Cele trei maimute: nu vad, nu aud, nu vorbesc

O legenda veche asiatica reprezentate de trei maimute care (fiacare) nu vad, nu aud, nu vorbesc. Este un simbol folosit si de mafia italiana (omerta) pentru bazele legii tacerii. Cele trei maimute pe care le vedem ca simbol sunt si fac parte din traditia japoneza, preluata si in China si India. Sunt cele trei maimute intelepte numite deseori „maimutele mistice”. Alaturate ele reprezinta imaginea principiilor proverbiale japoneze (din codul Bushido si preluate de Yakuza): „nu am vazut Diavolul, nu am auzit ce spune Diavolul, nu vorbim ca Diavolul”. Cele trei maimute din legenda sunt:

– Mizaru care isi acopera ochii si de aceea nu poate vedea Diavolul;
– Kikazaru care isi acopera urechile si nu poate auzi Diavolul;
– Iwazaru care isi acoper gura si nu poate vorbi cu Diavolul.

Sunt diferite interpetari ale acestei reprezentari care se refera in primul rand la un proverb care include asocierea intre o minte stralucita, cu un discurs echilibrat pentru o actiune strategica.

Asta este interpretarea asiatica in timp ce in cultura occidentala imaginea este interpretata ca o referire la cei care sunt implicati intr-o afacere nepotrivita, transformandu-se in persoane care nu vad, nu aud si nu vorbesc – despre respectiva tranzactie sau intelegere.

Imaginea celor trei maimute intelepte, Mizaru, acoperindu-si cu o mana ochii, care nu aude nimic rau; Kikazaru, punandu-si o mana la gura, fara vedea ceva rau; si Iwazaru, cu o mana la gura, care nu rosteste nimic rau, isi are originea in Japonia.

Cele trei maimuţe

Legenda trei maimuteAtunci cand buddhistii au au ajuns aici, in secolul al VI-lea d.Hr. , legendele si miturile despre maimute erau deja raspandite in folclorul japonez. Dupa aceea, venerarea maimutelor a devenit tot mai populara, in special printre cei dedicati riturilor taoiste introduse din China si printre buddhistii Shinto uniti in jurul templului de pe muntele Hiei din apropiere de Kyoto. Divinitatile centrale ale acestui templu sunt trei importanti Buddha (Shaka, Yakushi si Amida), existenta acestui trio sprijinind ideea ca motivul celor trei maimute intelepte ar proveni din acest loc.

Se crede ca cele 3 maimute intelepte au fost initial sculptate pe stalpi de piatra, dar una din cele mai reusite imagini ale acestora ce a supravietuit pana astazi din secolul al XVII-lea este cea sculptata deasupra unei usi a templului Tosho-gu din Nikko, cunoscut si sub numele de Grajdul Sacru, infatisand maimute rosii si albe inconjurate de un stralucitor frunzis colorat.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*