
Plateste un pret mai mic pentru curentul consumat aplicand la un nou distribuitor de energie electrica. Diferentele de pret sunt semnificative si curentul platit va fi mai ieftin cu alti distribuitori decat cei pe care ii folosesti acum. De fapt, mare parte din populatia Romaniei a ramas angajata – vrand nevrand – la societatile de distribuire a energiei electrice. Fie ca vorbim de Enel Muntenia, de Muntenia Nord, Transilvania sau alte „clone” ale fostului Enel, toate aceste firme de distributie se imbogatesc pe costurile luate de la consumatorului casnic. Mai mult, platile pe care le faceti, multe dintre ele sustinute de cuvantul „estimare” sunt deseori depasite, astfel incat veti plati in avans, transformandu-va intr-o banca privata ce imprumuta furnizorul de curent electric.
In mod gresit se intelege ca mutarea la un alt distribuitor de energie electrica implica si modificarea instalatiei. Schimbarea distribuitorului de energie nu implica si modificari in instalatie! Totul se rezuma la a alege un alt distribuitor, printr-o cerere si prin documente. Astfel, puteti pota pentru orice alt distribuitor de energie electrica, iar distribuitorii privati au preturi mai mici decat reprezentantele Enel care sunt de fapt corporatii mega, ce functioneaza pe principii de stat, cu sute sau mii de persoane platite din banii dumneavoastra. Mai mult decat atat, distribuitorii privati de energie electrica au deseori contracte cu furnizori – tot privati – de curent electric, astfel incat nu veti fi nevoiti sa platiti anumite certificate de „energie verde”. Spre exemplul cei de la RCS-RDS au contracte cu furnizorii de energie eoliana, din parcuri eoliene de energie cuplate la sistemul national.
Este extrem de simplu dar nu se promoveaza acest concept de renuntare la distribuitorii clasici pentru a nu produce un impact negativ pentru acesti „mastodonti” care nu au planuri de management adaptate decat pe principiul numarului de abonati, pe premisa taxarii celor care consuma curent. Practic, este vorba de un abonament, la fel ca televiziune prin cablu, la fel ca la telefonie pe care il puteti schimba extrem de usor. Nu trebuie sa va faceti alte modificari in instalatia electrica.
Si pentru a va demonstra ca exista mari diferente de pret va prezentam mai jos preturile de la principalele comapnii de distribuire iar documentul original il puteti consulta AICI. Si veti vede clar preturile de curent practicate de companiile ce isi spun private dar au o mentalitate de comapnii de stat.
Vom vedea (din documentul oficial) ca Electrica Furnizare vinde curentul la un pret care incepe de la 0,38 lei/kw pe timp de zi. Cu un pret de 0,26 lei/kw la pret de consum de noapte.Pentru abslut toate zonale din Romania, pentru ENEL, aveti AICI toate preturile practicate, preturi pe care le puteti coompara cu usurinta cu cele practicate de alti distribuitori privati de energie electrica.
Venim cu un singur exemplu, probabil cel mai bun, pretul de la RCS-RDS.
Pentru o factură de 100 kWh, preţul final pe care îl va plăti clientul Digi Energy care este deja client RCS& RDS pentru serviciul de cablu sau internet sau telefonie este de 51,8 lei, dacă nu luăm în calcul taxa TV. Pentru acelaşi consum, un client al Enel Energie Muntenia plăteşte acum 64,1 lei, în factura sa.
Si, pentru a fi mai expliciti, va prezentam, spre comparatie cu ENEL, preturile de la Digi (RCS-RDS) care pornesc de la un maxim de 0,165 lei per kilowatt. Spre deosebire de cel mai mic pret de la Enel de 0,26 lei per kilowatt. Mai jos aveti si „grila de preturi” la curent de la Digi (pe care o puteti vedea si AICI).
Pe scurt, economia dv. daca veti schimba furnizorul de energie electrica poate ajunge la aproximativ 19% mai putin fata de cat platiti acum la Electrica. pentru abonatii Digi exista chiar oferte speciale pe care le puteti consulta si chiar alege. Dar chiar fara a fi abonati la televiziunea Digi tot veti face o economie substantiala. Care in timp inseamna mult si, mai mult decat atat, incurajam mediul privat si nu pe cei care va trateaza cu dispret de la Electrica, in primul rand cu „calculele etimate” prin care va iau bani in avans fara a va intreba.
Inca o informatie utila: Digi nu o sa va incaseze obligatoriu taxa TV ci doar pe cea pentru Radio (2,5 lei). O taxa radio ce se percepe nu doar pentru radioreceptoarele din gospodarii ci si pentru cei care detin autovehicule, masinile fiind preechipate cu receptoare radio. Asadar, platind doar taxa radio – dealtfel un serviciu pe care il accesati mult mai des decat TVR – abonamentul la Digi este mai ieftin.
Una peste alta, orice alt distribuitor de energie electrica o sa va livreze curentul mai ieftin decat actualele companii desprinse din cea de stat. Este bine sa consultati ce ompanii de distribuire a energiei sunt in apropeirea dv. si la care puteti aplica.