Remedii naturiste cu brusture

Brusturele a fost unul din cele mai importante leacuri băbeşti. Se folosesc de la brusture atât rădăcinile cât şi frunzele. Frunzele se puneau pe răni, buboaie, uime, scurte, umflături, pălituri. Brusturele se mai punea pe cap contra junghiurilor. Când pielea ardea ca focul, se punea frunza verde pe piele. Bolnavii de lungoare puneau frunze pe cap pentru ca “să-i tragă răutatea”.

În unele regiuni, mamele îşi oblojeau copii cu frunze de brusture, unse cu unt, după ce-i scoteau din baie. Se mai înveleau copii cu frunze când aveau crampe. Frunzele udate cu oţet erau leac pentru dureri de şale, unse cu unt sau unsoare, pentru dureri de piept; iar numai pălite la foc, pentru junghiuri şi dureri de inimă.

Leacuri băbeşti cu frunză de brusture

Pe frunza de brusture se punea rădăcină de păpădie prăjită, amestecată cu smântână proaspătă şi apoi se legau cu ea contra durerilor reumatice. La Răşinari, decoctul plantei spăla buba neagră, ori se făceau legături cu brusture pisat. Rădăcina pisată, presărată cu sare, se punea pe talpă pentru bătături în talpă.

Decoct de brusture pentru păr

Cu decoct se spăla pe cap pentru creşterea părului. În unele sate la indigestie se făceau legături la buric cu trei rădăcini de brusture şi 3 rădăcini de hrean pisate şi fierte în borş, îngroşate cu tărâţe.

Rădăcina plămădită în rachiu se lua contra vătămăturii. În unele părţi, se pisa, se amesteca cu rădăcini pisate de mutătoare, iarba lui tatin, boz, etc. Cu oţet, tărâţe de borş ori făină de secară, făcându-se o turtă care se aplica pe pântece.

Decoctul de rădăcină se bea contra bolilor venerice şi erupţiilor pe piele, se spălau cu el la eczeme. Sămânţa bine pisată se punea în rachiu de drojdie sau în apă ne începută şi se bea în mai multe rânduri contra herniei.

La naşteri grele se fierbea brustur, se strecura zeama, se punea zahăr şi se dădea lăuzei, apoi bea 3 zile ceai de muşeţel, să se cureţe.

Brusture: acţiune farmaceutică

Brusturele este aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactagog, reduce stările de vomă, antiseptic intestinal, carminativ, stimulează digestia, diuretic, antiinflamator renal. Ttotodată brusturele calmează durerile de cap, este expectorant, antiseptic pulmonar, antiinflamator gastric, antitumoral, aromatizant, antidiareic uşor.

Partea cea mai toxică a plantei este rădăcina datorită arctininei, uleiului esenţial şi lactonei care poate provoca tulburări digestive, transpiraţii, nefrite, poliurie sau anurie, dar cu pronostic bun pentru că încetează după ce nu se mai foloseşte planta.

Brusturele împiedică infecţiile şi înmulţirea microbilor. Are acţiune antitermică. Este astringent excelent şi provoacă dezintoxicarea organismului. Moderează şi chiar reglează secreţiile organismului. Ajută cicatrizarea. Datorită diurezei pe care o produce se foloseşte la o serie de afecţiuni ale ficatului, gută, diabet, la cei care vor să-şi reducă cantitatea de colesterol, creşte diureza.

În afecţiuni dermatologice este foarte util începând cu cele mai frecvente şi diverse afecţiuni şi terminând cu cele mai grave: cancer. La toate ajută contribuind la vindecare.

Utilizarea în cosmetică

Acţiunea brusturelui este diversă de la creşterea părului, până la seboree sau alte afecţiuni se poate folosi cu succes în foarte multe afecţiuni dermatologice.

Remarcăm de asemenea că poate să distrugă stafilococul datorită lactonei. Seminţele de brustur sunt indicate şi ele pentru întinerire şi chiar în timpul naşteri uşurând durerile naşterii.

Frunzele proaspete se folosesc atât în acţiunea de dezintoxicare a organismului cât şi în diferite răni cu rol cicatrizant sau dezinfectant.

Afecţiuni în care se utilizează brusturele

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acnee, abces, afecţiuni bucale, afecţiuni ale căilor urinare, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni pulmonare, afecţiuni stomacale, alergie, alopecie, anorexie, balonări intestinale, bronşită acută şi cronică. Util pentru calculoză biliară, cancer, celulită, colesterol crescut, colici intestinale, colită de fermentaţie, constipaţie, cosmetică, diabet, diaree, dermatite, descuamarea pielii.

Brusuterele se foloseşte pentru dureri de cap, eczeme microbiene, eczeme uscate, eliminarea toxinelor din organism, epilepsie, eritem polimorf, erizipel, faringite, febră. Se foloseşte şi la furunculoză, gripă, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune, infecţii urinare, inflamaţii acute şi cronice, insuficienţă respiratorie, înţepături de insecte, leucoree. Afecţiuni dermatologice: mâncărimi de piele, mătreaţă, micoze, nefrite. Util pentru obezitate, pemfigus, răceală, reumatism, răni, tenuri seboreice, tumori, ulcer gastric, ulceraţiile pielii vechi sau zemuinde, urticarie şi în foarte multe alte afecţiuni.

Cum se prepară brusturele

O linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute apoi se va consuma după mese. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. În colitele de fermentaţie se consumă ne îndulcit sau îndulcit cu zaharină.

Tinctură: dacă este posibil se va face din rădăcină proaspătă. Se va pune 50 g de rădăcină spălată şi mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se acopere pentru 15 zile ţinându-se la temperatura camerei. Se agită de mai multe ori pe zi. Se va strecura apoi şi se pune la rece în sticlă mai mică. Se închide ermetic. Se va lua câte 1 linguriţă diluată în 100 ml apă de 2-3 ori pe zi. Se poate folosi în acest fel la afecţiunile de mai sus. Se poate lua perioade lungi de timp.

Unguent: se fierbe în 250 ml ulei 50 g de plantă mărunţită timp de 3 ore pe baia de apă. Se poate folosi apoi acest ulei intern câte 1 linguriţă pe zi în multe din afecţiunile enumerate. Extern se unge cu el local. Se mai poate din nou pune pe baia de apă şi se adaugă ceară de albine în funcţie de cât de tare doriţi să obţineţi crema. Se poate de asemenea adăuga şi puţin propolis.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*