Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Lenin devine John Lennon in Ucraina

In regiunea Ucrainei a Maramuresului istoric, in Transcarpatia, Strada „Lenin” dintr-un mic sat a fost redenumita „John Lennon” in onoarea fostului membru al formatiei Beatles, in cadrul noii legi privind „desovietizarea” tarii, au anuntat miercuri autoritatile regionale, informeaza AFP.

Potrivit Newsweek, decizia a fost luata de un guvernator ucrainean. Astfel, Strada lenin din satul Kalini va purta numele lui John Lennon, parte a campaniei de desovietizare decisa de Kiev. Guvernul a luat decizii similare pentru strazi din 900 de localitati, comune si sate din Ucraina.

Mai multe strazi purtand nume in cinstea unor personalitati sau fapte ce aminteau de epoca sovietica au fost redenumite, potrivit unui decret semnat de guvernatorul regiunii, Ghennadi Moskal.
Strada „Sciors”, de la numele unui comandant al Armatei roșii, dintr-un sat din Mijghiria, a fost de asemenea redenumita in strada „Viktor Markuss”, in onoarea unui soldat originar din acest sat, ucis in februarie 2015, cand lupta impotriva rebelilor proruși in estul Ucrainei.
In ceea ce privește strada „John Lennon”, aceasta se afla in satul Kalini, la frontiera cu UE.
In unele cazuri, strazile și-au schimbat denumirea la propunerea comunitatilor locale, insa in altele, cum este și cel al strazii „John Lennon”, guvernul de la Kiev a avut intiativa.

Lenin devine LennonPreședintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat in mai 2015 noi legi care interzic orice „propaganda comunista” pe teritoriul tarii, spre nemultumirea Rusiei. Aceste legi vizeaza ruperea definitiva cu trecutul sovietic al Ucrainei, intr-un moment in care autoritatile continua sa lupte impotriva separatiștilor proruși, majoritatea nostalgici dupa URSS, in estul rebel, unde conflictul a facut aproape 9.000 de morti de la izbucnirea lui, in aprilie 2014.
Legile interzic intre altele simbolurile sovietice și naziste, condamnand cele doua regimuri, dar glorificandu-i in același timp pe eroii nationaliști care au luptat o perioada de partea naziștilor impotriva fortelor sovietice.

Monumente pentru glorificarea unor responsabili sovietici, printre care numeroase statui ale lui Lenin, trebuie sa fie demontate, dupa cum trebuie sa fie redenumite și localitati, strazi sau intreprinderi care fac referire la comunism, extrem de numeroase in Ucraina.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*