3 reţete de ciorbă de peşte

Trei reţete pentru ciorbă de peşte. Reţeta pentru ciorba de peşte are originile în Rusia. Poate de aceea ciorba de peşte lipovenească este una dintre cele mai bune. Dar ciorba, ca fel de mâncare, îşi are originile în Imperiul Otoman. Chiar şi denumirea de ciorbă vine din limba turcă. Ciorba s-a răspândit în zona balcanică şi a fost asimilată de bucătăriile românească, bulgărească şi sârbească.

Reţetele pentru ciorba de peşte din acest articol sunt inspirate din cartea de bucate a celebrei Sanda Marin. În anul 1936 a ieşit pe piaţă prima ediţie a cărţii, cu o prefaţă semnată de un alt mare gastronom, Păstorel Teodoreanu. Deşi nu a fost prima culegere de reţete, a devenit imediat cea mai citită.

Reţetă ciorbă de crap

  • 2 l apă, 1 l borş, 6 bucăţi de crap (cam 600 g), zarzavat de supă, 3 linguri orez, verdeaţă, sare.

Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la cap, iar după ce a fost spintecat şi i s-au scos maţele, se mai spală numai într-o apă, fără să fie ţinut mult, ca să nu-i iasă dulceaţa. Se taie bucăţi şi când zarzavatul este aproape fiert, se pune şi peştele în oală (de obicei bucăţile frumoase se aleg pentru prăjit sau pentru altă mâncare, iar la ciorbă se pun capul şi coada).

Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Se ia spuma şi se potriveşte de sare. Când este aproape gata, se pune borşul fiert separat şi strecurat, precum şi o mână de verdeaţă tăiată mărunt. Se lasă să mai dea împreună un clocot. Se serveşte rece sau caldă. La fel se face şi ciorba de peşte mărunt.

Ciorbă de peşte cu zeamă de varză

  • 3 l zeamă de varză, zarzavat de supă, 600 g peşte, verdeaţă.

Se potriveşte de acră zeama de varză, adăugând apă dacă trebuie. Se fierbe cu zarzavat tăiat mărunt: morcov, pătrunjel, ceapă. Când este aproape gata, se pune peştele curăţit şi tăiat în bucăţi potrivite. Se lasă să fiarbă cât trebuie, se ia spuma, se potriveşte de sare şi se adaugă după gust verdeaţă tăiată mărunt (mărar, pătrunjel, tarhon etc.).

Ciorbă de chitici (peştişori mărunţi)

Se folosesc aceleaşi cantităţi ca la „Ciorba de crap”.

Se taie mărunt mult zarzavat de supă şi se fierbe într-o oală cu apă. Se curăţă peştişorii mărunţi de maţe, strângându-i de la coadă spre cap, iar dacă sunt mari şi au solzi, se curăţă şi de solzi. Se spală şi se pun la fiert în apa cu zarzavat. Se adaugă borşul fiert separat şi sare. Peştele nu se fierbe prea mult ca să nu se sfărâme. Când este aproape gata, se adaugă o mână de verdeaţă tocată.

Reţetele pentru ciorba de peşte din articolul LadysBlog.ro sunt inspirate din cartea de bucate a Sandei Marin.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*