Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca moartea a 2,4 milioane de oameni

Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca moartea a 2,4 milioane de oameni până în 2050. Este nu o opinie ci rezultatul unui studiu. Rezistenţa bacteriană, un fenomen cu o expansiune îngrijorătoare în mare parte din cauza utilizării neadecvate a antibioticelor, ar putea provoca moartea a 2,4 milioane de oameni până în 2050 în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), cu un cost anual pentru economiile lor de 3,5 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat şi citat de EFE.

Este concluzia OECD care prezintă în raportul său măsurile pentru a contracara această tendinţă la un cost mult mai mic, dar care implică o schimbare profundă a practicilor medicale şi a celor de igienă. Autorii studiului avertizează că fără această strategie de răspuns, capacitatea bacteriilor de a rezista la antimicrobieni va fi o problemă din ce în ce mai gravă, cu rate tot mai mari de mortalitate.

Rezistenţa bacteriilor la medicamente

Mai ales în unele ţări din sudul Europei precum Italia (18,17 de decese anuale la 100.000 de locuitori), Grecia (14,79), Portugalia (11,34) şi Franţa (8,61), dar şi în SUA (8,98). Spania, cu o rată de 3,95 şi 1.835 de decese anuale, se situează la mijlocul tabelei celor 33 de ţări analizate, departe însă de Olanda, Australia şi Canadá, cu au o rată de 2.

În ansamblul OECD aproape una din două infecţii este rezultatul superbacteriilor rezistente la antibiotice, ceea ce autorii pun pe seama a ‘jumătate de secol de prescriere excesivă a acestor medicamente’. Nivelul de rezistenţă la 8 combinaţii de bacterii şi antibiotice de înaltă prioritate a crescut în ţările membre, de la 14 % în 2005 la 17 % în 2015, cu un mare decalaj între Turcia, Coreea de Sud şi Grecia care se situează la 35 %, faţă de cele nordice şi Olanda care se situează la 5 %.

Pentru 2030, prognozele indicau rate cu 70 % mai mari decât cele preconizate în 2005.

Mai preocupantă va fi evoluţia ţărilor cu venituri mici şi mijlocii. În Argentina, Brazilia şi Columbia s-a depăşit deja 30 % în 2015; în China, Rusia şi România 40 %, iar în India a atins 57,1 %, scrie EFE.

Dincolo de acest risc vital, rezistenţa bacteriană are ‘un impact important asupra calităţii vieţii şi a persoanelor’ care sunt victime, cu două categorii deosebit de vulnerabile: copiii de până la 12 ani şi persoanele cu vârste de peste 70 de ani.

Un studiu sprijinit de guvernul britanic în 2014 estima că până în 2050 această problemă medicală ar putea să ucidă 10 milioane de persoane şi să genereze costuri de până la 100 de trilioane de dolari dacă nu va fi ţinută sub control. În raportul de miercuri OECD afirmă că ‘o investiţie pe termen scurt pentru a opri valul superbacteriilor ar salva vieţi şi bani’.

Plan OECD pentru igienă

OECD propune ‘un asalt pe cinci direcţii’ asupra AMR, ce include promovarea unei mai bune igiene, încheierea prescrierilor abuzive de antibiotice, testarea rapidă a pacienţilor pentru ca ei să primească medicamentul potrivit contra infecţiei, amânarea prescrierii de antibiotice şi lansarea unor campanii în mass-media.

Raportul prezintă şi câteva motive care îndeamnă la un optimism moderat, întrucât creşterea medie a rezistenţei la antibiotice a scăzut în rândul ţărilor membre ale OECD. Cu toate acestea, ‘există motive serioase de îngrijorare’, au adăugat autorii raportului.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*