Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

5 inventii utilizate zilnic din Primul razboi mondial

Primul razboi mondial a adus si o serie de inventii, introduse sau popularizate in secolul XX. Printre aceste inventii se numara gazele de lupta, tancurile. Dar exista si cateva inventii din primul razboi mondial pe care si in ziua de azi le folosim aproape in fiecare zi, indeosebi de catre barbatii moderni.

Urmatoarele lucruri ce vi se par extrem de obisnuite, la indemana, au fost inventate in timpul primului razboi mondial.

Pliculetele de ceai

De fapt, pliculetele de ceai au fost inventate accidental. La inceputul secolului XX ceaiul era livrat intr-un sac destul de greu si in cutii foarte scumpe. Pana cand Thomas Sulivan, un comerciant american de ceai, a inceput sa impacheteze ceaiul in pungulite de matase pentru a reduce din costurile de transport. Oamenii au inteles insa gresit aceasta masura si nu au inteles ca este vorba de o metoda simpla de ambalare. Astfel incat au introdus intregul continut (cu tot cu pungute) in ibricele/canile de ceai. Astfel a fost inventat „plicul pentru ceai”.

In timpul razboiului, cativa antreprenori vor utiliza acesti saculeti pentru a trimite ceai pentru soldati, pungute pe care germanii le numeau in gluma „bombe cu ceai”. Pliculetele de ceai din vremurile noastre sunt facute de obicei din fibra de hartie. Pliculetul de ceai din fibra de hartie a fost inventat de William Hermanson.

Inventia fermoarului

Inventia fermoaruluiFermoarul exista de fapt din secolul XIX dar pana in secolul XX hainele militare se inchideau doar cu nasturi. Pana cand Armata SUA a produs noi unforme pentru trupele sale in timpul Primului razboi mondial, ocazie cu care a fost utilizat la scara larga fermoarul. Aceasta s-a dovedit o idee foarte buna pentru ca proteja trupele de ploaie si vant. De atunci, fermoarul utilizat intens in Primul razboi mondial, a ajuns in viata noastra de zi cu zi.
Tampoanele sanitare

O firma din Statele Unite numita  Kimberly-Clark a inventat un material denimit Cellucotton  ca o alternativa la bandajele normale, in conditiile in care Cellucotton absorbea mai mult. In orice caz, Cellucotton nu a fost util doar pentru soldati, asistentele medicale au gasit si alte utilizari pentru acest materiale si astfel au fost inventate tampoanele sanitare (pentru rani, post opratorii etc.).

Carnati cu soiaCarnatii din legume

Hrana era greu de produs si de livrat in cantitati mari in timpul razboiului iar in perioada 1916-11918 foametea influenta dorinta de asigurare a hranei pentru trupe. Konrad Adenauer, primul cancelar al Germaniei dupa Razboiul doi mondial, a fost un mare ganditor si a avut o contributie esentiala la realizarea carnatilor din soia care s-au dovedit ca au un gust foarte apropiat de carnatii din carne, rezolvand multe dintre problemele de hranire a trupelor. Asadar, pentru mezelurile, pentru carnatii din ziua de azi cu soia, trebuie sa ii multumim lui Kondrad Adenauer. Atunci cand a inventat reteta pentru carnatii cu soia, Kondrad Adenauer era primar al orasului Koln.

Ora de varaOra de vara

Hups, modificarea ceasului si darea timpului inainte a fost o idee care a aparut in timpul razboiului, dar de ce? In 1915 Germania se confrunta cu lipsa de carburanti si pentru a economisi resursele consumate pentru generarea luminii artificiale pe timpul toameni si al primaverii guvernuld e la Berlin a decis sistemul „orei de vara” incapand cu aprilie 1916. Incepand din aprilie 1916, Germania si aliatul ei Austro-Ungaria au fost primele state care au utilizat trecerea la ora de vara ca metoda de economisire a carbunelui pe timp de razboi. Marea Britanie, cei mai multi dintre aliatii sai si multe dintre tarile europene care isi declarasera neutralitatea au urmat curand acest exemplu. Rusia si cateva alte tari din est au asteptat inca un an si au trecut la sistemul orei de vara dupa ce Statele Unite au adoptat acest sistem in 1918.

Vorbind la modul general, salvarea timpului diurn a fost un concept abandonat dupa razboi (cu cateva exceptii importante care includ Canada, marea Britanie, Franta si Iralanda de exemmplu). Oricum, acest sistem de economisire a energiei a revenit dupa cel de-al doilea Razboi mondial si a i reinceput sa fie utilizat in foarte multe tari dupa cea de-a doua conflagratie mondiala. A fost adoptata in mod general in America de Nord si Europa incepand cu anii 1970 si pentru aceasta decizie un rol important l-a avut criza energetica din anii 70′.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*