Farmacia naturii: fragi de pădure

În medicina populară, tradiţională, ceaiul din rădăcini se lua contra tusei. Se fierbeau şi cu decoctul lor se spălau pe bube dulci, iar cu ele se legau. Din frunze şi stoloni se făceau ţigări, care se fumau pentru năduşeală. Ceaiul de frunze uscate se lua când se oprea udul şi contra digestiei anevoioase.

Ceaiul din tulpini şi rădăcini se lua în boli de rinichi. Decoctul plantei se mai folosea la boli femeieşti.

Zahărul sub formă de levuloză face din fragă un fruct permis diabeticilor.

Acţiune farmacologică fragi de pădure

  • Frunzele- astringente, antidiareice, diuretice.
  • Fructele-nutritiv, tonic, remineralizant, diuretic, antigutos, hipotensor, depurativ, detoxifiant, laxativ, reglator hepatic.
  • Calmează nervii, reglează glandele endocrine şi este bactericid.
  • Extern: antiinflamator, tonic al pielii, prezenţa pe piele elimină sau limitează procesul inflamator, decolorează pistrui, previn formarea ridurilor sau le diminuează pe cele existente.

Atenţie la faptul că unii sunt alergici la acest produs. Înainte trebuie testat, pentru a nu fi cumva alergici.

Frunzele intră în componenţa ceaiului aromat.

Prepararea tratamentelor din fragi

  • Fructe crude ca aperitiv câte 250-500 g pe zi în cure de câteva zile, cu cât mai mult cu atât mai bine. Se consumă întotdeauna înainte de mese.
  • Sucul are proprietăţi bactericide puternice. Acesta se poate lua în diferite combinaţii cu alte sucuri sau se adaugă alcool sau vin pentru a fi menţinut o perioadă mai lungă.
  • Contra oxiurilor –se consumă fragi dimineaţa şi nimic altceva, câteva zile la rând.
  • Frunzele se fac infuzii cu o linguriţă de plante mărunţite la o cană de apă opărită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
  • Dulceţuri, marmelade sau sucuri se pot consuma după dorinţă dacă nu există cumva diabet.
  • În cosmetică se folosesc fructele pentru diferite măşti.

Fragile se pot folosi la următoarele afecţiuni:

  • angină, ateroscleroză, astenie de primăvară,
  • boli de ficat, boli de piele, boli renale şi vezicale, boli glandulare, bufeuri (de căldură),
  • ciroză, colesterol mărit, constipaţie,
  • diaree, diabet,
  • enterite acute, enterocolite,
  • gută, hepatite, herpes, hipertensiune,
  • intoxicaţii alcoolice şi tabacice, nevroze,
  • osteoporoză, paraziţi intestinali,
  • pistrui, reumatism, riduri, tuberculoză,
  • tulburări hepato-biliare,
  • tulburări de tranzit intestinal, ulceraţiile pielii.
Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*