Beneficiile catinei pentru sanatate

760 Viewed Lady4u 0 respond
Fructe de catina

Catina este un fruct ce contine o multitudine de vitamine. Este impresionant acest cumul de vitamine in fructul unei plante cum e catina. Trebuie sa stim, catina contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, E si mai ales un continut de vitamina C mult mai mare decat in portocale. In plus, fructele de catina sunt bogate in substante active biologice cum ar fi serotonina, carotenul flavodonina, acizi grasi si organici ca si substante tanante (tanini).
Mai mult decat ce am prezentat, fructele de catina, in compozitia lor, contin multe alte elemente in procent mai redus insa cum ar fi fierul sulful, magneziul, titaniul, siliconul si aluminiul. Toate aceste calitati transforma catina intr-un produs ce poate fi consumat, administrat, pentru foarte multe tratamente in medicina naturista sau in tratamentele populare, traditionale.

Fructele de catina au efecte excelente anti-inflamatorii si anestezice astfel incat pot fi aplicate pe rani, arsuri sau degeraturi. Se recomanda utilizarea fructelor de catina in mod regulat pentru preventie si pentru intarirea imunitatii. Uleiul de catina este de asemenea cunoscut pentru proprietatile sale de vindecare. Poate fi utilizat atat extern cat si intern.

O alta proprietate pozitiva pentru fructele de catina este ca ajuta la recuperarea organismului si imbunatatirea metabolismului si pot fi introduse (fructele de catina) in diferite diete si regimuri alimentare. Informatia importanta este ca fructele de catina sunt un adevarat depozit de vitamine si minerale si in acelasi timp contin un minim de calorii. Din aceasta persoectiva, catina poate fi utilizata cu succes pentru a lupta impotriva greutatii excesive, cu toate ca oamenii de stiinta au aflat despre aceste proprietati relativ recent. Oamenii de stiinta au dovedit ca fructele de catina sunt bogate in acizi grasi omega 7. Acesti acizi omega 7 inhiba formarea si alimentarea tesuturilor adipoase cu o contributie esentiala in procesul de metabolizare.

Unde gasim catina si cum o recunoastem
Catina (Hipophae rhamnoides) este un arbust foarte putin pretentios la conditiile de sol sau la precipitatii. Este mare iubitoare de lumina si creste in general in locurile unde alte plante nu pot vegeta. Asa ca o vom gasi pe prundisuri, pe coastele de deal uscate si erodate, pe terenurile saraturoase, pe stancarii, dar si in luncile raurilor. Are ramurile albicioase si „inarmate” cu spini puternici, pentru a se apara de orice fel de daunator. In aceasta perioada a anului este practic imposibil de confundat, fructele sale portocalii fiind singurele care au mai ramas pe ramuri si nu sunt uscate, ceea ce o face foarte usor de recunoscut.

Calitatile catineiCe folosim de la catina
In principal, se folosesc fructele, care sunt o adevarata farmacie, continand aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Foarte putini stiu insa ca si alte parti ale plantei au proprietati terapeutice deosebite. De pilda, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar.
Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii va vor rani in timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crengutele incarcate cu fructe vor fi mai intai desprinse prin taiere de pe trunchi, urmand ca ulterior sa fie luate fructele de pe ramuri cu ajutorul unei furculite. Contrar asteptarilor, acest tratament nu va dauna plantei, care are o asemenea vitalitate, incat in urma taierii va scoate de doua – trei ori mai multe ramuri (este o metoda folosita de gradinari pentru a indesi arbustii de catina din gardurile vii) in anul urmator de vegetatie.
Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. Pentru simplificare, in terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta, asa cum vom vedea in continuare, la metodele de preparare.
Radacinile sunt rareori folosite in terapie, pentru ca, pe de o parte, sunt greu de obtinut (dezgroparea acestora nu este o treaba deloc usoara), iar pe de alta parte, taierea lor, spre deosebire de cea a crengutelor, afecteaza grav vitalitatea arbustului. In plus, aceste radacini au proprietati destul de asemanatoare cu scoarta, asa ca avem un inlocuitor valoros.

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Proprietati spanac

Beneficiile spanacului pentru sanatate

Informatii fasole verde

Beneficiile fasolei verzi pentru sanatate

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*