Militarii expusi la explozii au leziuni in zona creierului

442 Viewed Lady4u 0 respond

Lady’s Blog analizeaza si problematica traumelor militarilor expusi in zonele de razboi. Romania a avut si are militari in teatrele de operatii. Militarii expusi in mod repetat la explozii sufera leziuni in anumite zone ale creierului. Vorbim asadar despre militari – inclusiv despre militarii romani – care au experienta in zone de conflict, inclusiv trupe romanesti care au efectuat misiuni in Afganistan sau Irak. Si, cu siguranta, experienta fiecarui militar care are cel putin o misiune efectuata intr-un teatru de operatii, include cel putin o experienta de „expunere la explozii”. Fie ca este vorba despre o explozie controlata, „traita” de militari, fie ca vorbim despre un atac cu rachete care a condus la explozii in apropiere. Vorbim in acest articol despre un studiu efectuat pe militarii care au „servit” intr-o misiune – cel putin odata – intr-un teatru de operatii.

Potrivit studiului, fostii militari americani expusi in mod repetat la explozii din zonele de razboi sufera leziuni permanente in anumite parti ale creierului care le-ar putea afecta starea emotionala, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista ‘Science Transnational Medicine’, citat de agentia France Presse.
Multe rapoarte vorbesc despre usoare leziuni traumatice cerebrale (‘mild traumatic brain injury’ sau ‘mTBI’) ca fiind cele mai frecvente traumatisme in razboaiele din Irak si Afganistan, un numar de 250.000 de militari SUA primind acest diagnostic, au declarat cercetatorii.

Dar nu a fost stabilit exact modul in care creierul este afectat si nici potentialele efecte emotionale, au explicat expertii.

Acesti neurologi specialisti in leziuni cerebrale de la VA Puget Sound Health Care System si de la Universitatea din Washington au descoperit ca multi dintre acesti soldati expusi exploziilor de bombe sau tirurilor de arme sufera de modificari cronice ale activitatii neuronilor in regiuni specifice ale creierului.

De asemenea, au descoperit ca soarecii expusi la explozii au pierdut dintre neuronii din aceleasi regiuni ale creierului. Un fenomen similar a fost descoperit si la fosti boxeri dupa patruzeci de ani.

Rezultatele pot contribui la orientarea cercetarii pentru a descoperi tratamente mai eficiente, spun cercetatorii.

Expunere la explozii„Asemanarile observate pe cerebelul soarecilor cu privire la impactul asupra neuronilor al unei expuneri repetate la explozii, cum ar fi pierderea de neuroni constatata anterior la boxeri si in imagistica neuronilor veteranilor din Irak si Afganistan, constituie un progres in intelegerea leziunilor cerebrale”, a spus dr. David Cook, profesor de medicina la Universitatea din Washington, unul dintre principalii autori ai studiului.

Desi cerebelul este cunoscut mai ales ca fiind partea creierului responsabila pentru coordonarea miscarii, acesti neurologi cred acum ca aceasta parte a creierului ar putea juca, de asemenea, un rol in emotii.

„Modificarile dispozitiei, iritabilitatea si impulsivitatea sunt foarte frecvente in rândul veteranilor are sufera de mTBI’, a relevat dr. Elaine Peskind, co-director de cercetare asupra maladiilor mentale la VA Puget Sound.

Potrivit opiniei sale, „aceste rezultate sugereaza ca ar trebui sa tinem seama mai mult de efectele mTBI asupra cerebelului pentru a intelege mai bine problemele emotionale ale soldatilor care sufera de astfel de leziuni cerebrale”, mai noteaza AFP.

Expunerea la explozii pentru toti militarii aflati in teatrul de operatii este o trauma, o experienta dificila. Putina luma intelege ca orice militar, chiar daca nu a fost in mijlocul exploziei, are probleme generate pe termen lung. Militarii expusi la explozii in teatrele de operatii nu mai sunt la fel ca inainte de acele momente. Asta demonstreaza studiile. Si, poate din aceasta perspectiva, ar trebui sau chiar este necesar sa-i respectam pe acesti eroi.

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in

Miscarea raeliana vrea ambasada in Romania

Miere falsificata

Miere contrafacuta cu glucoza industriala

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*