Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ţigările electronice soluţie pentru a renunţa la fumat

Ţigările electronice sunt cu adevărat o soluţie pentru a renunţa la fumat. După multe dezbateri şi mai ales cercetări s-a ajuns la concluzia că ţigările electronice reprezintă cea mai bună soluţie pentru un demers ce are ca scop renunţarea la fumat. Este o şansp reală pentru a renunţa la fumatul de tutun. Informaţia a fost publicată de newscientist.com.

Persoanele care fumează şi doresc să renunţe la acest obicei au de aproape două ori mai multe şanse dacă apelează la ajutorul ţigărilor electronice în comparaţie cu plasturii cu nicotină sau guma de mestecat îmbogăţită cu această substanţă, potrivit concluziilor unui studiu realizat în Marea Britanie.

Cercetare pe 900 de fumători

O cercetare în care au fost implicaţi aproape 900 de fumători a descoperit că 18% dintre utilizatorii de ţigări electronice au renunţat la fumat după un an. Prin contrast, doar 9,9% dintre participanţii care au apelat la alte forme de substituţie nicotinică au reuşit să renunţe la fumat.

”Acesta este primul studiu clinic care a testat efectul ţigărilor electronice moderne asupra renunţării la fumat”, a declarat cercetător principal profesor Peter Hajek de la Queen Mary University din Londra. Potrivit acestuia, ”ţigările electronice au fost de aproape două ori mai eficiente” în comparaţie cu combinaţia de produse de substituţie nicotinică.

”Deşi un mare număr de fumători susţin că au reuşit să renunţe la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice, profesioniştii din domeniul sănătăţii s-au arătat reticenţi în a recomanda utilizarea acestora din cauza inexistenţei unor dovezi clare rezultate în urma studiilor clinice randomizate controlate. Acest lucru probabil se va schimba acum”, a precizat Hajek.

Studiu pentru ţigări electronice

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost conceput pentru a testa eficacitatea ţigărilor electronice reîncărcabile alături de o varietate de terapii standard menite să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei, printre acestea numărându-se plasturii cu nicotină, guma de mestecat sau comprimatele îmbunătăţite cu această substanţă, inhalatoarele şi pulverizatoarele.

Un număr de 886 de fumători au participat la programul pentru renunţarea la fumat ”Stop Smoking Services” al serviciului public de sănătate britanic NHS, în Londra, Leicester şi East Sussex. Acestora li s-a distribuit în mod aleator fie un tratament de substituţie nicotinică, fie un set conţinând o ţigară electronică şi consumabile.

Toţi subiecţii au participat săptămânal la şedinţe individuale de terapie comportamentală.

Ţigările electronice şi renunţarea la fumat

Ţigările electronice au fost utilizate mai frecvent şi pentru o perioadă mai lungă, potrivit rezultatelor studiului clinic. În plus, persoanele care au folosit aceste dispozitive au resimţit mai puţin intens necesitatea de a fuma, după o săptămână şi după o lună de la momentul renunţării la acest obicei. Totodată, cei care au utilizat ţigările electronice au manifestat un nivel mai redus de iritabilitate, nelinişte şi diminuare a capacităţii de concentrare în prima săptămână, au subliniat cercetătorii.

”Această cercetare importantă demonstrează că trecerea la ţigara electronică poate fi una dintre cele mai eficiente metode de renunţare la fumat, în special împreună cu (şedinţe de) suport individual”, a notat Martin Dockrell din cadrul Public Health England.

În ciuda faptului că ţigările electronice sunt intens promovate drept instrumente eficiente pentru renunţarea la fumat, eficacitatea şi siguranţa acestora este intens controversată. O serie de studii au dovedit că aceste dispozitive conţin o gamă largă de substanţe cu potenţial toxic. Nicotina însăşi este o substanţă care dă dependenţă şi numeroase voci au afirmat că aceasta poate afecta dezvoltarea creierului în cazul tinerilor, precizează Press Association.

Mulţi experţi cad totuşi de acord că ţigările electronice sunt mult mai puţin dăunătoare în comparaţie cu produsele pe bază de tutun.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*