Câteva sfaturi pentru un păr sănătos. Sfaturi pentru spălarea părului. Pe scurt: „Sfaturi pentru un păr sănătos”. Sau, mai degrabă, trucuri la îndemână pentru a avea un păr sănătos. În acest articol dedicat doamnelor dar deopotrivă de interes pentru domni avem câteva sfaturi pentru îngrijirea părului. Pornind de la lucruri care deşi sunt simple o să vă ajute foarte mult. Mai exact, trucuri pentru a vă spăla părul şi a-l ajuta să fie des, să nu cadă, să fie strălucitor. Câteva sfaturi pentru un păr sănătos.
Nu vom inventa cu siguranţă roata cu aceste sfaturi dar o să fiţi surpinsă de anumite lucruri simple dar în acelaşi timp importante pentru îngrijirea părului. Cum vă spălaţi părul şi ce produse folosiţi sunt lucruri foarte importante. Dacă veţi trata cu atenţie spălatul părului şi produsele folosite veţi menţine cu siguranţă un păr neted şi strălucitor. Citiţi următoarele sfaturi ale dermatologilor pentru un păr sănătos.
Trucuri pentru un păr sănătos
Spălaţi-vă părul mai frecvent. Numărul spălărilor ar trebui să fie determinat de cantitatea secreţiei de ulei produsă de pielea scalpului. Dacă aveţi un scalp ce secretă ulei în cantitate mai mare trebuie să vă spălaţi pe cap mai des, odată pe zi.
Dacă părul a suferit un tratament chimic, părul dumneavoastră poate fi uscat. Un păr uscat nu trebuie spălat frecvent. respectiv nu vă spălaţi pe cap zilnic.
Odată cu înaintarea în vârstă, scalpul va fi mai puţin uleios, va secreta mai puţin ulei. La fel, şi în acest caz, spălarea cu şampon nu trebuie făcută zilnic. Dar dacă constataţi că aveţi „fulgi” în păr poate fi un razultat al faptului că nu vă şamponaţi îndeajuns. Dacă nu folosiţi destul de mult şampon şi nu vă şamponaţi bine se poate dezvolta mătreaţa sau alte probleme ale pileii scalpului.
Apa cu care trebuie spălat părul trebuie să fie caldă şi să nu aibă mai mult de 37 grade Celsius. O temperatura ridicată a apei grăbeşte deteriorarea şi degradarea firului de păr. Încercaţi să folosiţi produse pe bază de componente naturale în tratamente pentru creşterea părului.
Spălarea scalpului
Concentraţi şamponul pe pielea scalpului. Când vă spălaţi părul, concentraţi-vă în primul rând pe curăţarea cu prioritate a scalpului. Este mai importantă spălarea scalpului decât concentrarea pe spălarea părului. Dacă spălaţi doar firele de păr acestea se pot îngroşa mai mult decât este necesar, veţi avea un păr grosier şi „obosit”.
Sănătatea pielii capului este extrem de importantă pentru starea de sănătate a firului de păr. Pentru că nu părul, ci pielea capului este încărcata de sebum şi impurități. De aceea, spălarea pielii capului reprezintă poate cea mai importanta etapa a spălării parului. Șamponul se aplica cu vârful degetelor si nu cu unghiile pentru a nu răni pielea capului, care este extrem de delicata.
După ce se şamponează pielea capului, cu ajutorul buricelor degetelor se efectuează un masaj uşor Masajul are rol de regenerare a firului de păr, după care se aplica șamponul şi de-a lungul firelor de păr.
Multe persoane cred ca parul se va spală mai bine, daca șamponul produce multa spuma, iar ingredientele din formula ajung in cantitate cat mai mare pe toata suprafața șuvițelor. Specialiștii in frumusețe spun ca, in realitate, spuma produsa de șampon elimina mai mulți sulfați duri, care pot usca firele de par si le pot deteriora in timp.
Când descoperiți o marcă de șampon care va oferă rezultate mulțumitoare după spălare, trebuie să știți că utilizarea ei 365 de zile pe an poate fi nociva. Specialiștii spun că este foarte important sa schimbați sortimentul șamponului ocazional (o data la 2-3 luni). Astfel veţi preveni acumularea unor anumite ingrediente (precum siliconul dintr-un anumit produs) la rădăcina firelor de păr.
Alegerea şamponului
Alegeţi șampoane blande. Evitaţi surfactanţii anionici puternici care usucă excesiv parul, deshidratează scalpul, produc iritații si reacții alergice.
Daca aţi ști ca sunt aceleași substanțe care se folosesc in soluțiile pentru degresarea motoarelor de mașina, v-aţi gândi de doua ori înainte sa folosiţi un anumit șampon?
Verificaţi etichetele detergenților din casa si veţi vedea ca au in compoziție aceiași surfactanţi ca si majoritatea șampoanelor din comerț. Cei mai agresivi sunt: SLS (Sodium lauryl sulfate) si ALS (Ammonium lauryl sulfate). ALES (Ammonium laureth sulfate) si SLES (Sodium laureth sulfate) sunt detergenți mai blânzi, dar sunt din aceeaşi familie.
Verificaşi aşadar cu atenţie eticheta şamponului. Încercaţi să folosiţi cosmetice Faberlic. Sunt realizate cu compuşi naturali, preitenoşi cu organismul.
Utilizarea balsamului de păr
Folosiţi balsamul de păr de fiecare dată după ce vă spălaţi cu şampon. Asta în cazul în care nu folosiţi un şampon „2 în 1” care curăţă şi conţine şi balsam. Utilizarea balsamului de păr poate îmbunătăți semnificativ aspectul părului sau poate aerisi părul. Părul va fi mai strălucitor, va fi mai puţin încărcat electrostatic, va fi mai întărit şi va oferi protecţie suplimentară de razale ultraviolete dăunătoare.
Utilizaţi balsamul potrivit pentru tipul de păr. Pentru că balsamul poate ajuta la aspectul firelor de păr, acesta trebuie folosit doar pe păr. Aşa cum se recomandă în instrucţiuni, balsamul de păr nu trebuie folosit pentru a spăla pielea scalpului.
Pentru o clătire eficienta a parului, jetul de apa cu care se clătește parul trebuie lăsat sa curgă de la rădăcina spre vârfuri, ținând părul aplecat în faţă. Şi, ulterior, tot de la rădăcina la vârfuri, dar lăsând de data aceasta capul pe spate. Un efect de revigorare asupra parului îl are clătirea parului cu apa minerala decarbogazificată.
Alegerea şamponului şi a balsamului de păr
Alegeţi un şampon şi un balsam de păr adaptate la tipul specific de păr. De exemplu, dacă aveţi un păr vopsit, folosiţi un şampon destinat părului care a suferit vopsire. Dacă părul este deteriorat sau a suferit un tratament chimic, luaţi în considerare utilizare a unui şampon „2 în 1”. Uitaţi-vă la preţ pentru că foarte multe şampoane şi balsamuri de păr oferă beneficii similare.
Protejaţi-vă când înotaţi
Protejaţi-vă părul atunci cînd înotați. Protejaţi-vă părul de efectele dăunătoare ale clorului (clorinei) din apă. În acest scop luaţi măsuri de protejare înainte de a înota. Purtaţi o cască de înot care să se muleze pe capul dumneavoastră. Dacă nu purtaţi cască, puteţi utiliza şi un şampon pentru înot care are o formulă specială pentru cei care înoată. Folosiţi un balsam de calitate după ce înotaţi pentru a completa umiditatea pierdută de păr.