Ce este anxietatea?

Ce este anxietatea? Deseori ne-am confruntat cu o stare de anxietate sau prietenii au avut o astfel de problemă. „Ce este anxietatea” – la această întrebare încercăm să răspundem în acest articol. Pentru că anxietatea face parte din trăirile noastre, face parte din viaţă şi deseori nu ştim că ne confruntăm cu ea. De aceea este bine să înţelegem această trăire care poate uneori să devină foarte presantă cu impact asupra psihicului pe termen scurt sau chiar pe termen lung.

Ce este anxietatea: este o emoție fundamentală, pe care o întâlnim la oamenii din toate culturile. Poate termenul ne sună puțin străin, dar emoția aceasta ne este cunoscută tuturor – am trăit-o în numeroase situații de viață, încă de la vârste fragede. Înțelegem prin anxietate o stare accentuată de neliniște, în care așteptăm să se întâmple ceva rău sau simțim că nu ne mai aflăm în siguranță.

Într-o tulburare legată de anxietate, frica sau îngrijorarea nu dispare și se poate înrăutăți în timp. Vă poate influența viața în măsura în care poate interfera cu activități zilnice, cum ar fi școala, munca și / sau relațiile. Frica, stresul și anxietatea sunt „sentimente și experiențe normale”.

Ce este anxietatea?

Fluturi în stomac înaintea unui eveniment important? Îți este frică de modul în care vei respecta un termen limită? Nervos despre o procedură medicală sau dentară? Dacă sunteți așa, sunteți ca majoritatea oamenilor pentru care unele îngrijorări cu privire la evenimentele majore (cum ar fi copilul, examenul sau cumpărarea unei case) și / sau probleme practice (cum ar fi condițiile de bani sau de sănătate) reprezintă o parte normală a viaţă. În mod similar, nu este neobișnuit să aveți temeri legate de anumite lucruri (cum ar fi păianjeni, injecții sau înălțimi) care vă fac să vă simțiți oarecare teamă, îngrijorare și / sau reținere.

Ce este anxietatea? De exemplu, mulți oameni se sperie și se simt nervoși când văd un șarpe sau o insectă mare. Comportamentul oamenilor poate să difere în ceea ce îi determină să se simtă anxioși, dar aproape toată lumea se confruntă cu o anumită anxietate pe parcursul vieții.

Altfel spus, anxietatea ca emoţie umană trăită de toţi oamenii la un moment dat este o stare normală şi trecătoare. Însă, când simptomele de panică şi anxietate degenerează în atacuri de panică şi de anxietate vorbim deja de tulburare emoţională, manifestată prin sentimente de frică şi nelinişte la care se adaugă: palpitaţii, stres, transpiraţie.

Ce este anxietatea şi cum diferă de frică?

Cu posibilitatea de a fi prezentă chiar şi în cazul copiilor şi adolescenţilor, anxietatea se diferenţiază de frică prin caracterul ei iraţional, nejustificată prin prezenţa unor situaţii periculoase.

O abordare utilă pentru a distinge anxietatea normală de o tulburare de anxietate este identificarea cauzei anxietății și apoi evaluarea: dacă simptomele de anxietate sunt un răspuns proporțional la aceasta. Îngrijorările, temerile și gândurile intruzive care sunt extreme, nerealiste sau exagerate și interferează cu viața și funcționarea normală ar putea constitui o tulburare de anxietate.

Anxietatea este sentimentul de neliniște față de un pericol anticipat, în timp ce frica este un răspuns emoțional față de un pericol concret și real. Anxietatea este astfel o pregătire a răspunsului față de un pericol care ar genera frică. Astfel, anxietatea este un răspuns normal de creștere a vigilenței și a vitezei de reacție în situații potențial periculoase, dar un nivel crescut de anxietate poate deveni dezadaptativ în sensul în care împiedică individul să performeze la nivel ridicat în unele situații sau în determină să evite alte situații care îi generează anxietate. În plus, un nivel ridicat sau prelungit de anxietate, creează suferință fizică și emoțională. Anxietatea poate lua forme iraționale, cum este în cazul fobiilor, atunci când pericolul perceput nu este unul real sau probabilitatea ca acesta să se concretizeze este neglijabilă.

De exemplu, îngrijorarea cu privire la îmbolnăvirea și luarea de măsuri pentru evitarea germenilor, cum ar fi folosirea sanitizatorului de mână și evitarea contactului cu mânerul ușii nu reprezintă neapărat o tulburare de anxietate. Cu toate acestea, dacă preocuparea privind boala face dificilă părăsirea casei, atunci este posibil ca persoana să sufere de o tulburare de anxietate ceea ce este diferit de o stare de frică.

Tipuri de anxietate

• Fobiile;
• Tulburarea de panică;
• Tulburarea obsesiv-compulsivă;
• Reacţia acută la stres;
• Tulburarea de stres posttraumatic;
• Anxietate generalizată.

Ce este fobia

Fobiile reprezintă o teamă iraţională care determină persoana să evite anumite obiecte, evenimente şi situaţii care nu reprezintă un pericol real. Debutează în copilărie sau adolescenţă şi adesea continuă la maturitate. Sunt de două ori mai frecvente la femei decât la bărbaţi.

Există trei tipuri de fobii:

• Fobiile specifice care includ teama de animale, insecte, înălţime (acrofobia), spaţii strâmte, închise (claustrofobia), poduri sau alte lucruri.

• Fobiile sociale apar când persoanele se tem să nu fie stânjenit în situaţiile sociale de zi cu zi sau să nu fie analizat sau umilit public. Acestea pot apărea în anumite situaţii cum ar fi frica de a vorbi în faţa unei adunări, sau teama de a bea sau mânca în prezenţa altor persoane. În cazuriel grave, persoana afectată este anxioasă oricând este prezentă şi o altă persoană.

• Agorafobia este teama de a avea un atac de panică în public şi poate determina persoana respectivă să evite locurile publice.

Ce este anxietatea…

Modificare a stării emoţionale în sensul apariţiei nesiguranţei, neliniştii, dar fără ca acest sentiment să fie clar şi uşor de descris. O formă de anxietate este cea care apare în prejama unoro provocări tip examen, car ed ecele mai mutle ori impulsionează subiecutl să obţină performanţa. Alet forme de anxietate tulbură profund, determinând stări compelxe de blocaj, frică, lips; de discernământ.

Neliniștea provocată de anxietate nu este doar o stare mentală, ci o trăim în întreg corpul nostru: inima ne bate mai puternic, respirația ne este îngreunată sau foarte accelerată, ne simțim mușchii încordați, transpirăm, ne strânge stomacul. Trăind aceste lucruri, adesea ne este greu să stăm într-un loc, ne vine să facem ceva, să vorbim cu cineva, să plecăm undeva, să ne mișcăm dintr-un colț în altul al camerei.

Diagnosticare anxietate

Ca să se poată diagnostica o anxietate, trebuie observate: senzaţia că va veni, că va apărea ceva neplăcut, cât de curând. Apoi sunt acuzate apariţia de: transpiraţie, agitaţie, senzaţie de sufocare, perceperea de palpitaţii, ameţeală, tremurături ale extremităţilor, uscăciunea gâtului şi gurii, pierderea vocii. Pot apărea şi senzaţia de frică fără un motiv foarte clar, presimţirea unui pericol fără ca ceea ce se întâmplă în jur să confirme acest lucru.

Sunt mai mult acuze psihice, de aceea anxietatea este şi diferenţiată de angoasă, caz în care acuzele sunt mai mult de tip somatic. Uneori, cele două se pot manifesta în acelaşi timp.

Tratamentul medicamentos al anxietăţii se asociază cu cel psihologic, cu un regim de viţă sănătos şi cât mai lipsit de excitante alimentare sau psihice, tehnici de relaxare şi angrenarea anturajului, a familiei, în schema de terapie.

Ce este anxietatea potrivit Wikipedia

Potrivit Wikipedia, anxietatea este o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment difuz de insecuritate, de neliniște, în legătură cu un pericol potențial sau perceput. În unele cazuri, pericolul care induce starea de anxietate nu este conștientizat de cel afectat, aceasta resimțind o stare de neliniște fără a putea numi pericolul față de care resimte această neliniște. Atunci când nu este conștentizată, anxietatea poate lua forma unor simptome exclusiv fizice, din această cauză, cei afectați putând ajunge să creadă că suferă de o afecțiune organică. Anxietatea resimțită exclusiv prin simptome fizice face parte din categoria tulburărilor psiho-somatice.

Anxietatea excesivă reprezintă o problemă foarte frecvent întâlnită în viața de zi cu zi. Aproximativ 25% din populație suferă de anxietate care ar necesita tratament într-o anumita perioadă a vieții lor, iar alți 25% au forme de anxietate mai puțin severe.Tulburările de anxietate includ anxietatea generalizată, fobia socială, fobiile specifice (ex. fobia de insecte, de spații deschise sau închise), atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă sau stresul post-traumatic.

Ce este anxietatea potrivit DEX

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, anxietatea este o „stare de neliniște însoțită de palpitații, sufocare etc. întâlnită în unele boli nervoase”. O altă definţie arată că anxietatea este o „stare patologică de neliniște, de teamă”.

Simptomele tulburărilor de anxietate

Tulburările de anxietate sunt caracterizate de tendința de a experimenta stări de anxietate disproporționate în raport cu circumstanțele, care produc suferință fizică și emoțională și care afectează capacitatea individului de a face față sarcinilor de zi cu zi. Anxietatea excesivă poate afecta, de asemenea, durata sau calitatea somnului, generând astfel simptome specifice deprivării de somn.

Caracteristica principală a tulburărilor de anxietate este sentimentul de frică sau/și gânduri cronice (constante), repetitive, de îngrijorare, care reprezintă un element de stres pentru persoana respectivă și care interferează cu activitățile din viața sa (de exemplu dacă unei persoane îi este frică să meargă la interviuri pentru ca acolo ar trebui să interacționeze cu străini, va evita situația respectivă, temându-se ca oricât de inteligentă ar fi, nu ar primi postul, chiar și dacă ceea ce face actualmente nu îi oferă satisfacția dorită).

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*