A fost identificata gena vinovata de incaruntire

Incaruntirea parului este provocata de gena IRF4, potrivit cercetarilor bazate pa analiza a DNA-ului prelevat de la peste 6.300 persoane din cinci tari din America Latina. Cercetatorii britanici au descoperit ca incaruntirea parului se datoreaza aceasta gena, confirmand astfel ca acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vietii, ci si de mostenirea noastra genetica, informeaza Agentia Reuters.

Asadar nu doar supararile sau imbatranirea sunt „vinovate” pentru incaruntirea parului. Iata ca si factorii genetici au un rol determinant in incaruntire, gena cu acest rol fiind identificata si botezata cu numele de IRF4.

Simbol al varstei pentru unii, veritabil atu de seductie pentru altii, calificat drept sic sau neglijabil, parul grizonat a suscitat numeroase opinii — nu intotdeauna dovedite stiintific — cu privire la cauza aparitiei sale. Au fost invocate drept cauze stresul, alcoolul si tutunul, lumina puternica a soarelui sau lipsa de vitamine.
„Am gasit o alela (varianta a unei gene care determina aparitia caracteristicilor ereditare diferite), care predispune la albirea parului”, a explicat pentru BBC (vezi video mai jos) Kaustubh Adhikari de la University College din Londra si principalul autor al studiului.
„Am identificat deja genele responsabile pentru chelie si culoarea parului, dar acum este pentru prima data cand se defineste o gena legata de imbatranirea parului”, a adaugat el.

Pentru a identifica aceasta gena o echipa internationala de cercetare a studiat ADN-ul a peste 6.200 de persoane care traiesc in America Latina, dar au origine — si, prin urmare, tipul de par — foarte variata.
„Alela de imbatranire se observa mai ales in randul europenilor”, spune cercetatorul. „Varsta medie de incepere a albirii parului este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, putin sub 40 de ani pentru asiatici si numai peste 45 de ani pentru africani”, a precizat specialistul.
Gena IRF4 era deja cunoscuta de cercetatori pentru implicarea in producerea si stocarea melaninei, pigmentul care determina culoarea parului, a pielii si a ochilor.

Motive incaruntire

„Intelegerea modului in care gena IRF4 influenteaza albirea parului ar putea ajuta la modificarea acestui proces, spune Kaustubh Adhikari. „Modificarea genetica pune desigur probleme de etica, dar s-ar putea lua in considerare manipularea genei IRF4 pentru a intarzia imbatranirea parului”, a comentat specialistul citat de Agentia France Presse.
Cercetatorii au declarat ca identificarea acestei gene ar putea oferi o cale de urmat pentru dezvoltarea unui tratament care ar putea preveni sau ar face reversibila incaruntirea parului, noteaza din nou agentia Reuters.

„Un medicament care are efect asupra caii de producere a melaninei in foliculii de par ca si asupra dezvoltarii interne a foliculilor ar putea reduce nevoia de a aplica vopselele externe pe par dupa aparitia firelor albe. Cu siguranta aceasta este o cale de cercetare de urmarit”, a spus Kaustubh.
De asemenea, studiul a identificat genele legate de alte trasaturi ale parului, intre care buclele, grosimea firelor de par ale barbii, grosimea sprancenelor sau predispozitia pentru sprancenele care se unesc, informeaza Reuters.

Pana acum au fost invocate pentru incaruntire varsta, stresul (supararile), alcoolul si tutunul, lumina puternica a soarelui sau lipsa de vitamine. Iata ca exista o gena vinovata de cele 50 de nuante de gri – Fifty shades of gray.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*