Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

2016 norme de venit impozitare PFA

Pentru PFA-urile pe norma de venit impus in 2016 trebuie platita in plus contributia la CAS (vezi norme de venit PFA 2016). PFA pe norma de venit in 2016 va plati si CAS pe langa CASS. Sunt vesti bune dar si vesti mai butin bune. In 2016 PFA-urile vor pati CAS dar aceasta taxa se va adauga la pensia pe care aceste persoane o vor avea. O alta veste buna: pentru PFA-urile cu norma de venit care sunt si salariate, activitatea de PFA se va considera activitate secundara ceea ce va impune CAS mai mic. PFA salariata cu norma de venit va plati undeva in jur de 10,6% CAS fata de PFA obisnuita care plateste undeva la 26%. Vestea mai putin buna este ca PFA va trebui sa plateasca taxe in plus, chiar daca prin CAS va contribui la fondul de pensii.

Norme de venit 2016O veste buna: se mentine reducerea de 50% pentru norma de venit pentru PFA care are si un loc de munca (salariat) cu norma intreaga. Facilitate la care se adauga (pentru PFA salariata) si CAS de doar 10,6% fata de 26% pentru PFA-urile care au activitatea principala.

Important: in ianuarie 2016 PFA-urile care au sediul profesional acasa este bine sa isi modifice aceasta situatie. Asta se face la Registrul Comertului unde sediul profesional nu trebuie sa fie acelasi cu sediul de munca. De exemplu, pentru consultanta financiara, consultanta IT, depanare si intretinere aparate, aceste activitati se pot desfasura la adresa clientului. Si trebuie facuta modificarea (daca deja nu aveti asta) privind desfasurarea activitatii la alte adrese decat la cea de acasa. Iata si normele de venit (sursa pentru normele de venit impuse – ANAF):

NORME DE VENIT 2016Sursa: ANAF

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

——————————————————————————————————

Important: fata de clipul video prezentat mai sus, normele de venit PFA 2016 nu se modifica in privinta celor care sunt si salariati in privinta reducerii cu 50% a impozitului normat. Se adauga insa, fata de vechile reguli, CAS-ul ce trebuie platit din 2016 de toate PFA-urile.

Trebuie asadar sa va prezentati la administratia financiara de sector (nu acolo unde platiti impozitul pentru PFA ci acolo unde platiti impozitul pe casa, masina etc.) in luna ianuarie pentru a completa un formular in care sa precizati ca nu desfasurati acasa activitati comerciale.

Cum se completeaza declaratia Declaratia ITL 001?

Normele de venit PFA 2016 nu au fost inca publicate. Normele de venit PFA pe 2016 vor fi disponibile in ianuarie 2016. Normele de venit pe 2016 vor fi decise de Ministerul de Finante si adaptate apoi de administratiile locale. Vafi publicata lista cu CAEN-urile pentru normele de venit impus dar si tabelarul cu suma impusa ca impozit functie de zona in care aveti sediul profesional.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*