Diabetul poate fi întors prin dietă

Da, diabetul de tip 2 poate fi “întors din drum” prin dietă şi schimbarea modului de viaţă. Dieta în diabet este foarte importantă dar, în acelaşi timp, ea nu este suficientă. Este necesară schimbarea modului de viaţă pentru a opri şi da înapoi diabetul de tip 2 şi poate încetini semnificativ diabetul de tip 1. Un element important în acest demers este cu siguranţă voinţa şi determinarea pacientului.

Un raport medical citat de CNN susţine că îmbunătățirea dietei, diminuarea excesului de greutate şi exercițiile (mişcare) regulate pot ajuta milioane de persoane să reducă şi chiar să scadă dezvoltarea diabetului. „Am constatat că numeroase persoane şi-au revenit la condiţii mai bune, de dinainte de a fi diagnosticate cu diabet” a declarat pentru CNN doctorul Michelle Magee, directorul Institutului De Diabetologie MedStar din Washington. Medicul a adăugat: „este însă necesară o dedicaţie reală pentru tot restul vieţii”.

Dezvoltarea diabetului de tip 2

De obicei, persoanele obeze sau supraponderale care nu respectă un regim alimentar corect şi nu fac sport dezvoltă diabetul de tip 2. Acţiunile medicale obişnuite în aceste cazuri constau din consultarea permanentă a nivelului de zahăr din sânge (a glicemiei) cu ajutorul unor aparate şi injectarea zilnică cu insulină. Insulina este un hormon pe care în mod normal îl produce pancreasul pentru a procesa zahărul dar nu îl mai secretă în cazul diabeticilor.

Eliminând însă din alimentaţie produsele ce conţin zaharuri şi zahăr rafinat, respectând un regim alimentar strict, consumând alimente organice şi făcând sport şi mişcare în mod regulat pentru a controla grăsimile din organism, se poate reduce treptat diabetul. Organismul începe să îşi revină la o stare anterioară şi îşi poate produce treptat, din nou, propria insulină în mod natural. Treptat, bolnavul va înceta să îşi mai injecteze zilnic insulină.

Diabetul zaharat la adulţi

Încercăm să explorăm cauza diabetului zaharat la adulţi şi cum se poate preveni sau chiar întoarce deiabetul prin aplicarea informaţiilor fundamentale despre cum gestionează organismul uman zaharurile dietetice şi carbohidraţii rafinaţi.

Procesul de stocare a zahărului ca glicogen sau transformarea lui în grăsime corporală este iniţiat de un hormon produs de pancreas. Acest hormon se numeşte insulină. Dacă consumați carbohidrați rafinate în mod regulat, pancreasul dumneavoastră va deveni suprasolicitat. Este ca și cum ai alerga mașina 24 de ore pe zi și ai continua să presezi motorul – în cele din urmă ceva se va uza și se va rupe. Acest lucru se întâmplă cu pancreasul, iar persoanele adulte care suferă de diabet zaharat au deseori pancreasul suprasolicitat. Ați putea să-i spuneți un pancreas uzat, deși tehnic nu este o metaforă exactă.

Cealaltă problemă este că diabeticii de tip 2 au o sensibilitate scăzut la insulină în celulele corpului lor. Asta înseamnă că, deși insulina este produsă și circulă prin sânge, celulele din organism nu răspund la ea. De aceea, sensibilitatea redusă la insulină este un marker fiziologic care indică faptul că o persoană urmează să devină diabetică. Dacă sensibilitatea la insulină este redusă, sunteți pe calea diabetului. În comunitatea medicală acest lucru se numește pre-diabet. Și, încă o dată, nu este o tulburare genetică. Este ceva cauzat direct de alimentele pe care alegeți să le consumați și de nivelul de activitate fizică pe care alegeți să-l urmaţi.

Dacă sunteți pre-diabetic, înseamnă că ați scăzut sensibilitatea la insulină, dar nu ați fost încă diagnosticat (clar) cu diabet zaharat de tip 2 de adult. În cele mai multe cazuri puteți inversa direct această condiție și puteți reveni la o stare metabolică sănătoasă, făcând noi alegeri de alimente și exerciții fizice. Amintiți-vă, diabetul este o boală care este destul de ușor de inversat dacă o depistaţi destul de devreme. Și dacă sunteți pre-diabetic, aveți ocazia să inversați situația chiar acum.

Inversarea evoluţiei diabetului

Tratament pentru diabetInversarea evoluţiei diabetului înseamnă a face niște alegeri dificile în viața ta. În primul rând, înseamnă a ieși și a participa la exerciții fizice în mod regulat. Asta presupune 45 de minute pe zi de mers pe jos, sau ceva mai obositor dacă te descurci, dacă poţi depune un efort suplimentar. Dacă nu puteți merge 45 de minute pe zi, mergeți măcar 30 de minute pe zi. Dacă nu puteţi merge 30 de minute pe zi, mergeţi 5 minute pe zi. Dacă nu puteți merge 5 minute pe zi, doar ridicați-vă din scaunul dvs. de 3 ori – faceți ceva pentru a vă mări exercițiul de stamina, faceţi mişcare 45 de minute pe zi. Toată lumea poate face ceva. Paradigma construită în jurul valorii de a face nimic nu este nici o scuză, și vă va duce în mod direct la diabet zaharat complet.

Cel de-al doilea lucru pe care oamenii îl pot face este să renunțe la toate alimentele care dezvoltă diabetul. Asta înseamnă alimente care conțin ingrediente cum ar fi zahărul rafinat alb, zahărul, siropul de porumb, siropul de porumb cu fructoză, dextroza, făina albă, făina îmbogățită și așa mai departe. Asta înseamnă să renunţaţi la înghețată, prăjituri, bomboane, dulciuri, deserturi, batoane, etc. Aceste alimente sunt cauza diabetului dumneavoastră.

Un alt efect secundar al consum de zahăr este, desigur, creșterea în greutate. Dacă suferiți de obezitate (sau de un nivel foarte ridicat de grăsime corporală), există șanse să ajungeți în acest fel consumând carbohidrați rafinați. Consumul de carbohidrați rafinaţi și zaharuri adăugate va pune greutate pe corp mai rapid decât orice altă strategie nutrițională. Recomandat este să eviți aceste alimente pentru tot restul vieții tale.

Un alt elemement ce trebuie eliminat din viaţă pentru a încetini diabetul este stresul. Stresul este unul dintre factorii care contribuie la apariţia şi dezvoltarea diabetului.

Întoarcerea diabetului poate fi realizată înainte ca această boală să se instaleze. De aceea este recomandat să vă consultaţi periodic glicemia. În cazul în care aţi fost diagnosticat cu diabet de tip 2 este necesar să vă schimbaţi modul de viaţă. Diabetul este o boală parşivă care nu dă semne clare de suferinţă. Pentru a diminua şi întoarce diabetul trebuie sa aveţi un regim alimentar pentru diabet, să faceţi sport, exerciţii fizice sau mişcare, să nu consumaţi alimente care ar putea dezvolta sau alimenta diabetul.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*