Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Alegerea rosiilor pentru consum si conserve

Deseori va puneti intrebarea in piata care rosii sunt mai bune. Rosiile foarte mari, cele mici sub forma de pruna, cele cu mot sau cele potrivite ca dimensiune si rotunde. Rosiile forate mari desoeri sunt crescute fortat cu erbicide. Exista ins aun soi de rosii mari. Sau mai degraba exista cu ani in urma atunci cand in Romania taranii nu apelau la ingrasminte chimice si erbicide. Din acest motiv „ofert” bogata de la tarani sau precupetele din piata va pune pa ganduri. Si sunteti nehotarati in a alege rosia potrivita.

Rosia cea mai buna este ce gusotasa. De aceea, daca aveti ocazia sa gustati o sa va ajute in hotararea dv. Nu aspectul si marimea sunt coordonatele importante in alegerea rosiei potrivite. Dacă vreţi să alegeţi doar roşii sănătoase şi gustoase atunci când faceţi piaţa, atunci trebuie să acordaţi atenţie deopotrivă formei, culorii, texturii, cât şi mirosului roşiilor.

Alegerea rosiilor

Nu vă lăsaţi încântaţi de roşii numai pentru că sunt mari şi frumoase. Vânzătorii pentru a-şi vinde marfa, vă spun chiar că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungeţi acasă însă, constataţi fie că sunt tari, fie că nu au gust.

Din păcate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesaţi de aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii şi comercianţii fac tot posibilul să-i mulţumească pe cumpărători. Vreţi produse frumoase? În ziua de azi le aveţi, dar nu sunt sănătoase.

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă.

Rosiile tuguiate

Probabil aţi observat în ultimii ani, apariţia roşiilor ţuguiate, româneşti, pe tarabele din piaţă. Foarte multă lume le cumpără, ba mai mult, unele persoane cumpără doar acest tip de roşii, cu moţ, deoarece sunt siguri că sunt româneşti şi au încredere în agricultura autohtonă. Într-adevăr, sunt mai gustoase decât cele importate, dar din păcate nu şi mai sănătoase.

Acel „moţ”este de fapt o malformaţie care apare prin utilizarea excesivă a stimulentului de coacere Ethrel şi a stimulentului şi pesticidului de tip hormonal 2.4-D.

Rosii cu erbicide si pesticide

Stimulenţii pentru fructificare, pe baza de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (ţugui) la vârful fructului. Există şi un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespunzător, acel ţugui este mai mare, foarte bine evidenţiat, având dimensiunea de 4 mm – 6 mm.

Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară”, a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură şi Floricultură Vidra (ILFV).

Cum alegem rosiile

Mirosul este principalul criteriu prin care puteţi alege o roşie sănătoasă. Frecaţi cu buricul degetului roşia, în locul în care se prinde de codiţă, şi mirosiţi. Dacă parfumul nu se simte clar când roşia nu este încă tăiată, atunci – cel mai probabil – aveţi de-a face cu o roşie proastă, aşa că treceţi la taraba următoare. Dacă sunt crescute într-un mod eco, fără îngrăşăminte, pesticide şi alte substanţe, îşi vor păstra mirosul puternic şi care garantează o masă sănătoasă.

Aroma unei roşii ar trebui să fie intensă şi să dureze minimum 2-3 ore dacă roşia este consumată ca atare. O astfel de aromă este, în general, şi un indiciu al valorii bio-terapeutice ridicate a roşiei.

Culoarea rosiei

Culoarea roşiei nu trebuie să fie uniformă. O roşie cu un aspect uşor pigmentat, cu o culoare puţin “murdară” şi a cărei coajă nu este perfect opacă va fi, în general, mai gustoasă ca una colorată frumos, uniform. Însă culoarea trebuie să fie roşu aprins.

Tot legat de culoare, o roşie coaptă neuniform, cu o zonă verde în jurul codiţei şi cu o parte coaptă ceva mai bine decât cealaltă, este foarte probabil să aibă un gust bun. Forma neuniformă, cu “striaţii” largi care pornesc de la codiţă reprezintă o altă caracteristică pozitivă (nu este însă o trăsătură “obligatorie” pentru ca roşia să fie gustoasă).

În ultimii ani, din păcate, pornind de la constatarea că roşiile frumoase se vând mai bine, producătorii au realizat, de-a lungul timpului, o selecţie a roşiilor care a ţinut cont doar de forma regulată şi de culoarea uniformă. Din păcate, în felul acesta am ajuns să consumăm roşii mai sărace în arome, zaharuri, dar şi în pigmenţi antioxidanţi.

Se pune atunci problema dacă mai putem mânca roşii gustoase şi bogate în antioxidanţi?

Da! Avem de ales una dintre următoarele 2 soluţii: cumpărăm roşiile de la producători, care le cultivă în principal pentru propriul consum sau ne cultivăm, în grădină sau chiar şi în balcon, propriile roşii. În acest caz trebuie, fireşte, să ne asigurăm că seminţele sunt de la un soi bun.

Revenim la primul sfat din acest articol. Daca aveti ocazia gustati rosiile inainte de a le cumpara. Cu atat mai mult daca intentionati sa cumparati toamna rosii pentru conserve. Atunci cand cumparati o cantitate mare de rosii este bine sa cunoasteti calitatea lor. Fie ca intentionati sa faceti suc de rosii sau zacusca: gustul si mirosul sunt esentiale pentru alegerea rosiilor.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*