Reteta traditionala tochitura din porc si vita

Reteta pentru tochitura de porc si vita face parte din bucataria traditionala romaneasca. Tochitura de porc si vita face parte din seria mancarurilor cu sos specifice bucatariei romanesti. Tochitura de porc si vita poate fi servita cu mamaliguta dar si cu muraturi si/sau mujdei de usturoi.

Tochitura este o mancare traditionala din bucataria romaneasca, preparata din carne (porc, vitel, vita, pasare), organe (ficat, rinichi, inima, splina), carnati (proaspeti sau afumati), costita (proaspata sau afumata), prajite la tigaie sau la ceaun si servita cu garnitura din mamaliga cu oua ochiuri si branza de burduf sau telemea rasa deasupra, in asociere cu muraturi si mujdei de usturoi. Iata mai jos reteta pentru tochitura de porc si vita cu necesarul de ingrediente dar si cu etapele de preparare.

Ingrediente tochitura de porc si vita

  •     500 g carne de porc slaba
  •     500 g carne de vita
  •     1 ceapa mare
  •     5-6 catei usturoi
  •     3 linguri ulei de masline
  •     1/2 cana suc de rosii
  •     1-2 cani apa
  •     1 pahar vin alb demisec de buna calitate
  •     3 linguri faina
  •     sare dupa gust
  •     piper boabe
  •     piper macinat

Mod de preparare tochitura

  1. Taiem carnea in bucatele potrivite si apoi le tavalim prin faina.
  2. Adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces.
  3. Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac.
  4. Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine.
  5. Adaugam vinul alb si dupa ce alcoolul s-a evaporat, adaugam sucul de rosii amestecat cu o cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata).
  6. Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore.
  7. In cazul in care sosul scade prea mult si carnea nu este complet patrunsa, mai adaugam apa calduta.
  8. Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare (sarea se pune dupa gust dar si cu atentie).

Alte retete de tochitura:

Tochitura moldoveneasca are in compozitie carne de porc, carnaciori afumati, costita si slanina afumata. Se serveste cu mamaliguta ce are in compozitie cartofi fierti, oua ochiuri si branza de burduf deasupra.

Tochitura olteneasca se prepara din bucati mici de pulpa de porc prajite in untura fierbinte, la care, spre final se adauga ceapa tocata marunt, se calesc impreuna dupa care se adauga bulion de rosii si se stinge cu apa. Se mai da un clocot si se potriveste gustul cu sare, piper, usturoi maruntit, ardei iute pisat si vin alb. Se serveste fierbinte cu garnitura de mamaliguta.

Tochitura mocaneasca are in compozitie pe langa pulpa de porc si carnati, ficat si se serveste cu acelasi tip de garnitura.

Tochitura taraneasca se prepara din pulpa de porc, carnaciori afumati, piept de pui, ficatei, ciuperci (hribi sau galbiori), ceapa, usturoi, bulion de rosii, condimente (sare, piper, ardei iute). Se serveste fierbinte, cu patrunjel verde tocat deasupra si mamaliga.

Lady 4 Lady's
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0