Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Colonul iritabil

Colonul iritabil poarta diferite denumiri: intestin iritabil, colopatie functionala sau, mai popular, colita. Boala se manifesta in general intre 30 si 50 de ani si afecteaza mai mult femeile decat barbatii. De asemenea, s-a remarcat o incidenta mai mare la persoanele stresate si anxioase. Si copiii pot fi afectati de colopatia functionala.In producerea bolii sunt incriminati factori multipli. La multi pacienti se gasesc elemente nevrotice anxioase, agresive, depresive, determinate de situatii conflictuale, surmenaj intelectual, probleme familiale, profesionale, suprasolicitare, fobii, obsesii (cancerofobia), sedentarismul, alimentatia saraca in fibre vegetale, consum insuficient de lichide, deficit de vitamine din grupul B.Utilizarea excesiva a unor medicamente (codeine, antispastice, tranchilizante, laxative) contribuie la instalarea constipatiei.

De asemenea, sunt presupuse si influente hormonale etc. Persoanele afectate de colopatie functionala sufera adesea de dureri abdominale cronice, variabile ca timp si localizare. Alte simptome ale colopatiei sunt senzatiile de balonare frecvente, constipatia sau diareea, anorexia, greata, regurcitatiile, digestia lenta, satietatea precoce, oboseala fizica si intelectuala, tulburari vasomotorii cutanate, palpitatii, dureri de cap etc. Adesea aceste tulburari se amelioreaza in perioada de repaus fizic si psihic si se agraveaza in perioadele de surmenaj si griji intense.

Functia colonului in organism este, in principal, aceea de a compacta reziduurile intestinului subtire si a le transporta spre segmentul de eliminare. La nivelul colonului se absorb mari cantitati de apa si electroliti care provin din alimente nedigerate. Prezinta doua functii extrem de importante pentru organism: absorbtia fluidelor, a vitaminelor necesare si depuratia organismului. Portiunea terminala a intestinului gros este compusa din sigmoid, rect si sistemul sfincterian, care constituie “segmentul de contentie”. Acesta are in constitutia sa terminatii care informeaza sistemul nervos asupra situatie locale, adica continutul de fecale, si un sistem de sfinctere de inchidere, reglat automat dar si sub controlul vointei. Este practic un sistem de canalizare a organismului, unde se depoziteaza substante toxice si nefolositoare. In cazul in care organismul nostru este plin de toxine si nu le putem elimina, ele raman lipite de peretii colonului pe o perioada lunga de timp formand o placa mucuida. O parte din aceste toxine pot fi in stare de putrefactie, fiind foarte toxice pentru organism. Un om normal poate avea in organism o cantitate destul de mare de deseuri, ajungand pana la 11 kg.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*