Divizie poloneza de 35.000 de luptatori paramilitari

Polonia a anuntat o masura importanta pentru sistemul de aparare nationala pe fondul amenintarilor lansate de Rusia. Varsovia planifica o forta militara de rezerva de aproximativ 35.000 de membrii pentru a-si suplimenta efectivele regulate de aparare. Efectivele vor fi alcatuite din civili cu pregatire militara. Anuntul a fost facut de ministrul polonez al apararii Antoni Macierewicz.

Decizia vine pe fondul tensiunilor cu Rusia, pe fondul unei posibile incercari de extindere a influentei Kremlinului spre Europa de Est. Potrivit oficialilor polonezi, citati de BBC, noile unitati de aparare sunt o metoda de contracarare a razboilui hibrid pe care Rusia l-a folosit deja pentru a se infiltra in ucraina, prin incurajarea conflictului din estul acestei tari si anexarea Dombasului si a Crimeii.

Decizia pentru formarea acestor unitati teritoriale de aparare a fost luata in urma cu trei luni. Formatiunile vor avea 35.000 de membri, iar cele 16 unitati administrative ale Poloniei vor beneficia de cate o brigada, in timp ce zona din centru, Mazovia, va dispune de doua de astfel de unitati.

Voluntati militari Polonia

Informatia a fost difuzate si de AFP, agentia franceza precizand ca prioritate pentru astfel de batalionae o vor avea regiunile din estul tarii, cele mai expuse, fiind apropiate geografic de Rusia. AFP mai arata ca dupa evenimentele din Ucraina, in Polonia si tarile baltice s-au activat mai multe grupari paramilitare.

Pentru a contracara orice ofensiva militra din partea Rusiei, NATO a anuntat supplimentarea efectivelor militare din zona Europei de Est. Cate un batalion NATO va fi detasat in Polonia si in cele trei state baltice: Estonia, Lituania si Letonia. Numarul total al militarilor din aceste efective ar ajunge la 4000 de militari care vor asigura securitatea pe baza unui pricipiu de rotatie. Detaliile pentru aceste trupe NATO vor fi stabilite in cadrul Summitului Aliantei din 8-9 iulie de la Varsovia. Si Statele Unite au anuntat ca vor detasa in Polonia si Romania efective de infanterie mecanizata care vor fi rotite, militari care vor face parte din aceeasi divizie desemnata pentru apararea Flancului de Est al NATO.

Saptamana trecuta, aflat intr-o vizita la Atena, presedintele rus Vladimir Putin a amenintat Romania si Polonia ca sunt in raza de actiune a rechetelor rusesti, declaratie facuta pe fondul gazduirii elementelor sitemului antiracheta.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*