Radio Romania: lider pentru Europa

Ultimii ani au dovedit deja eficienta Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), institiutie publica ce s-a impus treptat nu doar pe piata radio din Romania ci si la nivel european, apoi mondial. In conditiile in care mediile publice de informare au pierdut din audienta in competitia cu mediile private, in mod unic pentru Europa, Radio Romania a reusit sa se impuna ca audienta nu doar pe piata interna ci si ca institutie media de elita in randul radiourilor si televiziunilor publice din lume.

Cifrele de audienta din Romania dar si echilibrul pe palierul economic al Societatii Romane de Radiodifuziune au impus Radio Romania atat in relatia cu Asia-Pacific, acolo unde SRR este membru asociat alaturi de BBC si Deutche Welle, cat si in relatia cu toate mediile publice on-air din lume. Toate aceste asset-uri, calitati si rezultate au condus la un rezultat unic pentru Romania: SRR va gazdui summitul special, anual, al tuturor posturilor publice din lume.

In perioada 14 – 16 septembrie 2016 a avut loc la Montreal, Canada, conferinţa PBI Montreal 2016, sub titlul The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting, care a reunit reprezentanţi ai radiourilor si televiziunilor publice de pe toate continentele. Scopul principal al intalnirii l-a constituit una dintre cele mai importante si actuale probleme cu care se confrunta astazi difuzorii publici de radio si de televiziune: atragerea publicului tanar catre radioul si televiziunea publica, in era digitala.

Pe parcursul conferinţei au fost dezbatute cateva puncte – cheie ale domeniului:
– perspective si strategii de ultima ora ale managerilor marilor corporaţii publice de radio si de televiziune pentru a atrage si a menţine interesul generaţiilor tinere;
– puncte de vedere pertinente din partea sectorului privat;
– oportunitatea colaborarii cu marile platforme de distribuţie a conţinutului online: Google, Facebook, You Tube.

Intalnirea de la Montreal s-a constituit intr-o reala platforma de dezbatere si schimb de experienţa, o platforma de expunere a unor strategii punctuale de atragere a publicului tanar, de tehnici de a te face ascultat/vizionat in condiţii de concurenţa cu media comerciala si cu explozia de informaţie din mediul online.
Gazdele au transmis un mesaj puternic cu privire la rolul culturii in conturarea unui profil clar definit al radioului si televizunii publice de astazi. De asemenea, viitorul jurnalismului a fost una dintre temele care s-a bucurat de un interes special in randul participantilor.

La finalul conferinţei de la Montreal, presedintele CBC/Radio Canada, Hubert T. Lacroix a predat stafeta presedintelui Radio Romania – Ovidiu Miculescu, pentru organizarea ediţiei de anul viitor a conferinţei PBI la Bucuresti. Presedintii celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio si televiziune in 2017 la Bucuresti.

Public Broadcasters International (PBI) este singura asociaţie a directorilor generali si presedinţilor celor mai importante posturi publice de radio si televiziune din lume.

Hubert T. Lacroix, CEO CBC / Radio Canada: „Suntem extrem de recunoscatori faţa de Radio Romania pentru ca a acceptat sa gazduiasca conferinţa Public Broadcasters International 2017. Propunerea a venit din partea NHK Japonia si a fost aprobata de catre Comitetul Director al PBI. Aceasta intalnire e importanta pentru ca toţi conducatorii de radio si televiziune din lume se intalnesc doar o data pe an si ne bucuram ca Radio Romania a ales sa ne fie gazda si sa continue dezbaterile pe care le-am inceput aici, la Montreal.”

PBI RomaniaOvidiu Miculescu, Presedinte Director General Radio Romania: „Probabil nu este intamplator faptul ca dupa 40 de ani de cand Nadia Comaneci a cucerit Montrealul, Radio Romania, tot aici, intr-o competiţie acerba si in prezenţa majoritaţii celor mai puternice servicii publice media din lume repeta oarecum o performanţa romaneasca excepţionala si castiga la Montreal. Cu siguranţa este cel mai bun moment in care se afla Radio Romania de mulţi ani incoace. Este, daca vreţi, confirmarea suprema a faptului ca Radio Romania este in elita mondiala a serviciilor publice.

Dupa cum aţi vazut a fost un moment extrem de dens, Radio Romania a primit aceasta nominalizare din partea Comitetului Director al PBI la propunerea Japoniei. Suntem extrem de onoraţi si totodata extrem de responsabili pentru ca trebuie sa demonstram nu numai in activitatea pe care o desfasuram zi de zi ci si in plan internaţional ca suntem printre cei mai buni din Europa si nu numai. Este o chestiune care obliga, iar momentul actual arata intregii comunitaţi mondiale a serviciilor publice ca Radio Romania ocupa un loc de frunte in aceasta ierarhie. Totodata vreau sa subliniez faptul ca aceasta nominalizare a Radio Romania si includerea ei in elita serviciilor publice de media din lume este rezultatul performanţelor pe care le realizam in plan intern, zi de zi. Aceste lucruri se vad, pentru ca organizarea reuniunii PBI la Bucuresti este unul din rezultatele care confirma performanţa pe care o face zi de zi Radio Romania. Doresc sa le mulţumesc cu acest prilej si in acest moment colegilor mei si mai ales milioanelor de romani care ne asculta, pentru ca este si performanţa lor”.

Reuniime PBI in RomaniaToshiyuki Sato, secretar general Public Broadcasters International (PBI): „Nu am apelat niciodata la Romania pana acum, dar am avut experienţa participarii la o intalnire organizata de Radio Romania si am fost foarte impresionat de modul profesionist in care gazduiţi o intalnire internaţionala. Am devenit interesat de problemele cu care noi, producatorii de radio si televiziune, ne confruntam si astfel, am crezut ca este o idee buna ca Radio Romania sa gazduiasca conferinţa PBI de anul viitor. PBI este o organizaţie unica, este o asociaţie libera a managerilor de rang inalt: presedinti, CEO, directori generali, dar si a profesionistilor de rang inalt: directori de programe, jurnalisti sau manageri. Ei schimba perspective si experienţe, schimba informaţii si prin aceste metodologii pot acumula alte experienţe cu care s-au confruntat alte ţari, unde avem probleme similiare. Totodata, ne putem conecta unii cu alţii, de exemplu daca eu va cunosc la Bucuresti si daca avem aceleasi probleme, atunci putem comunica foarte usor pentru ca ne cunoastem si ne-am vazut faţa in faţa.”

Jean Paul Philippot, Presedintele EBU: „PBI este cea mai mare intalnire, la nivel global, a presedinţilor radiourilor si televiziunilor publice ale lumii. Asadar este un moment important pentru intalniri, schimburi de experienţa, si un important moment pentru a impartasi unii altora incercarile majore ale fiecaruia. Faptul ca urmatoarea intalnire PBI va fi gazduita de Romania este simbolica si importanta in acelasi timp. Pentru prima data o intalnire PBI va fi ţinuta in Europa de Est, prima data in Romania.

Intr-o lume in plina schimbare este important ca reuniunea PBI sa aiba loc in diverse colţuri ale lumii in fiecare an. iţi ofera o imensa oportunitate de a descoperi in fiecare an alta ţara, dar si oportunitatea de a descoperi diversitatea, specificul si energia radiourilor si televiziunilor publice din est si de a demonstra intregii lumi ca o ţara estica precum Romania este parte a acestei uniuni globale si ii respecta si promoveaza valorile, incercand sa faca tot posibilul sa castige audienţa (publicul), sa convinga fiecare cetaţean prin metode creative sa consume conţinutul postului. si sa nu uitam ca in spatele industriei avem echipe profesioniste care promoveaza valorile posturilor publice de radio. Asadar intalnirea de la Bucuresti de anul viitor este un moment unic, o imensa oportunitate la nivel mondial de a conecta toţi presedinţii radiourilor si televiziunilor publice ale lumii. Abia astept sa ajung acolo anul viitor.”

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*