Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ştiinţa din spatele transpiraţiei după consumul de carne. Ce stă la baza acestei bizarerii

120 Viewed Lady4u 0 respond

Consumul cărnii în exces la o masă poate duce la transpiraţia intensă, un fenomen cu care s-au confruntat multe persoane. Dar poate fi explicat de ştiinţă?

Deşi există foarte puţine informaţii specifice în literatura de specialitate, există multe studii asupra mecanismelor digestive care fac posibilă transpiraţia cauzată de carne, scrie Live Science.

„Proteinele sunt molecule extrem de complexe şi necesită o cantitate mult mai mare de energie pentru metabolizare decât lipidele sau carbohidraţii”, precizează Keya Mukherjee, de la Texas A&M University. „Dacă dieta ta constă în multe proteine, corpul tău va produce multă energie şi multă căldură. Desigur, acest lucru duce la transpiraţie”.

Studiile anterioare au arătat că până la 25% din energia corpului poate fi consumată pentru digerarea unei mese consistente. Aşa cum se întâmplă cu efortul fizic şi în cazul digestiei energia ia formă de căldură. Dacă consumi suficient de multă energie pentru digestie, căldura poate duce la ridicarea temperaturii corpului. Acest termen este cunoscut drept „efectul termic al mâncării”.

Diferitele tipuri de hrană au nevoie de diferite cantităţi de energie, iar proteinele (carnea abundă în proteine) au nevoie de cea mai multă.

Proteinele sunt molecule complicate cu multe legături chimice, iar fiecare dintre acestea trebuie rupte de diferite enzime înainte ca proteina să poată fi metabolizată. Crearea acestor enzime necesită un efort susţinut din partea organismului.

Chiar şi textura cărnii poate avea un rol în „bătălia digestivă”. „Având în vedere duritatea cărnii şi complexitatea sa, are nevoie de o mestecare mai intensă şi mai îndelungată înainte de a fi înghiţită”, a precizat Mukherjee. Efortul suplimentar se traduce desigur printr-un consum mai mare de energie.

Citeste mai departe articolul pe: Ştiinţa din spatele transpiraţiei după consumul de carne. Ce stă la baza acestei bizarerii

Don't miss the stories follow Lady 4 Lady's and let's be smart!
Loading...
0/5 - 0
You need login to vote.
Filed in
Ovule umane in laborator

Primele ovule umane realizate în laborator

Un artefact extrem de rar asociat unui cult misterios a fost descoperit într-un sit arheologic al unui fort roman

Related posts
Your comment?
Adauga un comentariu. Parerea ta e importanta.

*