Proprietăţi terapeutice ale castanului sălbatic

Proprietăţi terapeutice ale castanului sălbatic – în tradiţia populară castanele, pisate sau tăiate mărunt şi plămădite în spirt denaturat ori fierte în apă pentru baie, se întrebuinţau contra reumatismului. În acest scop se folosea şi floarea, pusă în petrol, cu care se făceau frecţii. Fructele se foloseau contra frigurilor şi contra loviturilor, ca şi ramurile tinere şi scoarţa.

Proprietăţi farmaceutice castan sălbatic

Datorită prezenţei saponozidelor, în special a escinei şi D-catecolului, extractele de castan au acţiune flebotonică moderată; escina are acţiune antiinflamatoare diminuând fragilitatea capilarelor, are proprietăţi antiedematoase, fotoprotectoare, hemostatice. Capilar protector, reducător al fragilităţii capilare, vasoconstrictoare.

Folosirea castanelor sălbatice

Tinctura: la 200 g de frunze mărunţite se adaugă 1 litru de alcool de 70° alimentar. Se închide bine sticla şi se va ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară apoi şi se pune în alte recipiente mai mici. Se pot lua intern câte 10 picături diluate în 100 ml de trei ori pe zi.

Unguent:

a)25 ml de tinctură se amestecă cu 75 g de lanolină de la farmacie sau cu untură proaspătă nesărată.

b)castane se curăţă de coajă se usucă bine apoi se mărunţesc transformate în praf cu râşniţa de cafea. Se pot amesteca cu: miere, smântână, ulei, untură, etc în proporţie de 1\1.
Se pun pe locul afecţiunii în strat subţire sau după un masaj uşor. Se leagă faşă elastică dacă este vorba despre varice.

c)Se fierb castanele după ce au fost curăţate de coajă. Setransformă în pastă prin pasare şi apoi se amestecă cu orice grăsime în proporţii de 1\1.

Vin:

Se va lua o mână de frunze de castan sau coajă ( 4 linguri) de pe ramuri tinere. Se mărunţesc bine, apoi se vor pune într-un litru de vin de bună calitate. Se vor ţine timp de 10 zile agitând des. Se pot şi umezi înainte frunzele sau coaja cu alcool alimentar de 70° pentru 12 ore, ca să se elibereze mai multe substanţe active. Se strecoară şi se va lua câte o lingură dimineaţa pe stomacul gol. Se ia timp de 14 zile, după care se vor lua 2 linguri, una dimineaţa şi una seara, timp de alte 14 zile. Se iau apoi 3 linguri câte 14 zile una dimineaţa una seara şi una la amiază. Se va scădea apoi la 2 linguri timp de 14 zile, apoi la 1 lingură 14 zile şi se termină această cură.

Afecţiuni tratate cu castane sălbatice

Se pot folosi castanele la următoarele afecţiuni:

accident cerebral, contuzii, cuperoză, degerături, edeme cerebrale, edeme postoperatorii, edeme traumatice, flebite, cangrenă, hemoroizi, hernie de disc, inflamaţie venoasă, impetigo, luxaţii, parkinson, plăgi infectate, procese exudative intracraniene, sciatică, sechele după fracturi, spondiloză, tulburări circulatorii, ulcer varicos, varice.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*