Ghid Turistic Thassos – Grecia ghid turistic Thassos. Ghid turism online pentru insula Thassos. Un ghid în limba română pentru insula Thassos. Ducand pe umerii ei stancosi o istorie de mii de ani si un peisaj parca desprins din povestile cu zei, insula Thassos reuseste sa fie an de an un magnet pentru turisti din toate colturile lumii.
Romanii par a o indragi in mod special, poate pentru ca este situata mai aproape de taramul lor decat alte insule din Grecia, sau poate pentru ca aici sunt intampinati cu plaje de vis si conditii de cazare excelente la tarife accesibile pentru buzunarele lor. Indiferent de motivul pentru care aleg sa isi planuiasca o vacanta aici, odata ajunsi pe aceasta insula, nici unul dintre ei nu regreta alegerea facuta. Informaţii turistice incluse în categoria de ghiduri turistice de pe acest website.
Ghid Thassos Grecia
Un ghid pentru Tassos pe care îl punem la dispoziţie în versiunea online. Este un ghid tursitis ce aparţine în totalitate ca drepturi de autor acestui website. Thassos este probabil cea mai vizitată insulă grecească vizitată de români. Din acest motiv vă punem la dispoziţie un ghid turistic al acestei insule.
Geografie Thassos – ghid turistic
Foarte aproape de Kavala, Thassos este una dintre cele mai populare insule turistice din Grecia. Peisajul său minunat, plin de verdeaţă, marea limpede, plajele late şi multe locuri de interes îi pot atrage pe vizitatori. În afară de aceste calităţi, sunt diferite colţuri de pe această insulă care oferă un peisaj de ţară cu un aspect liniştitor. Thasos are o suprafaţă de 379 km2, având o linie de coastă de 95 km şi este situată la 16 mile nautice de Kavala şi la 3 mile nautice de Keramoti. Populaţia insulei este de 13.111 locuitori.
Aici sunt curse zilnice cu maşina şi cu feribotul dinspre Kavala atât spre Keramoti, cât şi spre Limenas.
Terenul muntos (cel mai înalt vârf este Psario, cu o altitudine de 1.127 m) nu numai că a influenţat vegetaţia sa naturală, ci şi morfologia liniei de coastă, care este delicată pe laturile de vest şi de nord, iar pe malul de est se află plaje de pământ, cu copaci care coboară până pe malul apei, în timp ce, pe latura de sud ţărmul este înalt şi abrupt. Insula este înconjurată de mai multe insuliţe înalte, în special în apropiere de cele patru golfuri principale ale sale, Limenas, Potamia, Koinyra şi Potos.
La nord se află Thasopoula, la est Krambousa şi insuliţa Koinyra şi, la sud, insula Panaghia. Cele 15 insule, cele câteva cătune şi sate, mai noi sau mai vechi, sunt localizate între munţi şi coastă şi cea mai mare parte dintre cele mai recente aşezări s-au dezvoltat în jurul locurilor de ancoraj al celor vechi.
Istorie insula Thassos
Obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice demonstrează că Thasos a fost locuită încă din timpuri preistorice (3500-2600 î.Hr). În antichitate, insula era cunoscută cu numele de Odonis sau Idonis şi a fost iniţial, se pare, o aşezare a triburilor trace. Fenicienii au sosit ceva mai târziu şi, la începutul secolului VII î.Hr, aici au venit colonizatori din Paros.
După o luptă crâncenă ei i-au eliminat pe traci şi au putut astfel să exploateze bogatele resurse minerale ale insulei (aur şi marmură), extinzându-şi apoi influenţa asupra litoralului de pe continent. În secolul VI î.Hr, Thasos a ajuns la zenit – din punct de vedere economic şi cultural – şi, la aproximativ 525 î.Hr, a emis propria monedă de argint, care s-a bucurat de o largă circulaţie până la sfârşitul războaielor persane.
În această perioadă oraşul şi-a construit fortificaţiile şi şi-a organizat sistemul insular de turnuri defensive, din care au supravieţuit urme. În timpul secolului V î.Hr, Thasos şi-a pierdut statutul de independenţă, devenind un subiect al succesiunii persane, ateniene şi spartane. În 477 î.Hr, a devenit membru al Ligii Ateniene şi, în jurul anului 340 î.Hr, a aparţinut macedonenilor.
Thassos cucerită de romani
Insula a fost cucerită de romani, în 168 î.Hr. Piraţii au constituit o ameninţare în întreaga perioadă bizantină şi, în 1204, insula Thasos a fost capturată de cruciaţi, care au deţinut-o până în 1259, când a fost recâştigată de bizantini. Aceasta a fost o perioadă zbuciumată în istoria insulei, cu incursiuni frecvente ale piraţilor şi ocupaţii străine, cea din urmă fiind cea a lui Gatelouzoi, căruia i-a fost cedată insula, în 1416. Otomanii au cucerit insula (în 1457), când a fost semnalată o perioadă de declin şi, între 1770 şi 1774, aici a fost o scurtă perioadă de dominaţie rusească. Thasos a jucat un rol activ în Lupta pentru Independenţă, cu toate că insula nu a fost eliberată până în 1912, fiind încorporată în statul grec un an mai târziu.
Obiective şi monumente Thassos
Thasos (Limenas), capitala insulei, a fost construită în acelaşi loc cu oraşul din antichitate, fondat de colonizatorii din Parian, în secolul VII î.Hr. Săpăturile arheologice conduse de Şcoala franceză de Arheologie au adus la lumină mai multe clădiri, dintre care multe sunt foarte bine păstrate. Dionisionul (din perioada arhaică) a fost localizat deasupra portului din prezent, care servea ca staţie navală în timpurile antice, în timp ce, deasupra portului comercial, se afla sanctuarul lui Poseidon (Poseideion-ul). Zidul dinspre mare, cu cele două porţi ale sale, s-a păstrat, ca şi anticul teatru, lângă una dintre porţi.
Construit iniţial în secolul V î.Hr, a ajuns la aspectul prezent în perioada romană. Rămăşiţele unuia dintre cartierele de locuinţe (cartierul de nord), locuit fără întrerupere între secolele VIII-III î.Hr, s-au păstrat, în timp ce pe promontoriul Evraiokastro se află urme ale unui sanctuar din perioada arhaică (secolul VI). Pe proeminenţa ocupată de antica acropolă, la sud-vest de teatru, se află citadela medievală care a fost reparată şi apoi distrusă la rând de bizantini, veneţieni şi genovezi.
Poarta Silenus, Poarta Herakles şi Dionisios
La baza colinei se află o secţiune bine păstrată din zidul de fortificaţie, cu bastioane şi porţi de acces: Poarta Silenus, Poarta Herakles şi Dionisios, Poarta Zeus şi Hera şi, la scurtă distanţă mai încolo, sanctuarul lui Hercule, Arcul lui Caracala – la nord (secolul III d.Hr) – şi odeonul[1] roman. Antica agora, în care era focalizată viaţa oraşului, se extinde de la portul naval şi până la baza acropolelor şi era înconjurată de sanctuare. La vest de piaţa principală a agorei se află rămăşiţele unei bazilici timpurii, din secolul VI d.Hr. Obiecte prelevate în timpul excavaţiilor efectuate aici, reprezentând toate formele ale artei greceşti şi datând din perioada arhaică (secolul VII î.Hr) până în secolul IV d.Hr, sunt expuse în Muzeul Arheologic din Limenas.
Oraşul este locul de convenienţă pentru plecarea în excursii spre restul insulei, pe când drumul care înconjoară insula se încheie aici. Pe latura de est se află satul Panaghia (la 7 km de Limenas). Portul său, Skala Panaghias (Chrysi Ammos) este unul dintre frumoasele puncte de atracţie de pe Thasos. La 2 km sud de Panaghia se află satul Potamia, cu biserica Sf. Demetrius (din 1845).
Ghid turistic Tassos – Skala Potamias
La Skala Potamias (portul acestui sat), locul anticului oraş Ainyra, se află un doc de nave care-i aparţine unei mănăstiri (1892), capela Sf. Nicolae şi, pe insuliţa Krambousa, la intrarea în golf, se află un turn de apărare. La Palaiochori (la 11 km sud de Potamia) se află galeriile unei mine din antichitate care s-au păstrat. Regiunea Koinyra, care se extinde spre sud, are o linie de coastă bogată în păduri. În timpurile antice aici a fost o aşezare înfloritoare care a supravieţuit până în perioada bizantină. Rămăşiţele băii bizantine au fost localizate la Loutra, unde se mai află şi rămăşiţele unei basilicii timpurii creştine.
În spate de Loutra se află satele de pe latura de sud a insulei. La Alyki se află vestigiile unui sanctuar din antichitate (două temple şi două peşteri de cult) şi două basilici creştine timpurii, construite pe locul unui cimitir roman, atestând continua ocupare a acestei zone de la sosirea coloniştilor din Parian şi până în perioada postbizantină.
Aici a fost un important loc de conflicte, care s-au desfăşurat între secolele VI î.Hr şi până în secolul VI d.Hr.
Chiar după Alyki se află Thymonia, unde se află ruinele unei basilici bizantine şi cele aparţinând a două turnuri elenistice. Cocoţată în vârf, pe o faleză care plonjează în mare, se află mănăstirea Arhanghelului Mihail, sfântul patron al insulei. La Astris, se află rămăşiţele unui turn din antichitate şi un atelier de oale din secolul IV î.Hr. Minunata lagună Psili Ammoa, închisă printr-un braţ ca şi plajele din golful Potos şi Limenaria.
Ghid turistic Theologos
Theologos (situat la 55 km sud-vest de Limenas) este de asemenea un sat drăguţ de pe insula Thasos, cu case vechi, ruine ale unui turn medieval şi biserici postbizantine (Sf. Demetrius, cu complexul său iconostas sculptat în lemn), case în stil macedonean şi un conac ruinat al unui membru din Philiki Etaireia (Eteria), Chatziyorgis.
În satul Kastro, abandonat în zilele noastre, cel mai vechi de pe insulă, se află urmele unei fortăreţe bizantine, ale unor biserici şi conace. La scurtă distanţă se află Limenaria, unul dintre satele turistice de pe malul mării, şi capul Kefala, care desparte latura de vest a insulei de cea de nord, un loc liniştit şi plin de verdeaţă. Porturile (Skales) din satele de munte Kallirachi, Maries, Sotiras, sunt situate aici. Ceva mai la nord (20 km sud-vest de Limenas) se află (Neos) Prinos care a câştigat o faimă recentă datorită descoperiri din vecinătate, în subsol mării, a unor zăcăminte de ţiţei. Este un port tipic satelor de munte insulare, deservind aşezările Mikros şi Megalos Prinos.
Malurile insulei Thasos sunt în principal minunate, cu plantaţii de pini coborând până pe malul mării şi cu ape ale mării cristaline, care sunt ideale pentru pescuit şi înot: Limenas, Chrysi Ammoudia, Chrysi Akti, Alyki, Arsanas, Livadi, Psili Ammos, Potos, Limenaria şi Prinos. La toate aceste plaje se poate ajunge cu ajutorul transportului public sau maşini particulare şi la altele se poate ajunge cu ajutorul bărcilor, care pot ajunge şi la insulele din apropiere. Staţiile de îmbarcare sunt Limenas şi Potos. Turiştii se pot bucura şi de plimbări pe munte şi vânători în interiorul insulei. Thasos are mai multe facilităţi adecvate pentru turişti, incluzând hoteluri, pensiuni şi camere care pot fi închiriate.
[1] Odeon = o clădire acoperită în care se susţineau concerte şi piese de teatru.