Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

6 retete importante de ciorba

Un „potpuriu” de ciorbe, retete de baza pe care orice gospodina ar trebui sa le aiba la indemana, in atentie. Pornind de la celebra ciorba de peste, ciorba de miel, continuand cu ciorba de burta si, o ciorba de regim dar si de post, ciorba de salata verde. Acest articol contine de fapt cele mai importnate retete de ciorba. Daca le aveti la indemana, aceste retete de ciorba sunt ‘aur” in orice bucatarie. Fie ca sunteti expert(a) in ciorbe, fie ca doriti sa alegeti o noua reteta de ciorba, acest articol are tot ce aveti nevoie.

Va propunem in acest articol 6 retete de ciorba. Sunt retetele clasice. Nu sunt retete de pe internet ci sunt retete copiate dintr-o carte de bucate publicata inainte de 1989. Asadar succesul este grarantat iar retetele sunt corecte si originale. Iata mai jos cele sase retete de ciorba pe care le propunem in acest articol.
Ciorbele sunt preparate la fel ca borsurile, dar nu sunt acrite cu bors de tarate, ci cu zeama de lamaie, zeama de varza acra, sare de lamaie sau otet. Ciorbele sunt hranitoare dar inferioare ca gust (acru) borsului acrit cu bors de tarate.

Ciorbe de peste

Ciorba de peste

1 kg de peste mic, 2 cepe, 1 praz, 3 catei de usturoi, ½ kg rosii, 1 pahar vin alb, sare, piper, patrunjel verde tocat, crutoane, 1 kg morun, 2 l apa, zeama de lamaie.

Pestele mic- albisoara, rosioara, caracuda, obleti- se curate, se spala si se fierbe in apa cu sare, impreuna cu legumele curatate, spalate si taiate marunt si cu vinul. Cand pestele este fiert, se scoate din apa si se pun bucati de peste mare – morun, nisetru,sau crap. Se fierbe in continuare pana ce pestele este fiert. Se acreste ciorba cu zeama de lamiae sau de varza, bors sau otet. Ciorba se serveste cu crutoane, iar pestele mare se serveste separat.

Ciorba de miel

Ciorba din carne de miel

Capul si carne de pe picioarele din fata, coastele, 1 morcov, 1 ceapa, 1 patrunjel, patrunjele verde tocat, zeama de varza, 1 ½ lingura orez, sare.

  Capul si restul de carne se curata, se spala bine si se pun sa fiarba in 3 l apa, cu legumele curatate, spalate si curatate, spalate si taiate marunt sau date pe razatoarea mare de legume. Se curate bine spuma cu lingura cu gauri si se adauga orezul, sare si se fierb la foc mic. Cand legumele si carnea sunt fierte se acreste ciorba cu zeama de varza, apoi se adauga patrunjelul verde tocat.

Ciorba burta reteta originala

Ciorba de burta

1 kg burta, 1 os de vitel, 1 foaie dafin, boabe de piper, otet de vin, zeama de lamiae, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, sare, 2 galbenusuri.

  Se fierbe burta spalata bine de tot, cu osul si cu legumele adaugand si sare. Cand este fiarta, se scoate si se taie sub forma de taitei. Se pune burta taiata in ciorba strecurata, se adauga doua galbenusuri batute cu otet sau zeama de lamaie, dupa gust. Se serveste fierbinte.

Ciorba de dovlecei umpluti

½ kg carne de vaca, dovlecei, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, ½ telina, 1 lingura orez, unt, 2 oua, 3 linguri smantana, sare, zeama de lamaie sau suc de rosii.

    Se fierbe zarzavatul rasp e razatoare, in 2 l apa cu sare. Carnea se toaca prin masina de tocat, se amesteca cu ceapa rumenita in unt, cu o lingura de orez, cu 1 ou, sare si piper. Dovleceii se rad de coaja, se taie in doua pe latime, se scobescsi se umplu cu compozitia preparata. Se introduc dovleceii umpluti in oala cu ciorba si se lasa sa fiarba. Cand dovleceii sunt gata, se adauga zeama de lamiae sau suc de rosii si se acreste dupa dorinta. Se bate un galbenus cu 3 linguri cu smantana si se amesteca in ciorba.

Ciorba de legume

Ciorba de legume cu zeama de varza

  2 morcovi, 2 patrunjei, 2 ardei grasi, 2 cartofi, 1 fir de praz, 2 rosii, 2 oua, 100 g smantana, ¼ varza, 50 g suc de rosii, 1 ceasca zeama de varza acra, 1 l apa, 50 g unt, verdeata.

    Se curata si se taie marunt legumele, in afara de cartofi. Se pune untul intr-o oala, se introduc legumele in untul fierbinte si se lasa pe foc mic sa se inabuse bine, apoi se tarna apa, se adauga si cartofii taiati cuburi si se lasa sa fiarba. Dupa 20 minute se adauga sucul de rosii si se fierbe in continuare. Cand legumele sunt fierte, se adauga zeama acra de varza si patrunjel verde tocat. Se bat galbenusurile cu smantana si se amesteca in ciorba fierbinte.

Ciorba salataCiorba de salata verde

2 salate cu miezul tare, 6 fire de ceapa verde, verdeata tocata (patrunjel si marar), 2 linguri ulei, 1 legatura de leustean, 4 oua, otet, sare, 1 ½ l apa.

     Se spala ceapa si verdeata, se taie si se pun sa fiarba in apa cu sare si 2 linguri ulei. Cand sunt  fierte  se adauga salata taiata subtire si se fierbe in continuare. Cand este fiarta salata, se acreste cu otet. Se face omleta din 4 oua, se taie ca taiteii, se pune in castron, se toarna ciorba si se serveste.

Pentru a avea acces permanent la aceste retete de ciorbe salvati pagina Lady’s Blog in browserul dv. de internet (bookmark).

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*