Fentanylul utilizat de Prince: a provocat si alte decese in SUA

Prince a folosit un „medicament” responsabil de numeroase alte decese in SUA, mai ales in randul vedetelor. Informatia, publicata in aceasta dimineata de site-ul nostru, este actualizata si confirmata din nou prin acest articol. Fentanylul, un puternic calmant care a fost identificat de medicul legist drept cauza mortii superstarului Prince, in urma cu aproximativ 6 saptamâni (21 aprilie), reprezinta o grava amenintare, pe intregul teritoriu al SUA semnalandu-se numeroase cazuri de decese din cauza unor supradoze cu acest medicament, avertizeaza autoritati federale americane.

Fentanylul este unul dintre cele mai puternice narcotice cunoscute si care poate fi eliberat in SUA pe baza de reteta.  Fentanylul este un opioid de sinteza obtinut in anii ’50, in Belgia si are o potenta de 50 de ori mai ridicata decât heroina si de pâna la 100 de ori mai mare decât morfina, conform Centrului american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC). Aceasta agentie guvernamentala a subliniat ca fentanilul obtinut in laboratoare ilegale si decesele in urma supradozelor cu aceasta substanta reprezinta o problema din ce in ce mai grava.

Prince, 57 de ani, unul dintre cei mai influenti muzicieni din generatia sa, a fost gasit mort in resedinta sa dintr-o suburbie din Minneapolis la 21 aprilie. Cauza decesului a fost o supradoza autoadministrata din acest medicament, conform raportului medicului legist ce a fost dat publicitatii, informeaza agentia Reuters.

Numarul deceselor din cauza supradozelor cu opioide sintetice a crescut cu peste 80% in 2014 prin comparatie cu anul anterior, iar o mare parte din aceste decese sunt legate de prezenta mai abundenta pe piata neagra a fentanilului produs in laboratoare ilegale. Conform datelor oficiale, numai in statul Ohio au avut loc 514 situatii de supradoza cu fentanil in 2014, fata de doar 92 cu un an inainte.

Autoritatile americane antidrog (The U.S. Drug Enforcement Administration) au emis o alerta la nivel federal cu privire la pericolul reprezentat de fentanil, precizând ca pâna si o doza mica poate ucide. Un medicament destinat in exclusivitate pacientilor cu boli in stadii terminale, fentanilul este produs in cantitati din ce in ce mai mari in laboratoare ilegale si apoi este vandut pe piata drogurilor.

Deocamdata nu se stie daca Prince avea o prescriptie pentru fentanil dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la sold. In cazul in care i-a fost prescris acest calmant, identitatea medicului care a facut acest lucru ramane inca necunoscuta, conform publicatiei Minneapolis Star Tribune. Burt Kahn, un avocat specializat in cazuri de malpraxis, a precizat ca daca Prince lua acest calmant pe o reteta prescrisa de un medic, cadrul medical respectiv poate raspunde penal. „Fentanylul este un medicament care nu ar trebui niciodata prescris unui pacient asa cum era Prince, care nu suferea de cancer in faza terminala, pentru ca pericolul de supradoza este foarte ridicat”, a sustinut Kahn.

Intre anii 2005 — 2007, conform autoritatilor americane, s-au produs peste 1.000 de morti din cauza consumului de fentanil, majoritatea lor in Chicago, Detroit si Philadelphia. Atunci, sursa de Fentanyl era un singur laborator clandestin din Mexic ce a fost distrus.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*