Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

11 clase obligatorii pentru permisul auto

Guvernul doreste schimbarea legislatiei pentru ca permisul auto sa nu mai poata fi obtinut decat de persoanele care au absolvit minim 11 clase. Aceasta impunere este corelata si cu Legea educatiei nationale. Aceasta prevede ca invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar (5 ani, inclusiv clasa pregatitoare), invatamantul gimnazial (4 ani) si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior (liceul). Obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase inceteaza la varsta de 18 ani.

Prin aceasta masura, Guvernul vrea sa reduca la jumatate numarul de decese rezultate din accidente rutiere, in urmatorii 3 ani. Interdictia eliberarii carnetului de sofer auto pentru persoanele care nu au cele 11 clase va fi introdusa de Executiv printr-un act normativ care va schimba actuala legislatie rutiera.

Ar mai exista o interpretare care coreleaza invatamantul obligatoriu cu perioada de publicare a Legii educatiei nationale cand clasa a IX-a nu era in perioada invatamantului gimnazial. Astfel, cele 11 clase absolvite obligatorii pentru permis ar putea sa fie doar 10. Cu siguranta asta se va preciza in viitorul act legislativ care va stabili cate clase sunt obligatorii pentru obtinerea permisului de cundactor auto.

Astfel, Guvernul si-a propus sa completeze legislatia in domeniu cu norme care sa faca posibila, acolo unde evolutia fenomenului rutier impune, aplicarea obiectivelor incluse intr-o Comunicare a Comisiei Europene avand titlul „Pentru un spatiu european de siguranta rutiera: orientari pentru politica de siguranta rutiera 2011-2020”. Documentul Comisiei propune, de asemenea, reducerea la jumatate a numarului de decese in accidente rutiere si incurajeaza statele membre sa contribuie la realizarea acestui obiectiv prin propriile strategii nationale in domeniul sigurantei rutiere.

Restrictia va fi introdusa alaturi de alte masuri, precum reducerea perioadei in care soferii trecuti de o anumita varsta sunt obligati sa efectueze verificarea medicala, pentru a dovedi ca mai sunt apti sa conduca un autovehicul.

1 Comment
  1. Reply
    Studio Galati decembrie 9, 2016 at 10:58 am

    Foarte bine !! Este inacceptabil sa nu stii sa citesti si sa ai permis …Multi spun ca nu are nicio legatura una cu alta ,insa daca stai sa te gandesti ,are ….

Adăugaţi comentariu

*