Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Cum deosebim rosiile crescute cu chimicale

In ultimii doi ani rosiile de pe tarabele taranilor au inceput sa fie din ce in ce mai „toxice” pentru organism. Motivul este simplu: in comert au aparut produse chimice cu ajutorul carora agricultorii pot accelera cresterea legumelor si chiar le pot intari culoarea rosie, pot produce o crestere fortata a rosiilor. Asa cum puteti obeserva in fotografie in partea stanga avem o rosie crescuta natural iar in partea dreapta una „stimulata” cu diferite pesticide, chimicale sau chiar cultivate dintr-o samanta modificata genetic.

Rosiile „naturale”, crescute in mod corect in solar sau in gradina (pe timp de vara) pot fi identificate doar daca se taie rosia pentru a se vedea interiorul, eventual gustandu-se rosia. Parfumul, gustul si culoarea sunt mult mai „naturale” la rosiile crescute in mod normal, cu ingrasaminte naturale. In schimb, rosiile crescute accelerat, cu sustinere chimica, cu seminte de import modificate genetic nu au mirosul „de gradina”, sunt mai tari, nu sunt tot atat de zemoase, nu se strica atat de repede daca sunt lasate la caldura si mai ales nu se crapa asa cum se intampla cu rosiile naturale.

Pentru ca legumele sa ajunga la dimensiunile standard impuse de marii comercianti si pentru ca vor sa scape de daunatori, multi producatori folosesc ingrasaminte sau stimulatori de crestere chimici sau chiar injecteaza rosiile cu anumite substante. Rosia fortata la coacere poate fi identificata usor pentru ca nu are gust si nici aroma si este mult mai tare decat rosia naturala.

Rosiile cu tugui au fost infierate in ultima vreme pe motiv ca acea excrescenta ar fi rezultatul folosirii unor stimulatori de crestere. Acestia sunt utilizati in sere si solarii, unde nu ajung albinele ca sa faca polenizarea. Astfel, in cazul rosiilor timpurii cu tugui este posibil sa se fi utilizat stimulatori. Insa, exista si soiuri timpurii cu aceasta forma, cum este cel bulgaresc Prekos.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*