Cum sa renunti la fumat

Renuntarea la fumat este un proces complex. Nu puteti renunta la fumat fara a proiecta acest proces important. Renuntarea la fumat este un proces care poate dura de la cateva luni pana la cativa ani in functie de fiecare eprsoana in parte. Nicotina nu doar ca este una dintre cele mai periculoase si accesibile substante care creeaza dependenta, dar afecteaza atat fumatorii activi, cat si pe cei pasivi, in mod special copii. Asadar renuntarea la fumat va fi un punct bonus nu doar pentru sanatatea ta, cat si a celor din jur. Iar ca sa reusesti sa scapi definitiv de acest viciu iti recomandam urmatorii pasi care sa te ajute.
Pentru a fi cat mai motivata ai nevoie de un temei puternic pentru a renunta la fumat. Poate fi grija pentru sanatatea membrilor familiei sau scaderea riscurilor de boli de inima, cancer sau alte probleme medicale cauzate de tigari. Prin urmare, alege cel mai puternic motiv pentru care vrei sa nu mai ai contact cu nicotina si aminteste-ti-l pe toata durata procesului de evitare a fumului de tigara.
Poti apela la un specialist. Un doctor va stii ce sa iti recomande atunci cand te hotarasti sa renunti la fumat. El este familiarizat cu reactiile adverse, astfel va stii sa te informeze pentru ca tu sa stii mai bine prin ce schimbari va trece corpul tau. De asemenea, iti va putea recomanda plasturi cu nicotina sau diverse medicamente in cazul in care survine stresul sau agitatia de dupa renuntarea la tigari.
Prietenii si familia ar trebui sa stie de dorinta ta de a renunta la fumat. Astfel, spune-le de planul tau pentru ca astfel te vor incuraja sau te vor avertiza in cazul in care esti pe punctul de a te reapuca de vechiul viciu.
Motivul pentru care majoritatea fumeaza este ca nicotina ii ajuta sa se relaxeze. Prin urmare, odata ce ai renuntat, e foarte posibil sa te simti mai stresata si agitata. Astfel, invata sa iti controlezi aceste emotii prin diverese tehnici de relaxare. Fie ca e vorba de o ora de masaj, yoga, privitul unul film sau ascultarea CD-ului preferat, cauta sa gasesti o maniera de a te linisti, cu precadere in primele saptamani de cand ai spus NU tigarilor.
Cei mai multi fumatori asociaza alcoolul sau cafeaua cu tigarile. Prin urmare, dupa ce te-ai lasat de fumat, evita sa consumi bauturi alcoolice pentru ca exista sanse sa iti doresti cu ardoare sa iti aprinzi o tigara, asa cum obisnuiai inainte. Incearca de asemenea sa inlocuiesti cafeaua cu un ceai sau suc natural din acelasi motiv mentionat mai sus.
Daca vei fi activa exista sanse mai mari ca nicotina sa paraseasca organismul mai repede, prin urmare si dorinta de a fuma va disparea mult mai usor. Daca iti doresti cu ardoare o tigara, incearca in schimb sa iesi pentru 30 de minute la jogging sau scoate-ti pur si simplu cainele la o plimbare in parc. Caloriile arse astfel vor fi si o recompensa pentru ca ai renuntat la fumat, prin urmare, vezi mereu partea pozitiva a acestei situatii, pentru ca un moral ridicat te va ajuta mult in aceasta perioada.