Primele ovule umane realizate în laborator

Primele ovule umane realizate în laborator reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea semnificativă a fertilităţii femeilor. Femeile supuse unor tratamente care pot avea efecte adverse, precum chimioterapia, au astfel o şansă importantă la reproducere. Este pentru prima dată când ovulele umane au fost dezvoltate pe deplin în laborator.

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a reuşit pentru prima dată să dezvolte ovule umane în laborator, în totalitate, eveniment considerat de specialişti ”un progres remarcabil” pentru îmbunătăţirea fertilităţii femeilor, informează joi Press Association.

Cercetătorii au îndepărtat din ţesutul ovarian ovocite aflate în cea mai timpurie fază a dezvoltării lor şi le-au ”cultivat” până la punctul în care au devenit pregătite pentru fertilizare, potrivit studiului publicat în Molecular Human Reproduction şi preluat de newscientist.com.

Şanse pentru femeile sub tratament

Femeile supuse unor tratamente care pot avea efecte adverse, precum chimioterapia, au astfel o şansă importantă la reproducere prin faptul că procedura permite recuperarea ovulelor imature ale acestora, maturizarea lor în laborator şi stocarea în vederea unei viitoare fertilizări.

Anterior, oamenii de ştiinţă reuşiseră să dezvolte ovule de şoareci şi să obţină descendenţi vii, dar şi ovule umane mature dintr-o etapă de dezvoltare mai târzie a ovocitelor.

Însă prin acest studiu s-a reuşit în premieră dezvoltarea unui ovul în laborator din cea mai timpurie etapă a sa până la maturitatea deplină, susţin oamenii de ştiinţă.

Mai departe, cercetătorii doresc să afle cât de sănătoase sunt aceste ovule şi dacă pot fi utilizate cu succes la fertilizare.

Dezvoltarea ovulelor artificiale

”Dezvoltarea deplină a ovulelor umane în laborator poate lărgi sfera tratamentelor disponibile pentru creşterea fertilităţii”, a explicat Evelyn Telfer, profesoară în cadrul Facultăţii de ştiinţe biologice a Universităţii din Edinburgh.

”Lucrăm în prezent la optimizarea condiţiilor ce susţin astfel dezvoltarea ovulului şi studiem starea lor de sănătate.

De asemenea, sperăm să aflăm, sub rezerva reglementărilor legale, dacă acestea pot fi fertilizate”, a adăugat aceasta.

”Aşa cum recunosc autorii, mai sunt de făcut multe cercetări mai importante, însă, în comparaţie cu metodele existente, această (realizare) poate deschide calea către conservarea fertilităţii în cazul femeilor şi al tinerelor afectate de o varietate de cancere”, a adăugat Brison.

Studiul a fost realizat de Infirmeria Regală Edinburgh, Centrul pentru reproducere umană din New York şi Spitalul Regal pentru Copii din Edinburgh, cu sprijinul Consiliului pentru Cercetări Medicale din Marea Britanie.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*