Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Soba canadiana Bullerjan între mit şi realitate

Soba Bullerjan, cunoscută şi ca soba canadiană, a fost inventată de un canadian. Soba canadiană promite un randament foarte bun. Soba Bullerjan îşi trage numele de la firma care a brevetat-o şi produs-o pentru prima dată. Şemineele Bullerjan, soba canadiană sau soba cu convecţie, soba „Free Flow” sunt acelaşi lucru. Indiferent de denumire, soba canadiană a fost impusă de o persoană care s-a confruntat cu problemele de mediu în care a trăit. Ceea ce a impus în prima etapă furnizarea rapidă de căldură şi apoi utilizarea unei cantităţi mai mici de lemne.

Utilitatea şi numeroasele variante de design au făcut soba Bullerjan populară în întreaga lume. Ceea ce a fost iniţial un prototip, patentat şi produs acum de firma Bullerjan în Germania, a devenit o sobă cu diferite denumiri dar pe acelaşi principiu brevetat de germanul Eric Darnell. Pornită de la o afacere de familie, producţia sobelor Bullerjan s-a extins. Şemineele Bullerjan provin din Canada dar au fost perfecţionate şi brevetate în Europa. Şi nu, nu vă duceţi cu gândul la perioada colonizării americii, cu indieni şi comercianţi de blănuri, cu lupte între companiile britanice şi cele franceze pe teritoriul Canadei. Soba Bullerjan a fost inventată în 1975.

Veţi găsi informaţii despre soba canadiană sau soba Bullerjan pe multe site-uri. Cele mai multe au dorinţa doar de a-şi promva propriile produse. Noi am preluat informaţiile chiar de la firma Bulerjan, cea care s-a dezvoltat pornind de la ceea ce a fost iniţial afacere de familie, un mic business început de inventatorul Eric Darnell şi fraţii Bob şi Sherm Wilson.

Bulerjan soba convectie

Istoric soba Bullerjan

Eric Darnell soba

Eric Darnell 1977

Istoria sobei Bullerjan începe într-o iarnă geroasă, în Vermont 1975, unde se afla inventatorul Eric Darnell. El a improvizat o sobă, un model iniţial care nu are toate caracteristicile actuale. Era conştient că o sobă normală nu producea suficientă căldură. Era primul model, incipient, de sobă Bullerjan.

În acea perioadă, Eric Darnell a câştigat primii bani prin instalarea unor tuburi de oţel în focuri deschise, pentru a spori capacitatea de încălzire a şemineelor. Fără suflante electrice, fără alte dispozitive, randamentul a crescut considerabil. Din aceste prime experimente el descoperit că aerul fierbinte se ridică (efectul convecţiei). De la această descoperire şi din analiza slăbiciunilor sobei cu radiaţii (de căldură) i-a venit ideea sobei cu aer cald cu debit liber.

Sobe canadiene Bullerjan

Primele sobe Free Flow

Eric Darnell a avut nevoie de doar o săptămână pentru a-i veni ideea primului prototip de sobă Bullerjan „Free Flow”. Puterea de încălzire era copleşitoare. Utilizând principiul debitului de aer cald, casa lui Darnell a devenit încălzită peste tot. Până în zilele noastre, foarte multe case din Vermont sunt încălzite cu prima generaţie de sobe Free Flow. De aici şi denumirea de sobă canadiană pentru sobele inventate de Eric Darnell.

Într-o călătorie de afaceri făcută la începutul anilor 80, antreprenorul Erhard Knöfler a văzut soba „Free Flow” într-un bar canadian. În acea perioadă, soba Free Flow era manufacturată în Canada. Erhard Knöfler s-a întâlnit cu Eric Darnell şi, la scurt timp, a cumpărat drepturile de distribuire pentru Europa şi, mai târziu, brevetul pentru soba Bullerjan.

Inventator soba Bullerjan

Eric Darnell, Bob şi Sherm Wilson

Erhard Knöfler a înfiinţat comapania ENERGETEC şi a denumit soba Free Flow Bullerjan.

Din acea perioadă, soba Bullerjan Free Flow şi-a dovedit eficienţa. În Europa, Bullerjan de venit o sobă faimoasă pentru calitatea sa şi performanţe unice de încălzire. Nu au dispus de un buget de reclamă dar buna reputaţie a brandului Bullerjan s-a impus în primul rând prin recomandările şi satisfacţia oferită de utilizatorii sobei Free Flow şi prin dedicaţia şi pasiunea primilor distribuitori de sobe Bullerjan.

Odată cu trecerea timpului şi a generaţiilor, compania funcţionează acum sub numele de Bullerjan GmbH. Viziunea companiei este continuarea şi menirea vie a creativităţii primelor produse realizate de Eric Darnell într-un spirit antreprenorial pe care Erhard Knöfler l-a impus pentru Bullerjan GmbH.

Principul de funcţionare al sobei Bullerjan

Designul este foarte simplu şi clar: tuburile înconjoară camera cilindrică de combustie, creând un efect de convecţie. Aerul rece de jos este tras de tuburi şi împins în sus fără alte componente sau pompe de aer. Soba canadiană poate fi modificată cu o placă în partea superioară pentru a fi utilizată şi cu rol de maşină de gătit.
Modelele îmbunătăţite, înconjurate cu teracotă, pot asigura căldură şi după ce focul şi jăratecul se sting. Ceea ce poate ajuta la încălzirea pe timp de noapte. Teracota sau materialele refractare vor continua să pună în mişcare aerul din tuburi dacă sunt bine montate.

Principiul Free Flow (flux liber) are o eficienţă mare, este sigur şi de durată. Forma funcțională de convecţie, de flux liber, a rămas neschimbată de aproape 50 de ani. Pentru că pur şi simplu nu poate fi îmbunătățită ca un prototip pentru o sobă pură cu aer cald. Fiind concepută iniţial ca un dispozitiv autonom de încălzire pe bază de lemn – și adesea folosită ca singura sursă de căldură – una dintre calităţile esenţiale ale sobei Bullejan Free Flow este încălzirea rapidă şi uniformă a încăperilor.

Sobă cu convecţie

Sobele canadiene prototip Bullerjan – sunt sobe de încălzit care funcționează cu combustibil solid, pe principiul gazeificării si cu ardere mocnita. Combustibilul in sobele canadiene arde complet în doua etape.În camera inferioara combustibilul arde mocnit şi se formează gaze de soba. În camera superioară, datorită pătrunderii aerului, gazele de soba sunt arse până la capăt, fenomen în urma căruia are loc o ardere completă, iar randamentul sobei este foarte mare.
Construcția sobei este de aşa natura, încât ea, prin convecție naturală, încălzește şi distribuie aerul în tot spaţiul destinat. De jos, soba trage aerul rece, iar prin partea de sus a țevilor, arunca aerul încălzit la o temperatura de 60-120ºC.

Ȋn comparație cu alte sobe care transmit căldura doar prin încălzirea suprafeței exterioare, soba canadiana este concepută ca un încălzitor de aer. Toate construcțiile metalice cu țevi sudate asigură convecția naturala, aerul se încălzește astfel rapid si se distribuie in întregul volum al încăperii.

Soba canadiană Bullerjan folosește doar combustibil solid: lemn, pelete, brichete, deșeuri de lemn şi din industria hârtiei, rumeguș etc. Soba canadiană se folosește cu mare succes în: spaţii rezidențiale, spaţii comerciale, garaje, depozite, magazine, sere şi solarii.

Funcţionare soba canadiană

Cel mai economic si eficient regim de lucru al sobei canadiene este modul de ardere mocnită a lemnului, atunci când există gaze de post-combustie. Astfel se obţine cel mai ridicat nivel de eficientă.

Dispozitivele de reglare la admisie şi evacuare fac posibilă arderea mocnită pentru mai multe ore cu o singură încărcătura de combustibil. Ȋn cazul unei case cu unul sau două etaje, se poate recurge la sistemul de conducte de aer pentru încăperi adiacente şi etaj.

Soba Bullerjan Fre-Flow este uşor de utilizat. După aprinderea focului la scurt timp aerul se va încălzi. Soba Bullerjan Free Flow poate fi utilizată atât în casele de la ţară, din provincie, cât şi în oraşe sau în ateliere sau sere.

2 Comments
 1. Reply
  romania aprilie 10, 2018 at 12:19 am

  Principiul de folosire e ca soba normala. Daca incalzesti o teava, nu are cum caldura de la teava incinsa sa traga aerul rece. Inventia nu are logica.

  • Reply
   Lady4u aprilie 19, 2018 at 5:36 pm

   Are fizica nu logica. Legile fizicii se regasesc clar in aceasta inventie.

Adăugaţi comentariu

*