Reteta pasca cu branza dulce

991 Viewed Cris 0 respond
Pasca branza stafide

O reteta specifica pentru Paste: pasca cu branza dulce. Traditia pentru masa de Paste impune si Pasca, intr-o formula moderna, cu branza dulce. O reteta de pasca cu branza dulce pe care o prezentam in acest articol. Sunt mai multe retete de pasca dar cea cu branza dulce este cea mai des folosita si cea mai usor de preparat. Avem in acest articol modul de preparare al retetei de pasca cu branza dulce cu stafide. Bucataria romaneasca sustine o reteta specifica de pasca si ne referim aici la pasca cu branza dulce si stafide, reteta ce are o origine levantina, cu radacini in Grecia. Aceasta reteta de pasca are la baza aluatul de cozonac, drept urmare pasii pe care ii vom urma sunt similari cu prepararea cozonacului. Marea maiestrie consta in asamblarea ei, dandu-i forma specifica, forma rotunda, pentru ca se crede ca asa au fost scutecele Mantuitorului.

Probabil putinele sunt momentele care se pot compara cu Duminica Pastelui, cu linistea unei mese in familie, cu oua vopsite, miel, pasca si cozonac. Dincolo de semnificatia religioasa, farmecul si bucuria Pastelui sunt aduse de traditiile pascale atat de variate si bogate in semnificatii, avand elemente specifice de la tara la tara. in randurile de mai jos v-am pregatit o reteta traditionala de pasca, pregatita intocmai dupa reteta bunicii. Iata mai jos reteta de pasca pe care noi o promovam, o reteta de pasca cu branza dulce si stafide.

Iata asadar modul de preparare dar si ingredientele pentru reteta de pasca cu branza dulce si stafide, preparat culinar desavarsit mai ales de gospodinele din Moldova.
Ingrediente pasca cu branza…

A. Aluatul de pasca (foarte iportant)

  • 500g faina
  • 150ml lapte de vaca
  • 50g unt nesarat
  • 150 g zahar
  • 6 oua (1 il pastram pentru uns)
  • 1 vf de lingurita de sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • coaja de la o lamaie (foarte bine rasa, marunt-marunt)

B. Umplutura pentru pasca

  • 50g stafide
  • 350g branza de vaci
  • 3 oua
  • 2 linguri de gris
  • 100 g zahar
  • 2 esente de rom
  • 2 esente de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie

Preparare pasca cu branza

Dizolvam intr-un bol mic drojdia impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Apoi acoperim cu cateva linguri de faina si lasam sa creasca, la caldura, timp de 15 minute, ragaz suficient cat sa creasca, sa ne dovedeasca ca e in stare sa duca in spate greutatea aluatului de care avem nevoie.

Intr-un bol mare punem faina cernuta, in mijlocul careia facem o adancitura in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul.

Se amesteca pana la incorporare. Dupa ce amestecam bine si obtinem o compozitie omogenizata, ne mutam direct pe blatul de lucru pentru framantare. Nu de alta, dar avem nevoie de mai mult spatiu de desfasurare.

reteta pasca branza

FRAMANTAREA

Vom alterna framantarea propriu-zisa cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Pregatiti-va sufleteste pentru aproximativ 20 de minute de framantat asiduu.
Dupa framantare punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca. Pret de o ora, zicem noi, cam cat sa-si dubleze volumul.
Un sfat: de preferat ca in bucatarie sa fie cald cat timp aluatul isi face somnul de frumusete.

Umplutura de pasca

Amestecam branza de vaci cu cele 3 oua, apoi adaugam zaharul si stafidele. Atat esentele de vanilie si rom cat si coaja de lamaie se adauga la final si asa desavarsim compozitia noastra parfumata. Important de retinut: cele 2 linguri de gris sunt menite sa inchege bine umplutura si sa nu ii permita “sa se taie”, cum mai spun bucataresele.

Pregatire pentru copt pasca

Aluatul crescut il punem pe blatul de lucru si il impartim in 3 parti egale.
1. Dintr-o parte vom face baza pascai pe care o vom pune drept “fundatie” in tava rotunda si tapetata cu hartie de copt.
O punem deoparte in asteptare pana ne aratam maiestria in ale impletitului.
2. Din partea a doua vom prepara 2 snururi lungi, pe care le vom impleti ca in imaginile de mai jos si cu care vom decora marginea tavii noastre. Practic, aceste snururi impletite vin in ajutorul fundatiei noastre pentru a sustine umplutura si a o fixa mai bine.
Acesta este momentul in care vom aduga umplutura cu grija si o vom intinde in tava.
3. A treia si ultima bucata de aluat este pentru a face semnul crucii. Precum o rugaciune rostita in liniste de bucatareasa pentru desavarsirea acestui preparat traditional, in prag de sarbatoare.

Detalii finale
Ungem pasca cu ou, la final si o bagam la cuptor pentru 45 de minute.
Iese o minunatie imbietoare si parfumata care face ciste zilelor de Pasti.

Reteta de pasca cu branza dulce si stafide are nevoie de rabdare si atentie. Este o reteta de complexitate ce are nevoie de rabdare si implicare. Reteta de pasca cu branza de vaci si stafide este o prajitura, un cozonac special pregatit de gospodine pentru masa de Paste.

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in
Nutella reteta acasa

Nutella preparata acasa

Cozonac fara framantare

Reteta cozonac fara framantare

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*