Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tratamente naturiste din fasole

În medicina populară boabele de fasole se foloseau ca leac contra bubelor dulci şi pecinginei. Se luau boabe de fasole albă şi tot atâtea seminţe de cânepă, se ardeau la foc, se pisau bine, se amestecau cu frunze de mentă uscate şi sfărâmate, se puneau şi plămădeau cu smântână, apoi se ungeau bubele cu ea, de mai multe ori.

Pe arsuri se puneau boabe de fasole pestriţă, pisate cu boabe de porumb, iar pe cele de la degerături, boabe de fasole albă fierte şi frecate. Se mai făcea legături pentru dureri de cap şi scurgeri de sânge.

Boabele de fasole albă, fierte cu 2-3 rânduri de pătrunjel şi o mână de făină de secară, până se făcea aluat, se puneau pe pântece, pentru calmarea durerilor după naştere. Se mai făcea ceai din tulpini florifere când avea bolnavul friguri, în dureri de rinichi.

Din decoctul păstăilor de fasole se făcea un ceai pentru rinichi. Se mai făcea din boabe pisate pilule care se luau pentru retenţie urinară. Turta făcută din boabe de fasole pisate şi făină de grâu, o puneau femeile pe sâni, pentru aducerea laptelui.

Ce conţine fasolea?

Păstăile conţin glucide, vitaminele: C, B1, B2, B6, K, PP, -acidul pantotenic, acidul folic, enzime, substanţe minerale cu elementele: potasiu, magneziu, calciu, natriu, fosfor, azot, zinc, mangan, molibden, cobalt, fier, etc.

Seminţele (boabele de fasole) conţin amidon, celuloză, pentosan, protide. Mai conţin acid aspartic, acid pipecolinic, acid glutamic, aleuronă, arginine, asparagină, glicină, tirozină, treomină, triptofan, zaharuri, mucilagii, valină, etc. Boabele de fasole conţin lipide, acizi organici ne azotaţi, citric, malic, glucozizi, ulei eteric, vitaminele: A, B1, B2, B6, C, K, PP, acid pantoteic, fitohormoni, enzime şi substanţe minerale.

Acţiune farmacologică a fasolei

  • Fasolea este depurativ puternic, diuretic, datorită sărurilor minerale, antiseptic, antiinflamator, emolient, remineralizant. Antidiabetic datorită amino-acizilor şi argininei în special.
  • Calmează mâncărimile de piele, tonic cardiac, înlătură apa în exces din organism.
  • Repară sistemul nervos, tonifică ficatul şi pancreasul.
  • Boabele de fasole au proprietatea de a distruge microorganismele de pe piele, elimină sau limitează procesul inflamator, relaxează ţesuturile şi diminuează starea inflamatorie.
  • Păstăile verzi sunt folositoare în acnee. Păstăile uscate şi seminţele în afecţiuni oculare şi intern. Seminţele în tratamentul extern se folosesc la arsuri, eczeme, pecingine, erizipel cu rezultate foarte bune.
  • Mugurii de fasole sunt foarte indicaţi ca tinctură pentru efectele deosebite asupra inimii.
  • Adjuvant în tratamentul diabetului. Antiseptic renal. Extern se utilizează împreună cu alte plante. Creşte diureza şi scade zahărul din sânge. Fasolea verde tinctură face să scadă numărul de globule albe.
  • Tecile de fasole intră în compoziţia ceaiurilor dietetice şi antireumatismal.

Prepararea leacurilor din fasole

  • Fasole păstăi mărunţite se fierb o linguriţă în 250 ml de apă timp de 15 minute după care se strecoară şi se poate consuma 2-3 căni pe zi.
  • O mână sau 2 de păstăi proaspete la litru de apă, fierte 2 minute şi lăsate să se macereze toată noaptea. Sau o mână de păstăi uscate lăsate să se înmoaie 6 ore înainte de a face decoctul.
  • Făina de fasole boabe se poate aplica pe diferite răni sau se ia intern pentru afecţiunile la care se indică o suplimentare de fitohormoni. În acest caz se ia un vârf de cuţit din acest praf care se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţii cu puţină apă.
  • Suc de fasole verde se va lua în combinaţie cu alte sucuri în afecţiunile indicate.
  • Ceai din teci. 4 linguri de teci mărunţite se pun într-un litru de apă şi se lasă peste noapte la macerat. Dimineaţa se fierb până lichidul scade la jumătate. Această porţie se împarte în 2-3 porţii şi se bea în cursul zilei.

Fasolea se poate folosi în următoarele afecţiuni:

  • Acnee, afecţiunile aparatului urinar normalizează urinarea, uretrei, vezică, afecţiuni oculare, afecţiuni cronice renale, albuminurie, anemie-are foarte mult acid salicilic, arsuri, ascită,
  • boli de nervi-în special fasole încolţită, boli de ficat (teci de fasole verde), boala Alzheimer, boli de inimă-tinctură din păstăi, boli de piele,
  • cancer- inhibă proteaza, cistite- normalizează urinarea, colesterol în exces, constipaţie, convalescenţă, creştere,
  • diabet, diateze urice,
  • eczeme-seminţe praf, edeme-renale, erizipel,
  • gută, hidropizie,
  • impotenţă, infecţii ale pielii, infecţii urinare, insuficienţă hepatică,
  • litiaze, oligurii,
  • Parkinson, pecingine-seminţe, prurit,
  • retenţie urinară, reumatism,
  • stafilococi-bolile produse de aceştia, surmenaj,
  • tuberculoză pulmonară.

Mugurii de fasole sunt foarte utili în afecţiunile ginecologice, iar tinctura din păstăi este utilă mai ales în afecţiunile inimii. Fasole boabe încolţită se macină şi se amestecă cu miere în părţi egale fiind foarte utilă în anemiile adolescenţilor sau copiilor.

În cosmetică se foloseşte mai mult făina din seminţe.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*