Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Superioritatea viorilor Stradivarius pusa la indoiala

Viorile Stradivarius par sa fie mai bune doar prin lemnul din care au fost fabricate. Viorile Stradivarius au fost testate recent in laboratoare. Viorile Stradivarius au fost comparate cu cele mai bune viori realizate recent si aflate pe piata mondiala. Stirea, furnizata de agentiile internationale, arata ca dupa mai bine de doua secole de dominatie in lumea intrumentelor muzicale, superioaritatea sunetului viorilor Stradivarius este pusa la indoiala de concluziile unui studiu franco-american.

Celebrul lutier Antonio Stradivari (Stradivarius) a fost – se pare – avantajat in primul rand de lemnul utilizat la realizarea viorilor. France24 vine in sustinerea acestei informatii cu analizele prezentate de cercetatori. New York Times sustine aceasta informatie subliniind ca principala calitate a viorilor Stradivarius este data de lemnul din care au fost realizate. NY Times arata ca in prezent, in istoricul viorilor, doua nume ies in evidenta: viorile Antonio Stradivari si Giuseppe Guarnieri. Dar la baza succesului viorilor – sustine publicatia – stau piese esentiale ale viorilor care au fost realizate dintr-un anumit lemn bine prelucrat dar mai ales selectat de lutieri.

Testare viori Stradivarius

Doua grupuri de oameni care nu au vazut instrumentele la care se canta, au participat la testele care au avut loc pe cele doua coaste ale Atlanticului, a explicat echipa de cercetatori ale caror rezultate au fost publicate in „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS). De asemenea, cei zece violonisti au cantat cu ochii acoperiti.

Potrivit rezultatelor, ascultatorii prefera sunetul instrumentelor moderne — realizate cu mai putin de zece ani in urma — in functie de „propagarea sunetului”.
Rezonanta viorilor italiene din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, in special cele ale instrumentelor Stradivarius, este adesea considerata superioara celor moderne. Aceasta calitate este deosebit de importanta pentru solisti.

Cercetatorii au efectuat doua experimente cu 137 de ascultatori, dintre care 55 se aflau intr-o sala de spectacole de 300 de locuri din apropiere de Paris, iar 82 intr-o sala de concerte de 860 de locuri din New York.

Studiu Stradivarius

Participantii la studiu au ascultat muzicienii cantand la trei viori moderne si la trei instrumente Stradivarius, atat cu orchestra cat si fara aceasta.
Majoritatea ascultatorilor, atat de la Paris cat si de la New York, a preferat sunetul viorilor noi si a estimat ca acestea au sunat mai bine decat instrumentele Stradivarius, au notat cercetatorii.

In cadrul a doua studii similare efectuate de aceeasi echipa de cercetatori, realizate in 2010 si 2012, violinistii au manifestat o usoara preferinta pentru instrumentele moderne.

De-a lungul ultimelor decenii, oamenii de stiinta au aflat detalii despre lemnul, cleiul si modul de asamblare si prelucrare a viorilor Stradivarius ramanand nedescifrat numai misterul din spatele lacului a carui formula nu a fost niciodata dezvaluita de lutierul din Cremona, Lombardia (nordul Italiei).
Dintre cele 1.100 de instrumente realizate de acesta pe parcursul celor 70 de ani de activitate, printre care se numara viori, violoncele si viole, astazi exista aproximativ 650. Acestea pot ajunge sa coste cateva milioane de dolari.

Informatia despre superioritatea viorilor Stradivarius apartine in primul rand celor care au publicat-o care citeaa surse de incredere. Atat NT Times cat si France 24 dar si Agentia France Presse au publicat rezultatele cercetarilor privind viorile Stradivarius. Este un punct de vedere prezentat de Ladys Blog citand sursele amintite.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*