Salarizarea soldatilor si gradatilor profesionisti – SGP

Soldatii si gradatii profesionisti (SGP) constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe baza de voluntariat, care indeplineste functii de executie specifice luptatorilor si specialistilor militari, in cadrul microstructurilor de tip echipa, echipaj, post de lupta, grupa/similare. Ei reprezinta baza principala de selectie pentru corpul maistrilor militari si a subofiterilor.

Informatia este prezentata in contextul in care, in aceasta perioada, au fost scoase la concurs  2700 de posturi de soldati si gradati profesionisti.

Prin intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1 din 2010, veniturile salariale ale personalului bugetar au fost stabilite la nivelul lunii decembrie 2009, situatie mentinuta anual, prin adoptarea de acte legislative subsecvente.
Desi in anul 2010 a fost adoptata Legea nr. 284 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, care reglementa si salarizarea personalului militar pe baza unor coeficienti de ierarhizare stabiliti in mod just, prevederile acestei legi nu au putut fi aplicate niciodata. Practic, salarizarea personalului militar a fost inghetata la nivelul lunii decembrie 2009 pâna la cresterea cu zece procente intrata in vigoare in decembrie 2015, s eprecizeaza pe site-ul oficial al Armatei Romaniei.

Soldat angajat

In pofida acestor constrângeri impuse de lege, pentru categoria soldatilor si gradatilor profesionisti s-au inregistrat, din 2010 pâna in decembrie 2015, unele cresteri ale nivelului de salarizare, dar nu prin indexari speciale, ci prin punerea succesiva in plata a salariului de baza minim brut garantat, deoarece solda functiei de baza bruta, stabilita potrivit legii, este de 915 lei. Prin efectele legii, toate soldele care se situeaza sub nivelul salariului de baza minim brut garantat in plata sunt puse in plata la nivelul valorii acestuia. Spre exemplu, majorarea de 10 % acordata incepând cu 1 decembrie 2015, s-a calculat la valoarea de 915 lei, dar s-a platit in continuare 1.050 lei, reprezentând salariul de baza minim brut garantat in plata.

Prin intrarea in vigoare, de la 1 mai 2016, a valorii de 1250 lei a salariului de baza minim brut garantat pe tara, solda de baza bruta minima in plata pentru SGP va creste cu douazeci de procente.
Aceste cresteri modeste ale salarizarii corpului SGP au fost de natura conjuncturala si nu sunt privite de M.Ap.N. ca o solutie. in actualele reguli de calcul al drepturilor salariale, nivelul de plata al militarilor aflati in zona de inceput a ierarhiei militare se mentine la un nivel scazut. Cresterea soldelor soldatilor gradati profesionisti a fost permanent in atentia ministerului, propunerile in ceea ce priveste aceasta categorie având in vedere atât imbunatatirea nivelului social, dar si asigurarea unei cariere militare cât mai lungi.

Angajari in armata

De aceea, in procesul de fundamentare al noii legi de salarizare, care se afla in proces de dezbatere interinstitutionala, Ministerul Apararii Nationale are in vedere stabilirea unei grile de ierarhizare juste si echilibrate pentru toate categoriile de personal din compunere, care sa reflecte in mod corect, transparent si echitabil specificul profesiei de militar, riscurile asumate si privatiunile impuse.

Complementar problemei salarizarii, M.Ap.N. face demersuri pentru elaborarea unui act normativ care sa instituie un echivalent al ordinului „Meritul Militar” si pentru corpul SGP, fapt care se va reflecta in mod pozitiv in calculul pensiilor.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*