Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Noua teorie despre formarea Lunii

456 Viewed Lady4u 0 respond
Formarea Lunii

Oamenii de stiinta israelieni au o noua teorie despre formarea satelitului natural al Pamantului. Acestia sustin ca Luna nu s-ar fi format in urma unui singur impact gigantic al unui obiect cosmic cu Terra, ci dupa mai multe coliziuni care au dat nastere la un set de Luni de mai mici dimensiuni care, in timp, s-au unit.
Satelitul natural al Pamantului, Luna, ar putea sa nu fi luat nastere ca urmare a fuzionarii, pe parcursul a milioane de ani, a mai multe fragmente rezultate in urma unui impact catastrofal suferit de planeta noastra, ci dupa mai multe astfel de evenimente provocate de unele obiecte ceresti care au avut dimensiuni chiar cat Luna de astazi, dupa cum arata si The Guardian.

Potrivit teoriei general acceptate care explica formarea Lunii, in urma cu circa patru miliarde de ani, Theia — un corp spatial de dimensiunea planetei Marte — s-a ciocnit cu planeta noastra, rezultand bucati gigantice de roca topita ce au fost proiectate in spatiu si care, odata solidificate, au format Luna. insa cercetatorii israelieni sustin ca mai multe astfel de coliziuni au condus la producerea unui set de mini-Luni care, de-a lungul timpului, s-au unit dand nastere satelitului natural de astazi al Terrei.

Oamenii de stiinta au realizat aproape o mie de simulari computerizate si au estimat ca aproximativ 20 de coliziuni au stat la baza nasterii Lunii, astrul mare si luminos pe care il admiram in noptile senine si totodata singurul obiect natural extraterestru pe care omenirea a reusit sa paseasca. Acest lucru, sustin ei, ar putea explica si de ce Luna pare sa fie mai degraba compusa din materie de pe Pamant decat de pe o alta planeta.

Aceasta nu este o teorie tocmai noua, insa a fost revitalizata de Raluca Rufu din cadrul Institutului de stiinte Weizmann din Rehovot, Israel, impreuna cu o echipa de cercetatori.

Mai multi sateliti s-au unit

”Modelul nostru sugereaza ca Pamantul a avut pe vremuri o serie de luni, fiecare formata in urma mai multor coliziuni cu proto-Pamantul”, a declarat coautorul studiului, Hagai Perets, de la Technion, Institutul Israelian de Tehnologie din Haifa.

”Acele Luni mici formate in acest proces si-au incrucisat orbitele, s-au ciocnit si s-au unit”, arata Rufu in lucrarea publicata in ”Nature Geoscience”.

Astfel de coliziuni erau obisnuite la inceputurile sistemului solar si sustin aceasta teorie, noteaza cercetatorii israelieni care sustin ca e nevoie de mai multe studii efectuate in acest sens.

”Daca am avea mai multe mostre de pe Luna, ne-ar ajuta foarte mult. Un singur impact ar duce la formarea unei roci destul de omogene, insa dupa scenariul nostru, m-as astepta ca aceasta compozitie sa varieze de la o regiune la alta”, sustine Rufu potrivit The Guardian.

In ajutorul acestor cercetari ar putea veni programul spatial chinez. La finalul acestui an, Agentia Spatiala Chineza se pregateste sa trimita pe Luna sonda Chang’e 5 pentru a colecta si a aduce pe Pamant primele mostre de roca selenara de la misiunile Apollo.

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in
Aristotel Metafizica

Mormantul lui Aristotel identificat

Viorile Stradivarius puse la indoiala

Superioritatea viorilor Stradivarius pusa la indoiala

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*