Armata: schimbari majore pentru femei

In urma sesizarii Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Ministerul Apararii este obligat sa elimine orice fel de restrictii pe baza de discriminare pentru femeile din Armata. Semnatarii petitiei depuse de 17 organizatii la CNCD au atras atentia ca impartirea inegala pe sexe a locurilor scoase la concurs in cadrul unitatilor de invatamant ale MApN nu a existat intotdeauna. Accesul fetelor in colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima data in anul 2001.
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat vineri, 1 aprilie, ca excluderea nejustificata a femeilor de la mai multe specializari militare si oferirea unui numar extrem de mic de locuri pentru femei in invatamantul militar superior este discriminatorie. Decizia instantei obliga MApN la eliminarea discriminarilor intre sexe si eliminarea criteriilor diferite de selectie si recrutrare, avansare si ocupare de functii pentru personalul militar.
MApN a fost deja sanctionat prin avertisment de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in octombrie 2014 pentru aceasta diferentiere nefondata. in ciuda acestei sanctiuni, MApN a contestat decizia CNCD in iarna anului trecut, argumentand in fata Curtii de Apel Bucuresti ca femeile nu pot face parte din Armata Romana pentru ca au ciclu menstrual si, cateodata, fac copii:
“O abordare fara limitari si constrangeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere in unitatile si institutiile de invatamant militar poate conduce in situatia cea mai defavorabila, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de catre femei, la toate armele si specialitatile militare; prin reducere la absurd, intr-o perioada de 6-9 ani, poate aparea situatia conform careia o escadrila de avioane multirol sau elicoptere de lupta sa fie incadrata numai cu femei, ceea ce conduce, datorita structurii morfo-fiziologice si biologice a partii feminine, ca in fiecare luna, pentru o perioada de 4-5 zile escadrila sa fie neoperationala, iar pe perioada maternitatii, care se poate intampla pentru mai multe femei din acelasi escadrila situatia sa fie asemanatoare.”, se arata in cererea de chemare in judecata a MApN, citata de TVr.ro.
“Locurile segregate si existenta unui numar de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea in cadrul institutiilor de invatamant din cadrul MApN ne arata inca o data ca in Romania accesul femeilor este restrictionat in anumite domenii doar pentru ca sunt femei, aspect de altfel intarit prin argumentele absurde folosite de reprezentatii MapN,” declara Andreea Braga, Presedinta Centrului FILIA.
In cele din urma, MApN anunta ca va ajusta normele de recrutare si baremele de selecţie in armata dupa ce ministerul a fost sanctionat de CNCD pe motiv ca discrimineaza femeile.
„Referitor la dosarul nr. 919/2/2015, avand ca obiect anularea Hotararii nr.365 din 22.01.2015 pronuntata de Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Sectia presa a M.Ap.N. face urmatoarele precizari:
Inca din anul 2014, a fost declansata o analiza interna, prin consultarea consilierului ministrului apararii naţionale pe probleme de gen si a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalitaţi de acces pe arme si specialitaţi, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea in considerare a cerinţelor operative ale unitaţilor de lupta din Armata Romaniei.
Ministerul Apararii Naţionale a luat act de Hotararea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti si asteapta motivarea instanţei. in functie si de hotararea definitiva a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare si baremele de selectie in armata.
Efectivul de personal feminin din M.Ap.N. este de 17 la suta, peste 5 la suta fiind personal militar.
Principalele arme si specialitati cu o pondere mai mare de personal feminin sunt in domeniul medicinei militara, logisticii, comunicatiilor si informaticii, aviatiei, financiar-contabil, infanteriei, marinei si rachetelor si artileriei antiaeriane.
Referitor la participarea la misiuni in teatrele de operatii si misiuni individuale in afara teritoriului national, in prezent aproximativ 40 de militari femei sunt in misiuni NATO, ONU si UE in Afganistan, Balcani, R.D. Congo, Coasta de Fildes si Georgia.