Utilizarea bostanului în afecţiuni

În medicina populară, cu tulpinile de bostan fierte în lapte sau prăjite în untură de porc se făceau legături la gâlci. Seminţele de bostan (dovleac) uscate şi fierte se puneau pe furuncule, iar decoctul se lua contra litiazelor renale. Fiertura frunzelor se lua ca vermifug, antispasmodic şi diuretic în boli de rinichi. Uleiul din seminţe, în care se punea cenuşă de coajă de măr dulce, se întrebuinţa contra bubelor dulci şi a altor bube. În Dobrogea laptele din seminţe de dovleac se folosea contra teniei.

Proprietăţi farmaceutice bostan: emolient de excepţie, sedativ, laxativ.

Acţiunea farmaceutică a bostanului

Dovleacul se indică la următoarele afecţiuni: abcese, afecţiuni cardiace, afecţiuni renale, afecţiuni reumatismale, afecţiuni oculare în special cele cu hemoragii, arsuri, astenii, cancer, cangrenă senilă. Este folosit şi în tratamente pentru constipaţie, diabet (înlătură sau previne afecţiunile care apar la ochi), dispepsii, dizenterie, enterite, hemoroizi. Alte afecţiuni în care se foloseşte: infecţi urinare, insomnii, insuficienţă renală, leucemii, paraziţi intestinali (ascarizi, limbrici), prostată, tenie, tulburări neurologice, viermi intestinali.

Mod de folosire bostan

Intern:

  • Crud amestecat cu aperitive; în supe, înăbuşit.
  • 1 pahar de suc, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, este un laxativ foarte eficient.
  • Seminţele consumate crude după decojire (vezi şi dovleacul).
  • Se pisează 30-50 g de seminţe, se amestecă cu miere şi se iau în trei prize, din jumătate în jumătate de oră. După o oră se ia un laxativ, preferabil ulei de ricin.
  • Emulsia obţinută prin fierberea în lapte a seminţelor decojite şi pisate este calmantă şi răcoritoare (insomnii, dureri şi inflamaţii ale căilor urinare.

Extern:

-Cataplasme contra arsurilor şi a inflamaţiilor, abcese, cangrenă senilă.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*