Dieta specifica grupelor de sange

Printre dietele si regimurile alimentare bazate pe diferite principii, avem si dieta sangvina sau regimurile alimentare pe grupe de sange. Dietele specifice grupelor de sange sunt regimuri alimentare sustinute stiintific, cu recomandari clare functie de grupa sangvina a celui care urmeaza un regim alimentar (specific propriei grupe de sange). Dieta sangvina sau regimul alimentar bazat pe grupa specifica de sange vina in completarea dietelor, unele extrem de specifice, publicate de Blogul Doamnelor. Venim in zona publicatiilor online din Romania cu diete corecte, sustinute de argumente, informatii si, pe langa dieta astrologica, adaugam dieta specifica grupelor de sange.

O metoda sustinuta stiintific si recomandata pentru a scadea in greutate este dieta sangvina studiata si sustinuta de un medic naturopat din Statele Unite: Peter J. D’Adamo. Cercetarile sale sunt bazate inclusiv pe lucrarile unui alt specialist, tatal medicului amintit, Dr. James D’Adamo. Cei doi medici sustin ca sistemele imunitar si digestiv ale unei persoane retin impreuna aceleasi produse alimentare, asa cum se intampla cu oamenii inca din antichitate.

Naturopatia sau medicina naturala este un sistem de tratamente si terapii bazate exclusiv pe remediile naturale (apa, lumina, aerul) combinate cu diete si masaje. Naturopatia are ca fundament principiul conform caruia organismul detine capacitatea de a se auto-vindeca spontan, cu conditia de a beneficia de un mediu sanatos, iar naturopatia nu face decat sa creeze aceste conditii propice.

Din perspectiva dietei sangvine, reactia chimica dintre sange si mancarea consumata este parte integrala a mostenirii genetice. Vorbim despre o dieta bazata pe tipul de sange sau de dieta GenoType.

Dieta grupa de sangePotrivit medicului Peter J. D’Adamo, din moment ce exista patru grupe specifice de sange pentru oameni – ar trebui sa existe patru stiluri, patru modele de diete pentru fiecare grupa sangvina. Din aceasta perspectiva, produsele alimentare ce pot fi folositoare pentru o persoana se pot dovedi inutile pentru a doua persoana, neutre pentru a treia si chiar nocive pentru a patra persoana. Din moment ce dieta legata de grupa de sange este covarsitor legata de structura celulara a unui corp, trup particular, aceleasi produse alimentare actioneaza diferit inc azul grupelor sangvine diferite – pot conduce la pierderea in greutate pentru o persoana specifica (cu o anume grupa de sange) dar si la ingrasare sau castig in greutate pentru o alta persoana.

Dovezile medicale arata ca grupele sangvine reactioneaza si interactioneaza diferit cu lecitina – o importanta substanta in constructia celulara. Lecitina poate fi regasita in toate tesuturile corpului uman si este furnizata permanent prin alimentele/hrana primita de organism. Oricum, lecitina chimica ce este continuta in alimente, de exemplu, difera de lecitina oferita si continuta in hrana din plante. Dieta bazata pe proprietatile sangvine ajuta la alegerea lecitinei exacte si potrivite, continut important si necesar organismului pentru a trai sanatos. Bazele teoretice ale tehnicii alimentare sugerate de doctorul D’Adamo sunt descrise in lucrarea sa “Eat Right 4 Your Type”.

„Trebuie sa fie un motiv care sa explice de ce exista atat de multe paradoxuri in studiile dietetice dar si in reglarea si tratarea unor boli sau suferinte”, pentru care o serie de persoane pierd in grutate si altele nu desi aplica si consuma aceleasi regimuri alimentare sau, pe de alta parte, de ce anumite persoane isi pastreaza vitalitatea la o varsta inaintata si altele nu – apreciaza Dr. D’Adamo.

Prima editie a lucrarii a fost publicata in 1997. In zilele noastre, “The Blood Type Diet” este considerata a fi cea mai populara si cea mai personalizata dieta din lume. Dr. D’Adamo a utilizat cu succes metoda sa in practica medicala pentru peirderea greutatii dar si pentru ajustarea digestiei. El conduce propria clinica in Portsmouth, USA. Multe celebritati au cautat solutii la el si sunt clienti ai clinicii sale. Printre aceste celebritati se numara designerul Tommy Hilfiger, modelul Miranda Kerr sau actrita Demi Moore.

Daca grupa sanguina accepta un tip de hrana sau nu depinde de niste molecule de proteine carbohidrate, numite lectina, care se gasesc in mancare. Acestea au proprietatea de aglutinare, care le permite sa se lipeasca de alte molecule. Puterea de aglutinare a lectinei a fost demonstrata in asasinarea lui Gyorgi Markov, in 1978, de catre un agent secret al KGB. Initial, la autopsie nu s-a putut depista nici un motiv al mortii, dar o analiza mai amanuntita a scos la iveala existenta unei bile mici, aurii, plina cu ricin, in piciorul decedatului. Ricinul este o substanta chimica toxica atat de puternica, incat si cea mai mica cantitate poate cauza moartea prin aglutinarea celulelor rosii in cheaguri de sange si evident, blocarea arterelor. Acesta este un caz extrem si, din fericire, un sistem imunitar sanatos protejeaza pe oricine impotriva efectelor lectinei.

Lectinele din mancare sunt caracteristice fiecarei grupe sanguine, si daca apare vreo incompatibilitate, lectina poate aglutina celulele si cauza neplaceri in corp. De exemplu, proteinele (lectina) din lapte nu sunt benefice pentru grupa sanguina A, pentru ca nu pot fi digerate; in acest caz, fie sistemul imunitar va raspunde prin inflamarea peretilor stomacului sau probleme intestinale, fie proteinele vor fi absorbite in sange, ducand la aglutinarea celulelor si cauzand probleme majore, cum ar fi ciroza ficatului sau disfunctii ale rinichilor. Alte lectine sunt glutenul, care cauzeaza inflamatii ale intestinelor, si unele legume care pot exacerba simptomele artritei.

Cheia pentu a fi sanatosi este sa evitam lectinele care aglutineaza celulele, iar munca dr. D’Adamo este bazata pe identificarea acelor tipuri de mancare care sunt cele mai potrivite pentru fiecare grupa sanguina.

Tabel diete sangvine

Dieta dr. D’Adamo include 16 grupuri de hrana pentru fiecare grupa de sange, si variaza de la carne, carne de pui, preparate marine, produse lactate, oua, grasimi, cereale si legume, pana la ceaiuri de plante. Fiecare grupa se imparte in trei categorii de hrana: benefice, neutre si cele care trebuie evitate.

Grupa de sange „0” este caracterizata de Dr. D’Adamo ca una de „vanator”. El sustine ca argumentele exacte pentru aceasta grupa de sange se bazeaza pe acest cuvant si cei cu aceasta grupa sangvina se disting inca de de acum 30 mii de de ani. Dieta proprie pentru aceasta grupa de sange, pentru „vanatori”, este usor de anticipat – bogata in proteina de carne.

Grupa de sange A apartine primilor agricultori. Ei s-au separat/izolat intr-o grupa sangvina separata in urma cu aproximativ 20.000 de ani. Li se recomanda o dieta sangvina bazata pe diferite legume, vegetale si pe reducerea consumului de carne.

Grupele de sange de tip B ii reprezinta pe descendentii nomazilor, ai popoarelor migratoare dar si popoarele cuceritoare in acelasi timp. Acest tip de grupa sangvina s-a format cu aproximativ 10 mii de ani in urma si este caractarizata de un puternic sistem imunitar si de o digestie nepretentioasa. In acelasi timp, cei care au aceasta grupa sangvina trebuie sa monitorizeze consumul de produse lactate – persoanele cu grupe sangvine de tip B sunt dependente de intoleranta la lactoza.

Sangele de tip AB poate fi denumit „enigma” sau „enigmaticul”. Primii reprezentanti ai acestei grupe sangvine rare (7-8% din populatia lumii) au aparut cu mai putin de 1.000 de ani in urma si sunt o combinatie de caractaeristici ale grupelor destul de diferite (intre ele) A si B.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*