O leguma umitore: patrunjelul

Modest si banal, patrunjelul are putere cat o fabrica de medicamente. patrunjelul nu trebuie sa lipeasaca din bucatarie. Patrunjelul este o planta specific mediteraneana ce da intotdeauna un plus de culoarea platoului tau.
Numele latin al patrunjelului este Petroselinum crispum si vine din limba greaca, unde „petros” inseamna piatra, iar „selinon” telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de… telina de stanca, pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta medicinala. Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma.

Patrunjelul este bogat in foarte multe vitamine vitale, inclusiv Vitamina C, B12, K si A. Acest lucru inseamna ca patrunjelul iti mentine sistemul imunitar puternic, iti fortifica oasele si imbunatateste, de asemenea, sistemul nervos.
Uleuiul esential de pantrunjelul ajuta in cazul in care te confrunti cu probleme ce tin de caderea parului. Fa-ti masaj in mod regulat cu acest ulei si in timp vei observa beneficiile acestei plante.
Mananca zilnic patrnjel si vei uita de enervantele dureri articulare. Acest lucrur se datoreaza faptului ca planta are proprietati antiinflamatorii.
Ceaiul de patrunjel relaxeaza muschii si incurajeaza digestia.

In patrunjel se gaseste un ulei esential, eugenol, care este foarte indicat in terapia dentara aplicata deoarece funtioneaza ca un agent anastezic si antiseptic pentru problemele dentare sau gingivale. Pe langa asta, acest ulei este indicat pacientilor ce sufera de diabet, deoarece reduce nivelul zaharului din sange.
Patrunjelul este o buna resursa de minerale precum potasiul, calciul, magneziul sau fierul. Acest lucru inseamna ca aceasta planta e benefica pentru sanatatea inimii si mentine in parametrii normali nivelul presiunii sangelul in organism.

patrunjelul pentru frumuseteMirecetina, un flavonoid ce se gaseste in patrunjel, s-a demonstrat ca are efecte pozitive si preventive asupra cancerului de piele. De asemenea, apigenina, alt compus ce se regaseste in patrunjel ajuta la diminuarea tumorii cancerului de san, iar cercetatorii sunt de parerea ca aceasta substanta va face parte in viitor din tratamentul non-toxic pentru cancer.
Pe langa toate cele de mai sus, patrunjelul este o planta recomandata in infectiile urinare, ca alternativa mai sanatoasa a antibioticelor.
Cercetatorii in domeniu au stabilit, de asemenea, ca patrunjelul ar eun rol important in tratamentul pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer, deoarece limiteaza tulburarile neuronale din creierul acestora.
Daca doresti sa urmezi o cura de detoxifiere, poti imbunatatii activitatea ficatului taul si, in consecinta, a intregului organism, tau prin consumarea plantelor verzi, mai exact, a patrunjelului.

De asemenea, asa cum poti observa si din culoarea sa, patrunjelul este bogat in clorofila. Acest lucru ajuta in eliminarea bacteriilor rele, mai exact, aceasta planta verde este un remediu excelent pentru halena (acea bacterie care provoaca mirosul neplacul al gurii).
Asadar, pe langa faptul ca patrunjelul este cunoscut pentru faptul ca are mai multa vitamina C decat lamaia si este recomandat in raceli sau gripe, strecurat prin salate sau ingredinet in garnituri, acesta poate fi consumat si ca ceai, dar se poate folosi si ca ulei esential pentru tratamentul impotriva caderii parului.

Pe langa aceasta, substantele sale active il fac sa fie primul pe lista alimentelor non-toxice pentru boli precum cele de inima, de oase (osteoporoza) sau chiar anumite forme de cancer. De asemenea, se recomanda adesea de catre dentisti pentru durerile de masea cauzate de inflamatii, deoarece functioneaza ca un anestezic local.
Prin urmare, tinand cont de aceste multiple proprietati si beneficii ale unei singure plante aromate, cu siguranta de acum inainte vei privi altfel patrunjelul si il vei introduce mai des in alimentatia ta si a familiei.

medicina patrunjelIn prezent, patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu redutabil in medicina noastra populara. Cu el erau oblojite ranile in pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slabite, erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite „deochiuri” sau „facaturi”. In ultimii ani, frunzele aromate ale patrunjelului, laolalta cu cele ale „rudelor” sale, mararul, telina si leusteanul, au devenit tinta unor studii medicale cu rezultate uluitoare, care plaseaza zarzavaturile traditionale mai degraba in farmacii decat pe tarabele din piete. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre aplicatiile terapeutice extraordinare ale patrunjelului, nu inainte de a vedea cum se prepara si cum se administreaza frunzele sale.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*