Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Facebook vrea sa ne citeasca gandurile

Citirea gandurilor, in trecut de domeniul stiintifico-fantastic, va fi posibila in viitor. Facebook doreste sa ne citeasca gandurile si sa le transforme in mesaje scrise. Acest proiect impresionant vizeaza decodificarea gandurilor direct din creier si transformarea acestora intr-un mesaj scris fara utilizarea tastaturii. Progresele sunt obtinute greu in acest proiect dar cu toate acestea avanseaza si sunt sanse foarte mari ca aceasta intentie sa devina realitate. Facebook intentioneaza ca prin viitorul sistem sa se poata tasta 100 de cuvinte automat pe minut prin legatura directa cu creierul utilizatorului, prin decodificarea gandurilor.

 „Si daca ati putea sa tastati direct din creier? Pare a fi imposibil, dar este mai aproape de realitate decat va puteti imagina”, a declarat Regina Dugan, o responsabila a Facebook, cu prilejul conferintei anuale a grupului pentru dezvoltatorii de aplicatii (F8), desfasurata la San Jose, in California. Regina Dugan, citata de Japantimes, a explicat ca Facebook a format o echipa de peste 60 de oameni de stiinta si ingineri, specializati in tehnologii de inteligenta artificiala care permit intelegerea limbajului, a sistemelor de inginerie cerebrala si a protezelor neurologice.

Obiectivul este de a se ajunge la crearea, in anii urmatori, a unui sistem capabil sa decodifice cuvinte in partea creierului in care se afla centrii limbajului si sa le transcrie direct pe un computer la viteza de 100 de cuvinte pe minut, respectiv de cinci ori mai repede decat timpul necesar in prezent pentru a le scrie pe ecranul tactil al smartphone-ului.

Facebook direct din cap prin captatori

Sistemul nu ar necesita electrozi implantati chirurgical, ci „captatori neinvazivi”, care nu exista in prezent. „Intr-o zi, vrem sa-l transformam intr-o tehnologie portabila, care sa poata fi produsa la scara mare”, a spus patronul si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, intr-un mesaj publicat pe reteaua de socializare.
Asta „ar putea deveni intr-o zi o proteza de limbaj pentru persoanele care sufera de probleme de comunicare sau un nou mijloc de a furniza instructiuni in realitatea augmentata”, a spus Regina Dugan.

Ea a descris cu acest prilej si un alt proiect care ar permite „sa asculti cu pielea”. La fel cum urechea umana transforma cuvintele si sunetele in frecvente care sunt transmise creierului, ideea ar fi de a transmite direct aceste frecvente, facandu-l pe utilizator sa le simta direct pe piele.

Regina Dugan a recunoscut ca dezvoltarea acestui tip de tehnologii va dura probabil ani de zile. Dar „intr-o zi, nu atat de departe, ar putea fi posibil pentru mine sa gandesc in mandarina, iar dumneavoastra sa simtiti ceea ce spun in spaniola”, a afirmat ea.

Regina Dugan a primit anul trecut din partea Facebook sarcina de a conduce „Building 8”, o noua echipa formata in cadrul grupului pentru a lucra la dispozitive inovatoare.

Inainte de a se alatura Facebook, Regina Dugan a lucrat la Google, dar si pentru agentia federala DARPA (Defense Advanced Research Projets Agency), care dezvolta tehnologii pentru armata americana.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*