Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ulei vegetal in loc de motorina

Ulei vegetal in loc de motorina: mit sau realitate? Utilizarea uleiului de floarea soarelui sau de rapita in loc de motorina este un subiect abordat din ce in ce mai des de posesorii de masini pe motorina. In principiu o astfel de modificare ar reduce substantial costurile cu carburantul. Utilizarea uleiului vegetal in loc de motorina nu ar fi un lcuru iesit din comun dar putina lume stie de aceasta posibilitatea si, mai ales, putini stiu combinatia necesara care poate inlocui motorina din rezervor.

Initial, atunci cand a fost inventat, motorul diesel realizat de Rudolf Diesel in 1892 era gandit sa functioneze cu ulei de arahide. Ulterior, dupa ce s-au vazut avantajele eficientei la turatie mica, motoarele diesel au inceput sa fie populare pe vehicule comerciale, vapoare, locomotive, urmand ca abia in 1936 sa fie instalate motoare diesel pe masini, de catre Mercedes. La acea vreme, in loc de motorina moderna, se folosea ulei de parafina.

In timp, cand lumea automobilelor s-a dezvoltat si numarul motoarelor diesel a inceput sa creasca, dupa anii ’70, a fost dezvoltata motorina pe care o stim si azi, cu o buna eficienta in ardere. Modernizarea si aparitia sistemelor de injectie a dus la nevoia unui carburant lichid, cu o vascozitate foarte scazuta, pentru a se face arderea completa.

Motoare diesel cu ulei vegetal

Motoarele diesel au functionat de-a lungul istoriei cu orice fel de ulei: de cocos, de palmier, ulei ars, ulei de gatit, ulei rezidual, amestecuri de alcool cu ulei si asa mai departe. Insa in prezent, motorina pe care o stim noi este un carburant pe baza de petrol.

La nivel mondial, combustibilul numit Biodiesel prinde tot mai mult teren. Insa multa lume are impresia complet eronata ca BioDiesel este ulei vegetal. Adevarul este ca ceea ce gasim la pompa numit Biodiesel este un amestec in procent de 6-20% ulei vegetal sau animal cu 94-80% motorina obisnuita. Este gandit acest procent tocmai pentru ca soferul sa nu fie nevoit sa faca modificari la masina si pentru ca orice Biodiesel sa poata fi amestecat cu motorina.

Ce masini merg cu ulei vegetal

Cu ulei vegetal pot functiona doar si numai masinile cu motor diesel. Insa numai cele care nu au motoare mai moderne de tip common-rail. Un sistem de tip common-rail foloseste o presiune mare a carburantului prin injectoare, o presiune de aproximativ 1800 bar, iar daca am folosi ulei vegetal neincalzit, care are o vascozitate crescuta, injectorul s-ar infunda foarte repede. Este si cazul motoarelor de tip TDI PD, adica cele care au Pumpe Duse (Pompa-Stropitor), motoare care folosesc un sistem de injectie complex, tot bazat pe o presiune mare.

Un motor diesel care poate functiona cu ulei vegetal trebuie sa fie de tip conventional. Adica cu sistem de injectie mecanica sau electronica in care injectoarele au pompa si control comun, nu cu injectoare complexe cu actionare individuala.

Teoretic, orice motor diesel va functiona o perioada de timp cu ulei vegetal. Insa cele mentionate mai sus de tip common-rail sau Pumpe Duse se vor strica primele.

Probleme la utilizarea uleiului vegetal

Uleiul vegetal (de flaoarea soarelui sau de rapita de exemplu) are o vascozitate mult mai crescuta ca motorina. Iar acest lucru are doua efecte negative:
– injectorul il va pulveriza mai greu si explozia se va face ineficient – motorul se balbaie si da sa moara;
– arderea nu se face complet si apar depuneri in piston si pe supapa de evacuare – in timp, creste consumul.

In acest articol Blogul Ladys a utilizat informatii publicate de 4tuning.ro. Reveniti pe ladysblog.ro pentru informatii utile pentru dv. si pentru familie. Nu uitati de retetele minunate de pe LadysBlog.ro.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*