridicata.
Daca folositi zeama de varza la acrit, aceasta trebuie sa fie de buna calitate, bine fermentata si nu prea sarata, fiind un ingredient valoros, de tip probiotic (precum iaurtul, kefirul, sana), bogat in vitamine, minerale, acid lactic si microorganisme probiotice necesare atat bunei functionari a sistemului gastrointestinal, cat si a celui imunitar.

Ciorba post legumeLegumele ar trebui sa fie fierte un timp mai scurt, pana la o consistenta „al dente”, pentru a pastra cat mai mult din vitamine si minerale intr-o stare activa si biodisponibila.
Supele si ciorbele vor fi consumate imediat ce se racesc, nefiind recomandata pastrarea acestora mai mult de o zi, maxim doua.
Se recomanda pentru condimentare sarea marina nerafinata (ex. sare de Guerande) sau sarea de mina nerafinata.
Lady’s Blog te astetpa din nou nu doar pentru ciorba de legume :).

Lady 4 Lady's
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0