Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tanara care a salvat o viata pentru ca stia limbajul semnelor

Intr-o dupa-amiaza friguroasa din ianuarie, Yesenia Diosdado de 11 ani cobora din autobuzul scolar in Lenexa (Kansas, SUA) in apropiere de blocul de apartamentele in care locuia impreuna cu familia sa. Dupa ce a plecat autobuzul scolar, Yesenia a vazut politisti si un echipaj medical de urgenta care incercau sa ajute victimele dintr-un accident in care au fost implicate trei autoturisme, accident petrecut intr-o intersectie aglomerata din apropiere. Yesenia s-a alaturat multimii care se adunase in jurul locului accidentului. A remarcat ca o femeie ranita incerca sa comunice cu un paramedic folosind limbajul semnelor. Din pacate paramedicul nu reusea sa o inteleaga si sa comunica cu femeie ranita.

„Am auzit cum spune ca are nevoie de un traducator” – a declarat ulterior Yesenia. A alergat sa vina in sprijinul paramedicului. Mama ei, fosta profesoara de limbaj al semnelor (pentru surdo-muti) a invatat-o pe ea si pe fratii sai semnele pentru comunicare.
Yesenia l-a intrebat pe paramedic daca are nevoie de ajutor: „cunosc limbajul semnelor, pot sa va fiu de ajutor?”. Capitanul medic Chris Winger a fost salvat de acest gest…

Yesenia a devenit astfel „releul” de comunicare intre personalul medical de urgenta si femeia care era grav ranita in zona gatului. A tradus toate informatiile necesare, inclusiv numele spitalului local unde aceasta prefera sa fie dusa. „Era grav ranita” – a declarat Yesenia- „sunt bucuroasa ca am putut fi de ajutor”.
Cand mama ei, Susan Milidore, de 36 de ani, cand a aflat despre actul eroic al Yeseniei nu a fost suprinsa. „Este in firea ei sa acorde ajutor” – a delcarat Susan. A fost insa impresionata ca fiica sa si-a dat seama de gravitatea situatiei si si-a asumat sarcina de a interveni. Multi adulti nu ar fi procedat la fel.
Cateva saptamani mai tarziu, paramedicii au venit la Yesenia cu o moneda aniversara si cu un certificat de apreciere adresat scolii gimnaziale unde invata fetita.

O intamplare adevarata care demonstreaza ca in viata chiar si lucruri neinsemnate se pot dovedi importante pentru a salva o viata. In acest caz curajul unei fetite dar si faptul ca ea a cunoscut limbajul semnelor a fost de ajutor pentru a salva viata unei fei grav ranite intr-un accident de masina. Toate informatiile publicate in acest articol sunt reale si pot fi utile ca poveste viata inclusiv pentru copii.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*