Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

5 lucruri surprinzătoare care se întâmplă în mintea ta atunci când mergi la shopping

Câte femei cunoști să nu le placă să plece la cumpărături după o rochiță nouă, o bluză de vară sau cele patru costume de baie special achiziționate pentru următoarea vacanță de vară? Poate că nu îți plac cozile din hipermarket, dar nu despre ele vorbim aici, ci despre vânarea ultimelor noutăți care apar la raft în magazine, mai ales când sezonul ăsta toate hainele vin în culorile tale preferate. S-ar putea să te surprindă, dar shoppingul are efecte neașteptate asupra minții tale, iar acest lucru a ieșit în evidență chiar în urma unui studiu.

5 lucruri surprinzătoare care se întâmplă în mintea ta atunci când mergi la shopping

  1. Terapia prin cumpărături este ceva real

Sigur ții minte ultimele dăți când ai plecat la cumpărături ca să te detașezi de alte probleme. Acest lucru se numește terapie prin shopping și nu este un termen inventat. Psihologul american Kit Yarrow, autor al unei cărți despre consumerism și efectele acestuia, vorbește despre un studiu în care 62% dintre cumpărători intră într-un magazin ca să se simtă mai bine. Potrivit medicului american, efectele psihologice pornesc de la relaxare și evadare, până la o încredere mai mare în propria persoană. Astfel s-a dezvoltat și industria retailului etic, cu produse impresionante și atractive pentru orice femeie, realizate însă printr-o exploatare etică a resurselor. Acest detaliu îți oferă, la nivel de consumator, posibilitatea de a fi responsabil în alegerile făcute și de a contribui la un alt mod de a face business în această industrie.

  1. Shoppingul te pregătește mental pentru viitor

Potrivit medicului Yarrow, cumpărăturile te pot ajuta în lupta cu anxietatea, atunci când în fața ta apar anumite tranziții pe care trebuie să le depășești. „Atunci când cumperi un produs, te vizualizezi folosindu-l și astfel îți vizualizezi viața în viitor. Acest lucru îi ajută pe oameni să obțină ideea unui control mai mare în fața schimbărilor”, explică psihologul.

  1. Legătura între cumpărături și sindromul FOMO

Din punct de vedere mental, întotdeauna vei încerca să eviți pierderile de orice fel. Astfel a apărut și sindromul FOMO, care în limba română se traduce prin „frica de a nu rata nimic”. Această frică de a nu avea regrete mai târziu stă de obicei în spatele multor decizii pe care le-ai luat.

  1. Îți vei asuma mai multe riscuri dacă mergi singură la cumpărături

De cele mai multe ori te regăsești într-un magazin privind mult prea multe accesorii și obiecte vestimentare din care nu știi ce să alegi. De cele mai multe ori, atunci când ești singură într-un magazin și pusă în fața unui număr mare de posibilități, șansele sunt să-ți asumi mai multe riscuri și să cumperi ceva mai îndrăzneț decât de obicei.

  1. Cu cât petreci mai mult timp în fața unui obiect, cu atât vei crede că merită prețul

Atunci când vei pleca setată mental de acasă cu ideea că vrei să îți cumperi ceva anume, sunt șanse foarte mari să plătești mult mai mult decât ai face-o în mod normal, dacă prețul îți va cere asta. Practic, cu cât te gândești mai mult la un produs, cu atât ajungi mai decisă să-l iei.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: nd3000

Citeste mai departe articolul pe: 5 lucruri surprinzătoare care se întâmplă în mintea ta atunci când mergi la shopping

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*