Leacuri din cicoare

Leacuri din cicoare din farmacia verde. În tradiţia poulară frunzele de cicoare se puneau, pe răni şi tăieturi, ca şi petalele florilor, uneori plămădite în undelemn. Decoctul florilor se folosea contra afecţiunilor oculare, iar ceaiul contra durerilor abdominale, contra durerilor de dinţi, pentru calmarea durerilor canceroase şi scăderea tensiunii arteriale. Din flori, amestecate cu trifoi roşu se făcea un ceai pentru dureri de cap.

Remedii naturale cu cicoare

Pentru ficat şi curăţirea stomacului se bea primăvara sucul stors din frunzele fragede amestecate cu zăr. Peste planta înflorită se turna apă fierbinte şi se punea deasupra stomacului ca să liniştească durerile. Rădăcina de cicoare se folosea la durere de inimă. Se pisa şi se fierbea în apă sau rachiu şi se bea.

Proprietăţi farmaceutice ale cicoarei

Datorită principiilor amare, insulinei şi colinei cicoarea are proprietăţi eupeptic-amare şi colagoge, în timp ce uleiul volatil şi rezinele sunt răspunzătoare de acţiunea uşor diuretică şi laxativă. Cicoarea stimulează funcţia ficatului şi rinichilor, ajută la digestie datorită principiului amar, redă pofta de mâncare. Taninul de cicoare ajută ca astringent, dezinfectant, cicatrizant. Are şi un uşor efect antibiotic. Este deosebit de activă ca diuretic.

Măreşte cantitatea de bilă şi o fluidifică (efect hidrocoleretic). Este un purificator al sângelui. Este un component major al ceaiului depurativ, iar rădăcina al pulberii laxativ- purgative. Este un tonic general.

Cicoare: mod de preparare şi administrare

  • Frunzele în salate, singure sau amestecate cu altele mai puţin amare la toate afecţiunile.
  • 2 linguriţe de frunze şi flori se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi, mai ales în constipaţie.
  • Decoct din rădăcină- 2 linguriţe mărunţite se vor pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi 10 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, înainte de mese.
  • Salată cu lămâie, sare şi usturoi.
  • Suc 50-250 ml pe zi.
  • Sirop de cicoare -pentru copii şi pentru sugari: suc de cicoare şi zahăr. Ambele în părţi egale se lasă să fiarbă până la consistenţa unui sirop. O linguriţă de 2-3 ori pe zi.
  • Rădăcina de cicoare poate fi folosită ca înlocuitor de cafea. Se prăjesc rădăcinile, se fac praf şi se foloseşte în loc de cafea. Se poate folosi perioade lungi chiar ani de zile.

Afecţiuni în care se poate folosi cicoarea

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: acnee, anemie, anorexie, aritmii cardiace cu iritabilitate sau dureri. Artritism, astenie, atonie gastrică şi digestivă, calculi biliari şi renali, colici hepatice, congestie hepatică şi splenică, constipaţie. Depresie, dermatoze, dischinezie biliară hipotonă, diabet (calmează setea), dureri de cap, furunculoze, gută, hepatite cronice şi acute, hidropizie. Icter, infecţii urinare, insuficienţă biliară, litiază, oboseală cronică, paludism, parazitoze intestinale, răni, reumatism cronic degenerativ, tăieturi (planta proaspătă).

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*